Panasonic czy Samsung?

Status
Zamknięty.

plejak

Banned
Plazma

Nie porównujcie sygnału z DVd czy bluraya - tylko skupcie sie na sygnale sd.Macie taką czerń jak na crt?
Co to za mercedes jak psuje sie po kilku miesiacach.Technologie każde są wadliwe ale plazmowa i lcd ma tych wad sporo - ledy też nie są doskonałe.:eek:k:

salata

Member
Kochani crt Sony chodził bez zarzutu po 10-12 lat
3 przykladyz życie prawdziwe:
plazma Panasonica po 3 miesiącach pionowy pasek w kolorze zielonym. oraz dwóm znajomym wysiadly 2 telewiozry lcd na gwarancji po 3 miesiacach 32 calowy i 52 calowy poo 11 miesiacach- na szczescie na gwarancji.Czy to jest dobra jakość? czy liczy sie jakosć w nich czy ilośc taniej tandety użutej do produkcji- czy matryce powinny tak szybko wysiadać?- tego sie nie naprawia tylko wymienia.Przypomnijcie sobie bez zachwytu sd i crt jak długo one chodziły w waszych domach(wtedy nie było chińskiehj czy koreańskiej tandety tylko japońskie oryginały).Pozdrawiam

Taki znak czasu, ze wszytko klepane jest z byle jaka jakoscia. Chcesz dobry PDP kupuj Kuro Pioneera. Chcesz dobre LCD to lec do sklepu po topowy model Philipsa. Czego oczekiwac od telewizora za 3K pln? Ze wytrzyma 10-15 lat. Technologia pedzi z taka predkoscia, ze bez sensu jest trzymanie TV dluzej niz 5 lat. Teraz wchodzi 3D, a pozniej moze ekran w ogole nie bedzie potrzebny. TV tak jak samochody - 5lat/200K km maks. Inaczej producenci by musieli zamknac biznes lub podniesc ceny znaczaco.
To ze kiedys inaczej/lepiej skladali sprzet to juz inna kwestia. Wartosc nabywcza pieniadza tez byla inna (taki wzmacniacz stereo zamiast 1-2 pensji kosztowal 7-8). Sam mam nastoletnia Yamahe + super fronty, ktorej nie zamierzam zmieniac za zadne skarby.

adam-ant

New member
A może dać spokój temu off-topowi?
Proponuję założyć temat "CRT czy LCD/PDP? Czytać 2gi post!" ;)

A tak na serio co bardziej polecacie do: PS3 (65%), filmy HD (15%), filmy SD (15%) i trochę telewizji (5%) ?
Samsung PS50B650 czy Panasonic TX-P46S10E?
(LCD raczej nie wchodzi w grę)

salata

Member
Nie porównujcie sygnału z DVd czy bluraya - tylko skupcie sie na sygnale sd.Macie taką czerń jak na crt?
Co to za mercedes jak psuje sie po kilku miesiacach.Technologie każde są wadliwe ale plazmowa i lcd ma tych wad sporo - ledy też nie są doskonałe.:eek:k:
Czy CRT jest idealne? Nie. Co do porownania, to raczej nalezalo by wlasnie porownac jakosc CRT+DVD vs. FHD+BlueRay. CRT odszedl do lamusa czy komus sie podoba czy nie.
Kazda technologia ma swoje wady i zalety, ja pare dni temu wybralem PDP i jestem z tego faktu zadowolony, a kiedy po 5 latach sie gwarancja skonczy to kupie cos nowego.

plejak

Banned
Plazma

Pioneer juz skonczył produkcje .Telewozory zdrożały z 8.5 k an 11.5 k - nie każdy chce mieć niepewny serwis za 5 lat.Topowe ledy Philipsa są jednak dobre jak na dziś,,,
cała reszta to chłam koreański za 3-5 k.Generalnie z twoim postem zgadzam sie w 100 %.pozdrawiam
3d to niewypal-raz że w okularach dlugo nie wytzrymasz dwa że 3 d to tylko filmy bedą dostepne na nośniakach a nie zwykla telewizja trzy telewizory takie mają kiepską jasnosć.:hmm:

