Panasonic LX52 vs LX500

pawelcio

New member
Witajcie
Jako następca Panasonica LX50 pojawił się niedawno Panasonic LX500. Wiemy, że jest dodatkowo wyposażony w złącze HDMI jak i w bajer - slot na karty flash.
Jak na nowośc przystało, LX500 jest na allegro o ok 1200zł (26") droższy od słabiej wyposażonego LX50.
I wszystko byłoby proste i przejrzyste, gdyby nie fakt, że w międzyczasie gdzieniegdzie na allegro pojawia się ,(jak wynika z opisów ,wyposażony również w HDMI) ...panasonic LX52, nieco droższy od LX50 (o jakieś 500-700zł), w sumie mniej wiecej pomiedzy ceną LX50 i LX500

Jakie zatem są zatem różnice pomiędzy LX52 a LX500 i czy warto dopłacać? :/

(Za HDMI byłbym skłonny dopłacić te 500zł, ale 1200zł to już trochę za dużo)

Pozdrawiam
Paweł

DarekM

New member
Od niedawna mam LX500.
Do hdmi rzeczywiście warto dopłacić. Co do slotu na karty SD, to LX500 ma jeszcze slot na karty PC - z odpowiednią przejściówką można korzystać również z innych kart. Jak dla mie, to zastąpi mi to na długi czas nagrywarkę. Można nagrywać filmy, oglądać zdjęcia. Fajna sprawa.
Jedyny problem, jaki mam to taki, że nie mogę odtworzyć tych nagranych filmów na PC, brak mi jakiegoś kodeka (pliki asf).

Pozdrawiam
Darek

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
LX 500 jest w sprzedaży od kilku miesiecy.
Model uzyskał znakomite oceny na całym świecie. Mimo nie marketingowych walorów - jakość i płynność lepsza z całą pewnością od
hołubionych LCD produkcji koreańskiej.
Swietnie sobie radzi z kablówką. A czerń jest znacznie lepsza.
pozdrawiam

pawelcio

New member
Wg. specyfikacji LX52 ma kontrast 1000:1, natomiast LX500: 800:1.
Z tego wynika, że LX52 ma inną matrycę. No właśnie, to wzbudza moje obawy przy niższej cenie LX52, czy panasonic nie wsadził do LX52 tańszej matrycy o czysto marketingowych parametrach??

Na LX500 niestety mnie nie stać, LX52 stanowi szczyt tego, na co mógłbym sobie finansowo pozwolić, wiec interesuje mnie, czy dużo ustępuje modelowi LX500.

Pozdrawiam
Paweł

Do góry