Cóz , widziałem oba stojace obok siebie , oba mialy swietny obraz , nie mniej jednak dec. bedziesz musial podjac sam . Własciwie nie powinno sie porownywac tv LCD i plazmy , poniewaz obie technologie sa tak rozne i roznie pokazuja kolor kontrast itd, itp .
Myślę jednak , ze wiekszość opinii sklania sie do takiej konkluzji do filmu i tv -plazma , do konsoli i gier - LCD .
To co mnie osobiście zniechęca do LCD to fakt, że sama technologia została ,,wymyślona ,, do pokazywania obrazow statycznych takich jak wyświetlacze kalkulatorow lub zegarkow i całe jej ,,zycie ,,
(technologii) polega na ciąglym usuwaniu niedomagań , ktore tak do końca nigdy nie zostana usuniete. Plazme wymyslono aby pokazywac obraz tv i tak juz jej zostalo , a batalia rozgrywala sie przez lata o rozdzielczość i likwidowanie efektu wypalania
. Cóz wg. zapewnień panasa to drugie nie stanowi juz problemu , a rozdzielczość plazmy osiagnely juz te samą co LCD . Tak wiec przynajmniej dla mnie , wybor byl prosty
Pozdro
\Ps. jak do tej pory jestem bardzo zadowolony moj model to 42PY85p
Celowo nie wspominam o tragicznej jakosci wyswietlania obrazu sd przez lcd, poniewaz za moment tv cyfrowe beda ogolnie dostepne . Nie mniej jednak do czasu nadawania sygnalu cyfrowego analogowe tv sa nie do przyjecia w wydaniu technologi LCD
, z wyjatkiem moze kilku stacji gdzie baza dla sygnalu sd , jest sygnal HD