Napisałeś oczywistą oczywistość...
Mozę Pan kiki sie wypowie jako znawca testowych telewiozrów jak poszczególne modele radzą sobie z sd i czy przewyższają jakością crt w tym względzie.Tak jak pisałem to często nie wina telewiozra tylko wina nieskorelowanego sygnału telewuizyjnego nieadekwatnego do tv...

salata

Member
A może dać spokój temu off-topowi?
Proponuję założyć temat "CRT czy LCD/PDP? Czytać 2gi post!" ;)

A tak na serio co bardziej polecacie do: PS3 (65%), filmy HD (15%), filmy SD (15%) i trochę telewizji (5%) ?
Samsung PS50B650 czy Panasonic TX-P46S10E?
(LCD raczej nie wchodzi w grę)

Polecalbym sie samemu przekonac, ja z PDP Samsunga mialem do czynienia raz i irytowało mnie brzeczenie. Zreszta pozniej zostala zwrocona do sklepu. Ja ze sprzetem Panasonica nigdy nie mialem problemu wiec polecam ta sprzet firmy. To moje subektywne zdanie. Tesc ma 42S10 i naprawde ladnie gra.

plejak

Banned
plazma

Taki znak czasu, ze wszytko klepane jest z byle jaka jakoscia. Chcesz dobry PDP kupuj Kuro Pioneera. Chcesz dobre LCD to lec do sklepu po topowy model Philipsa. Czego oczekiwac od telewizora za 3K pln? Ze wytrzyma 10-15 lat. Technologia pedzi z taka predkoscia, ze bez sensu jest trzymanie TV dluzej niz 5 lat. Teraz wchodzi 3D, a pozniej moze ekran w ogole nie bedzie potrzebny. TV tak jak samochody - 5lat/200K km maks. Inaczej producenci by musieli zamknac biznes lub podniesc ceny znaczaco.
To ze kiedys inaczej/lepiej skladali sprzet to juz inna kwestia. Wartosc nabywcza pieniadza tez byla inna (taki wzmacniacz stereo zamiast 1-2 pensji kosztowal 7-8). Sam mam nastoletnia Yamahe + super fronty, ktorej nie zamierzam zmieniac za zadne skarby.

zgoda na 1000%.

plejak

Banned
Crt

Nikt nikomu nie każe wybierać crt - ktorych ze względu na koszta i wygląd się nie produkuje,Klient musi wybrać miedzy lcd ,led lcd lub plazmą pdp.Taki znak czasu .Twierdzę tylko że nowe technologie wszystkie są mocno wadliwe a kupić i wybrać każdy musi - chyba że chodzi mu stary wysłużony Sony crt i może jeszcze poczekac.Pozdrawiam

Niemniej za te 5 czy 6 k towar powinien byc lepszy i trwalszy.To nie ja zakladam setki wątków na forum o wadach plazm i lcd.

apollo

New member
Ja dodam kolejną różnice między plazmami a lcd, ostrość obrazu. Tak w lcd obraz jest trochę ostrzejszy...ale tylko 1szy plan, a co z planem 2im i 3im? Tu już jest słabo w przypadku lcd. Kiedy byłem na kupnie telewizora i nie byłem jeszcze do końca zdecydowany na konkretną technologię, po przeczytaniu o rozmazanym 2im i 3im planie w lcd wybrałem się do marketu i włączyłem TVP2 na panasie g10e 50" i sony w5500 46". Leciał jakiś teleturniej i osoby na 1szym planie były trochę ostrzejsze na lcd ale już trybuny z widownią były rozmazane, za to na plaźmie widziałem dobrze twarz każdego człowieka z widowni. Co do powidoków to jak na razie po około 80h ich nie ma na moim x10y, nawet kiedy go czasem używam do netu (choć rzadko) i szczerze mówiąc juz nie boję sie ich tak jak na początku.

