Panasonic P50ST50 czy Samsung UE50ES6100 ??

bartecki

New member
Cześć,
Koledzy przymierzam się do zakupu TV i od dłuższego czasu czytam forum i Wasze porady ale cały czas brak mi zdecydowania.

Proszę o poradę co jest lepszym wyborem: Panasonic P50ST50 czy Samsung UE50ES6100, zastanawiałem się również nad P50G30 (ale już ciężko trafić ten model) i UE50ES5500.

Telewizor ma mieć 50 cali i potrzebuje do oglądania kanałów SD i mniejszej ilości HD głownie filmy i sport. Paluję również zakup konsoli więc gry będą również często używane.
3d nie jest dla mnie ważnym kryterium, odległość od telewizora to ok 3m, oglądający siedzą raczej na wprost sprzętu. pokój dość widny ale w oknach są rolety.

Podane modele to 2 różne technologie, byłem już zdecydowany na plazmę ale widziałem u kilku znajomych wypalone loga w nowych modelach plazm i znowu zacząłem się zastanawiać na technologią led - tym bardziej że planuję podłączenie konsoli.

bardzo proszę o poradę i jeśli pominąłem jakiś ważny punkt to proszę o wyrozumiałość bo jestem bardzo tu świeży ;)

bartecki

New member
może dodatkowe odpowiedzi ułatwią sprawę ;)

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor - 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora - 3.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - główenie na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć - stać
6.Jak słońce świeci w pokoju - świeci z boku telewizora ale są rolety
7.Jaki masz obecnie telewizor - crt 21 cali panasonic
8.Co chcemy aby telewizor posiadał - dobrą jakość obrazu i brak uszkodzenia obrazu - powidoków np. od stałych elementów w grach
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora - naziemna telewizja cyfrowa i satelita, jesli nie wystarczy to polsta cyfrowy
10.Jakie urządzenia PS3 lub Xbox
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ok 5h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą - matową
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej - filmy i sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie - nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % - średnio ok 2h (w tygodniu mało ale w weekendy ok 6h)
16.Preferencje co do marki - panasonic i samsung
17.Preferencje co do wielkości - 50 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach - smużenie, wypalenia, słaby dźwięk
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień - wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup - 4.3 tys
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne - niekoniecznie

Do góry