Panasonic dx800 czy Sony xd93

Howard66

New member
Dzień dobry wszystkim. Mam dylemat odnośnie telewizora .Rozmiar jaki mnie interesuje to od 50 do 58 cali .Pod uwagę biorę dwa modele Panasonica dx800 lub sony dx93.Kwota jaką mogę przeznaczyć na tv do max 7 tyś .Najbardziej zależy mi na jakości obrazu oraz na jak najlepszym efekcie hdr .Samsung ks9000 odpada ze względu na krzywizne. Ewentualnie pod uwagę mogę brać Ks8000.Który z telewizorów waszym zdaniem najlepiej spełnił by moje oczekiwania ? Czy może lepszym rozwiązaniem będzie wstrzymać się trochę czasu i kupić w tej kwocie coś z nadchodzących modeli ? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

barburian

New member
Bez reklam
Obojetnie jaki TV wybierzesz będziesz zadowolony
KS8000 a XD93 czy Panasonic
Jeśli lubisz kolory naturalne to SONY lub Panasonic, jeśli bardziej cukierkowe to SAMSUNG.
Najbardziej designerski jest DX800 , a 3 cale więcej robi tez różnicę.

RHJG

New member
Bez reklam
W tej kwocie zopomnij o nowych modelach,"cukierkowe" kolory-litości.... w sklepach,są w trybie sklep.W każdym TV można zrobić "cukierkowe" kolory...od tego jest kalibracja,czy przynajmniej umiejętność ustawienia pod siebie....kwestia ustawień.

Howard66

New member
Na pierwszym miejscu zależy mi na jakości obrazu .Na drugim na hdr .Chyba że mam rozumieć że jakość obrazu może być podobna więc sugerując się wyglądem stawiałbym na Panasonica:) Wiem że obraz marzenie i dobry hdr to ma dx900 ale postanowiłem że na telewizor przeznaczę max 7 tyś.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
HDR i tak spada w modelach z podświetleniem krawędziowym, więc to nie jest najważniejszy parametr. Obraz Jest dobry i tu i tu.
Sony ma zdecydowanie większe możliwości multimedialne.
W klasie cenowej masz też na matrycy VA 10 Bit Philipsa 65PUS6521 za 6599 zł z kalibracją, a z podświetleniem strefowym masz Philipsa 65PUS7601 za 8599 zł
Z Twoich wybrałbym Sony 65XD9305 - tylko bierz z polską gwarancją.

Howard66

New member
W testach widać że xd93 wypada lepiej niż dx800 .Ma lepszą czerń oraz potrafi w niektórych scenach wyciągnąć 1000 nitów hdr.Więc chyba będę bardziej przychylny do xd93:)

Howard66

New member
Za miesiąc lub góra dwa miesiące. Więc myślę że jeszcze może przekonam się do dx800 bo narazie jestem na dx93 :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja bym został z Sony - ma zdecydowanie lepsze multimedia.
A z obrazu użytkownicy są bardzo zadowoleni:

"Kupilem ok m-c temu design bardzo fajny,cieniutki,super...jakosc obrazu fenomenalna ,jestem mega zadowolony natomiast jakosc dzwieku nie zachwyca i polecalbym jakies dobre kino domowe do tego tv,ale przed zakupem kina radze sprawdzic opinie....takie rzetelne bo ktos sie moze rozczarowac. Obraz 6/5...dzwiek 2/5.Tv godne polecenia szczegolnie dla nieslyszacych :)"

Howard66

New member
Witam serdecznie. Zdecydowałem jednak o zakupie tańszego TV . Jest nim model 50DXU701 w cenie 3 tyś. Przede wszystkim zależało mi na jakości obrazu bo na przyzwoity hdr to wiem że w tym modelu to nie ma co liczyć .Według opinii jak na tą cenę to dobry tv. Dodatkowo zakupiłem soundbar yamaha yas 105 . Mam tylko pytanie czy warto w tym tv przeprowadzić profesjonalną kalibracje?

strazakp

Banned
Witam serdecznie. Zdecydowałem jednak o zakupie tańszego TV . Jest nim model 50DXU701 w cenie 3 tyś. Przede wszystkim zależało mi na jakości obrazu bo na przyzwoity hdr to wiem że w tym modelu to nie ma co liczyć .Według opinii jak na tą cenę to dobry tv. Dodatkowo zakupiłem soundbar yamaha yas 105 . Mam tylko pytanie czy warto w tym tv przeprowadzić profesjonalną kalibracje?
Witaj w klubie. Ja właśnie tez kupiłem Panasa ale 58dxe720 i po zwrocie Sony 55xd8599. By miec androida to kupie sobie zewnętrznego boxa.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Napisałem już do Panasonic 10 maili w sprawie cen i dostępności. Ale zero odpowiedzi. Nigdy w historii tak nie było...

Howard66

New member
Jednak zostanę przy tym dxu701 .Czy 50 Hz -60 Hz wystarczy aby nie widać było różnicy w filmach między matrycami np 100 Hz ? Nie chodzi mi tutaj o sport tylko o same filmy .Intelligent Frame Creation, oraz Clear Motion są w tym telewizorze jako system poprawy ruchu .

strazakp

Banned
Jednak zostanę przy tym dxu701 .Czy 50 Hz -60 Hz wystarczy aby nie widać było różnicy w filmach między matrycami np 100 Hz ? Nie chodzi mi tutaj o sport tylko o same filmy .Intelligent Frame Creation, oraz Clear Motion są w tym telewizorze jako system poprawy ruchu .
Pewnie jak postawisz dwa tv obok siebie i wlaczysz ten sam materiał to pewnie zobaczysz roznice ale to tez zalwzy od sceny w filmie. Ja mialem tego Panasa 60hz i bylo spoko,również ze sportem. Tera znowu kupie takiego Panasa. Chetnie kupilbym juz model na 2017 rok ale jest tylko obecnie 58ex700 który kosztuje 4999zl a niewiele sie różni od poprzednika.

Do góry