Co do "wyższości" lcd nad plazmami jak tu niektórzy twierdzą to dodam że poszukiwania tv zacząłem od lcd, na tym forum też. Wszyscy zachwycali się samsungiem b650 i polecali go (mówię o moim budżecie) więc przeszedłem się do sklepu, włączyłem tvn, pobawiłem się pilotem tak żeby uzyskać najładniejszy wg mnie obraz i zaraz po powrocie do domu zacząłem szukać jakiejś plazmy ;)

Oczywiście obie technologie mają swoje wady ale z opinii jakie tu czytałem i z tego co widziałem na własne oczy to w życiu nie wybrałbym lcd, co nie znaczy że są gorsze. Są INNE, każdy lubi co innego. Trzeba ruszyć tyłek i pooglądać na własne oczy.

@chokai: skoro oglądasz dużo SD to plazma będzie zdecydowanie lepsza. z 3-4m ponoć nie ma różnicy między 720p a 1080p (sam tego nie sprawdzałem) więc x10y 50" tu wystarczy zwłaszcza że matryca hd ready lepiej wyświetla SD niż matryca full hd a za 5 lat kupisz sobie OLEDa ;)

Ostatnia edycja:

plejak

Banned
plazma

chokai: skoro oglądasz dużo SD to plazma będzie zdecydowanie lepsza. z 3-4m ponoć nie ma różnicy między 720p a 1080p (sam tego nie sprawdzałem) więc x50y 50" tu wystarczy zwłaszcza że matryca hd ready lepiej wyświetla SD niż matryca full hd a za 5 lat kupisz sobie OLEDa :wink:

Masz rację lepiej kupić telewizor ale niedrogi model Panasonica za 2-3 k by po 5 latach go wyrzucić.Po co ludziom Full hd jak nikt go nie nadaje - tylko br sie zbliza jakoscią - formaty to problem tylko Philips cinema za 13.5k wyświetla tryb kinowy 21:10 co oznacza brak pasów z boku i z dołu z bluraya ale tylko z niego.Malo kto poterzebuje full hd ale klienci kochają cyfry i takie tv kupuja,...:-D

apollo

New member
Co do pierwotnego pytania które jest też tematem tego wątku to dodam że wybrałem panasonica bo:
1. 5 lat pełnowartościowej gwarancji w cenie pod warunkiem zarejestrowania tv do końca stycznia vs. 2 lata samsunga
2. matryca hd ready lepiej radzi sobie z SD
3. zbyt mało opinii o samsungu, choć teraz można się doczytać że są większe powidoki i refleksy ponoć.

damiantomek2

New member
Plazma kontra LCD, a CRT w tle.

Nikt nikomu nie każe wybierać crt - ktorych ze względu na koszta i wygląd się nie produkuje,Klient musi wybrać miedzy lcd ,led lcd lub plazmą pdp.Taki znak czasu .Twierdzę tylko że nowe technologie wszystkie są mocno wadliwe a kupić i wybrać każdy musi - chyba że chodzi mu stary wysłużony Sony crt i może jeszcze poczekac.Pozdrawiam

Niemniej za te 5 czy 6 k towar powinien byc lepszy i trwalszy.To nie ja zakladam setki wątków na forum o wadach plazm i lcd.

Jestem na etapie szukania tv, które zastąpi 15 letniego CRT. Przeczytałem większość watków na tym forum
i troche na innych+wizyty w sklepach+wymiana korespondencji ze zwolennikami obu technologii i powiem
wam iż wszyscy w zasadzie macie racje. Jak napisał do mnie jeden z forumowiczów "trzeba coś wybrać i zaakceptować wady i zalety tego wyboru". W innym zaś
poście było zaś stwierdzenie iż najlepiej by "w jednym
tv udało się połączyć zalety wszystkich trzech
CRT/PDP/LCD". No może tym rozwiązaniem będzie OLED,
a do czasu aż OLEDY będą dostępne dla Kowalskiego to
założyciel tego wątku musi niestety tak jak ja dokonać
ostatecznego wyboru i potem cieszyc się tv, i pokochać
w pierwszej kolejności jego wady. Co do awaryjności
zaś to na forum są negatywy zarówno o "koreanjcach"
jak i "japońcach" to jest niestety technika+jakość sygnału
+prądu itd..

