Programy tv są nadawane cyfrowo poprzez satelitę , kabel lub naziemnie.
Aby odbrać te kanały potrzebujemy odpowiedni tuner : sateltarny (DVB-S) , kablowy (DVB-C) lub do odbioru telewizji naziemnej (DVB-T).
Teraz w każdym sposobie nadwania kanały te mogą być darmowe tzw. FTA ( z ang. Free To Air) bądź kodowane.
Do odbioru FTA wystarcza sam tuner ( odpowiedni do rodzaju transmisji).
Do odbioru kanałów kodowanych (czyli dodatkowo płatnych) potrzebujemy karty kodowej. (mamy różne systemy kodowania np. Seca, Nagravision, Conax, Irdeto, Viaccess i parę jeszcze innych)
Tak więc gdzieś tą kartę trzeba wsdzić i do tego jest moduł. Kartę wsadzamy do modułu. W Twoim przypadku kart TNK to karta Conax tak więc i moduł powinnien być obsługujący system conax.
Są również moduły uniwersalne , które obsługują więcej niż jeden system ale są prze to droższe.
Reasumując :
TNK nadaję poprzez satelitę i aby ją odebrać potrzeba tunera satelitarnego (DVB-S) a w Twoim panasie masz tuner do tv naziemnej (DVB-T) .
Jeżeli w Polsce w końcu ruszy jakiś pakiet TV nadavany cyfrowo naziemnie i będzie kodowany w jakiś systemie to właśnie wtedy będziesz mógł użyć odpowiedniego modułu i karty w swoim TV aby go odebrać.Póki co to gniazdo jest bezużyteczne.
Istnieje też moduł który "zamienia" sygnał nadawany w kompresji mpeg-4 (tak w większości nadawane są polskie testy DVB-T) na sygnał w kompresji mpeg-2 ( w taki system kompresji wyposażony jest Twój telewizor) .
Niestety z tego co cztałem moduł ten nie dział na PX80
Mam nadzieję że za mocno nie zagmatwałem.