Ile wyjść HDMI?
-PY800 4 (1 przód, 3 tył)
-G10 3 (1 bok, 3 tył)
W G10 nie ma "realizmu kinowego 24p", jest on tylko w modelach V10 i Z1.
G10, tak jak wszystkie plazmy nowej linii - odtwarzają format 24p.
G10 ma 100Hz, aczkolwiek one raczej nie działają z IFC, o którym za chwilę.
G10 nie ma PIP/PAP/PAT, aczkolwiek przypomnę, że ta opcja działa tylko przy kilku dekoderach podłączonych do różnych wejść, czyli niezbyt praktyczna opcja dla większości użytkowników.
G10, tak jak wszystkie plazmy nowej linii - ma szkło ochraniające przed uszkodzeniami ekranu.
Co do dalszych różnic, to może dodam, że właściwym następcą PY800 będzie model V10. G10 jest nieco niższym modelem nowej serii, ale kilka dodatkowych różnic można wymienić:
-panel Neo PDP, czyli:
*mniejsze zużycie prądu (wg. producenta już takie samo, jak w modelach HD Ready)
*większy kontrast - statyczny 40.000:1, dynamiczny ponad 2.000.000:1 (w PY800 dynamiczny 1.000.000:1, statyczny 30.000:1)
*no i ilość aktywnych ruchomych linii przez cały czas - 1080 - i mimo, że, jak wspomniałem, nie będzie pracować równocześnie z 100Hz, to ma ponoć zapewniać i tak lepszą płynność (w PY jest opcja IFC, zapewniająca aktywność ponad 900 linii)
-game mode - specjalny tryb do grania
-ilość gradacji koloru zwiększona z 5120 do 6144
-tuner DVB-T (TV cyfrowej naziemnej) odtwarzający sygnał MPEG-4, czyli ten, który będzie u nas nadawany
-nowszy procesor, V-Real 4
-mniejsza waga, o kilka kilogramów
-i, wyjątkowo na plus PY800, Deep Colour (10 bitowy), Barwy Cyfrowego Kina, filtr Natural Vision w wersji PRO, ale przyczynę podałem już nieco wyżej
-a, i na plus PY800 - konstrukcja oparta na pojedynczej tafli szkła, czy coś takiego; w nowym modelu będzie można to spotkać w V10 (a przynajmniej w modelu 50'', mniejszego nie jestem pewien)
-no i cena, która o dziwo już na starcie jest przystępniejsza dla nowego modelu. Pewnie wiąże się to z tego, że Panas już od 2-3 miesięcy nie produkuje starszych modeli, a niektórzy sprzedawcy (szczególnie ostatnio) chyba stwierdzili, że wcale nie muszą się martwić o opuszczanie cen modeli, które im pozostały. No i mamy efekt - wchodzą nowe, a ich ceny są porównywalne do starszych, przy bezpodważalnej przewadze technologicznej.
Co do mojego wcześniejszego postu, to widać wyraźnie, że u Panasonica różnice między Full HD i HD Ready się powoli zacierają, aczkolwiek różnica technologiczna zostaje, bo i być musi.
Ale i znika różnica w wadze, i w prądożerstwie. Jednak nadal widać różnicę w cenię, ale ta też pozostać pozostanie - i HD Ready musi się jakoś jeszcze sprzedawać, i Full HD zbiera coraz to nowe bajery, które - rok później - w znaczniej części odziedziczą modele HD Ready. Paradoks na paradoksie
. No, i oczywiście dyskusja, która dołączy do odwiecznych "plazma vs LCD", "x-box 360 vs PlayStation 3", "Nvidia vs ATI" itp itd. - czyli czy HD Ready czy Full HD, czy można zobaczyć różnicę z danej odległości, przy danym materiale etc. No, ale jak wspomniałem Panasonic zrobił krok, by w tym roku różnic było jeszcze mniej. Ale niektóre są nadal. I nadal pozostaną - w takiej, lub innej formie.
Swoją drogą przeglądając specyfikację techniczną G10 znalazłem "System zarządzania kolorem 3D", z miejsca euforia, że chodzi o możliwość odtwarzania 3D na TV, ale jak się później okazało - model PY800 sprzed roku też to ma, także raczej nie o to chodzi. W każdym razie - ma ktoś pomysł, za co ta funkcja odpowiada?
Aha, i jestem ciekawy - ile nowe modele będą miały aktywnych linii w poziomie, gdy IFC będzie wyłączone, a 100Hz włączone? Czy może te funkcje będą mogły działać razem ze sobą? Ale raczej wątpię. Później zerknę na instrukcję jakiegoś nowego modelu i edytnę posta
.