Pozdrawiam
CRT, PDP, LCD, LED
wszystkie są dobre

chokai

Klub HDTV.com.pl
vip
J
@chokai: skoro oglądasz dużo SD to plazma będzie zdecydowanie lepsza. z 3-4m ponoć nie ma różnicy między 720p a 1080p (sam tego nie sprawdzałem) więc x10y 50" tu wystarczy zwłaszcza że matryca hd ready lepiej wyświetla SD niż matryca full hd a za 5 lat kupisz sobie OLEDa ;)

Co do pierwotnego pytania które jest też tematem tego wątku to dodam że wybrałem panasonica bo:
1. 5 lat pełnowartościowej gwarancji w cenie pod warunkiem zarejestrowania tv do końca stycznia vs. 2 lata samsunga
2. matryca hd ready lepiej radzi sobie z SD
3. zbyt mało opinii o samsungu, choć teraz można się doczytać że są większe powidoki i refleksy ponoć.

Tak naprawdę to pewnie jeszcze CRT wystarczyło by mi przez długi czas (36" Panasonic, na którym obraz jest bez zastrzeżeń), ale :

1) w domu pojawiło się PS3 którego już tak prosto nie da się podpiąć do monitora jak XBOX-a (mój monitor nie ma HDCP)

2) wtedy jako go kupowałem to była jedna z największych przekątnych 16:9 , a teraz mi się wzrok chyba osłabił i pomyślałem o większym obrazie, oglądam z niecałych 4 metrów

3) ten mój Panasonic to potworna landara, na sucho waży ponad 80 kilo i angażuje mi sporo miejsca, mam jeszcze drugi identyczny w sypialni i obiecałem już sobie że go prędzej spuszczę z balkonu jak się popsuje, niż będę ponownie taszczył po schodach , to bydlę nawet we dwie osoby jest trudne do przenoszenia. Pozbędę się jednego dopóki mamy jeszcze ze szwagrem trochę siły ;)

Dlatego ze względu na konsole i BR, które lada dzień pojawią się masowo, chcę FullHD, i dlatego G10/S10/V10 zamiast X10.

Bez wahania wziąłbym Samsunga gdyby nie jego biel i powidoki (przyznaję że o tych drugich wiem tylko z tego forum).

salata

Member
Chokai,
majac wystarczajacy budzet na ten TV to rozwazalbym w kolejnosci V10/S10/G10. Z jakiej odleglosci ogladasz? Ja celowalem najpierw w G10 (V10 nie miescil sie w buzecie w danej chwili ze wzgledu na plan zakupowy), ale podczas porownania z odleglosci z jakiej ogladam wyszlo na to, ze roznicy praktycznie nie widze miedzy X10 a G10/S10. Jedynie co mnie nie pokoilo to na filmie demonstracyjnym przewijany pasek na dole ekranu byl plynniejszy na G10. Jednak teraz moge powiedziec, ze pewnie to byl chlyt maketingowy, bo w ogladajac takie cos czy to na TVN24 czy BBC nie widze problemow z plynnoscia paska informacyjnego.
Ja ogladam z 3,8m na 50'' HDReady i jest rewelacja.

chokai

Klub HDTV.com.pl
vip
Raz kozie śmierć - zamówiłem Panasonica S10.

Jak już go dostanę to dokonam pisemnej weryfikacji oczekiwań z rzeczywistością.

smoose

New member
witaj chokai, mam prośbę, zastanawiam się nad tymi samymi modelami co Ty, czy miałeś możliwość ocenić czy jasność a właściwie ciemność tego sama ps 50b650 jest rzeczywiście taka denna i czy ta biel jest absolutnie nie do zaakceptowania? dla mnie biel jest dosc istotna, z tego wzgledu zastanawialem sie nawet nad wyborem lcd-ka

jeszcze nie odpuliłem sama ze wzgledu na bajery typu usb movie i wifi, ale powaznie mysle tez o panasie s10/g10 i tu jeszcze jedno pytanie dlaczego s10 a nie g 10, co zadecydowalo? i oczywiści prośba o wrażenia z s10 jak już bedzie :)

