Niechcący otworzyłem nowy wątek o niemal identycznym temacie (wyszukiwanie nie znalazlo tego wczesniejszego

) wiec przenoszę treść tutaj a tamten "zamykam")
Witam wszystkich, jestem tu nowy
Kupuję (jak najszybciej) nagrywarkę DVD z HDD i do finału wyborów doszły te dwie z tematu: Sony HX950 i Panas EH67.
Przeczytałem dwa obszerne wątki, jeden o HX950, drugi o EH57 (więc nie dokładnie o tym którego ewentualnie chcę kupić, choć w tym wątku wspomina się też gdzieniegdzie o EH67), ale mnogość informacji trochę mnie oszołomiła. Chciałbym więc prosić - zwłaszcza osoby posiadające w/w sprzęt - o podsumowanie za i przeciw.
Oto, co ja sam zauważyłem:
EH67 plusy:
- nagrywanie DVD-RAM (jesli wierzyć opisom, RAM zapewnia nieporównanie większą żywotność niż inne formaty DVD, więc jest idealny do nagrań archiwalnych - dzieci, wakacje itp.)
- Showview - wygoda programowania
- nagrywanie tej samej audycji codziennie, co tydzień (z użyciem jednej tylko pozycji timera)
EH67 minusy:
- mało trybów nagrywania (ma jakiś "dynamiczny" tryb, ale nie wiem czy on tylko wybiera ten z istniejacych, w ktorym sie nagranie zmiesci na płycie, czy też umożliwia pośrednie tryby kompresji)
- brak wejścia USB (ma gniazdo kart SD, ale mój aparat akurat używa CF)
- nie przegrywa MP3 (i chyba DivXów) z płyt/karty SD na HDD
- brak koncentrycznego wyjścia digital audio (tylko optyczne)
HX950 plusy:
- wiele trybów nagrywania (może nawet zbyt wiele

)
- gniazdo USB (z jednego z postów wynika też (proszę o potwierdzenie!), że można do niego podłaczyć czytnik kart N-in-1 (wielogniazdowy, taki, ktory w PC pokazuje sie jako kilka oddzielnych dysków zewn.)
- Music Jukebox, w tym przegrywanie MP3 na HDD
- Bravia Theater Sync (dla mnie plus, bo mam TV Sony LCD z HDMI)
HX950 minusy:
- brak nagrywania DVD-RAM (ale wg instrukcji odgrywa ten format - czy mając w PC nagrywarke wieloformatową można latwo przegrać płyte +-/R/RW na RAM?)
Tyle wynika z suchych faktów ze specyfikacji. Tego co najważniejsze, czyli jakości nagrywanego wideo, w instrukcji się nie znajdzie, a żeby porównać, trzeba by mieć jednocześnie obie nagrywarki i podłączać je do tych samych źródeł sygnału. Na forum można znaleźć zarówno "żyleta", "rewelacja", jak i narzekania na makrobloki itp.
Nie umiem porównać (za dużo tego w instrukcjach) możliwości edycyjnych i kopiowania między DVD i HDD - byłbym wdzięczny za jakieś krótkie acz treściwe podsumowanie.
z góry dziękuję za wszelką pomoc,
pozdrowienia, Michał.