i krotkie pytanko do forumowiczów, czy mozna jeszcze znaleźć cos do rozważenia z plazm 50" oprócz w/w za ok. 4 tysiączki? no chyba że ewentualnie jakiś lcd w tej cenie porównywalny jakością z plazmą, z uwagi na biel i używanie ps3? z góry dzięki za każdą pomoc

plejak

Banned
plejak

Model s10 jest tanczy znacznie od g10 czy v10.TYch 400hz jak i 600hz i tak nie rozróżnisz.Niemniej założyciel wątku sie nieco pogubił - wpierw pisał o telewizji z cyfrowego polsatu teraz twierdzi ze to do gier typu ps3 a telewzija zajmie tylko 5%.To duża róznica i dlatego do gier nalezy u żywac odbiornika multimudoalnego który ma jak największą liczbe bajerów- natomiast typowy telewizor tego nie potzrebuje.(choć cenaa jaką mozesz zapłacić to ważny elemnent s bardzo tani g i v drogie)
O panasonicach na forum wypisuja ze kipepska biel i szarosć zamiast czerni.Jeżlei jednak chcesz mieć telewizor to pamiętaj (błagalne listy z forum do nadawców o zmianę loga stacji tv na przezroczyste) że plazma nie radzi sobie z obrazem nieruchomym (odwrotnie jak lcd) i ryzyko że zostaną duszki powidoki i loga jak w samsungach jest duze- do tego mimo trybu eco nadal zużywają duzo energii.
Wszytko zalezy od sygnału - wczoraj miałem przyjemność ogladac kablówkę z sygnalem analogowym na telewizorze lcd sony seria z - przyznam jak na typowy lcd(nie led) obraz był bardzo przyzwoity.(bardzo dobre ogladanie z kąta nie na wprost)Dlatego rozważ zakup też porządnego lcd jak na led nie stać- choć podobno wszyscy zorientowani wybierają plazmy które sprzedaja aż 3 firmy - Lg gdzie wypalone logo masz pewne na 100% i Panasonic lub Samsung.
Pozdrawiam ,,, lcd są coraz na wyższym poziomie- mozna skorzystać z prezentacji w domu- bo w markecie przy takim oswietlenieu i wybiórczym sygnale ciężko wybrać dobrze,Ilu ludzi tyle opinii na forum.:-D

smoose

New member

Niestety w tej cenie wszystkie tv są poniżej 50", musiałbym dopłacić 5 stówek (4500) do sharpa 52" dh65e ale czy on jakością obrazu będzie chociaż mógł konkurować z tańszymi plazmami np. samsung ps 50b650 - 3500, panas tx50s10e - 4200),
oczywiście wiem że to inne technologie ale chodzi o pewną średnią ocenę z oglądania wszystkiego sd, hd (n-ka), avi, blue-ray, ps3 od czasu do czasu??

plejak

Banned
Plazma

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=887003229

otc_poznan oraze-tata mają dobre ceny telewizorów.
rzeczywiscie na skąpcu oznaczyłem ci tylko do 4k 47 cali

do sharpa dopłacasz 200 zł i masz 2 cale wiecej(52)
http://www.skapiec.pl/site/cat/22/filtr/_0_6329_0_3731_0_0_0_21218,22375_0-4500_0
i nie rozumiem czemu piszesz że dobre lcd nie konkuruje z plazmą jakoscią.Jest to obiegowa subiektywna opinia , za 3 lata plazma będzie w muzeum (lg i samsung sie wycofają, tylko Panasonic zostanie na rynku) a Sharpy aquos oraz sharpy ledowe to bardzo dobre telewizory.wszytsko w porównaiu z crt na sygnale analogowym sd ma wady
plazmy tez - naawet miłośnicy na forum o tym pisza.
Napisz mi która plazma zbliza się jakosacią do leda Philipsa 9704h - bo chyba żaden panasonic?Pozdrawiam:mrgreen:

Status
Zamknięty.
Do góry