Panasonic 42pv80 vs Sharp 42x20E

baster72

New member
Witam,
Stoję w rozkroku, przechylony w stronę panasa i nie mogę się ruszyć a Euro2008 w toku, pomóżcie proszę:

1.Co do jakości obrazu TV ( HD powalał po obu stronach ), po wizji lokalnej w sklepie i porównaniu modeli przy sygnale z n-ki, nie mam prawie żadnych wątpliwości- plazma.
Prawie, bowiem panas przy wyzerowanych ustawieniach, miał obraz wyraźnie mniej ostry od sharpa.
Niestety,nie dało się przekonać obsługi sklepu do zmiany ustawień.
A.Czy jest to immanetna cecha plazmy, czy podkręcenie np. kontrastu załatwi sprawę?
B.Czy refleksy są problemem - mam dużo punktów świetlnych w pokoju?
Odwzorowanie i nasycenie kolorów, jakość dynamicznych scen - panas miażdży.

2.Obraz z komputera, tabula rasa, nie mam możliwości weryfikacji :
A.Czy rozdzielczość ( panas 1024 HD Ready- sharp 1920 Full HD) ma wpływ na jakość obrazu przy tak dużym panelu? Nikt już nie gra w rozdzielczości 1024. Czy gra na panasie w związku z tym odpada? Może warto zainwestować w 42pY80 FUll HD i spać spokojniej w przyszłości?
B. Co z obrazem z divx-a?
Czy plazma poradzi sobie lepiej od lcd?

bemx2k

New member
odwieczny problem Plasma Vs LCD

Do ogladania materialu HD czy to z Peceta czy z innego zrodla
Full HD Zmiazdzy Plazme , Plazmy zawsze daja ''ladniejszy'' obraz z sygnalu SD jako ze plasmy ow obraz poprostu maskuja
a dokladniej maskuja jego niedoskonalosci .

baster72

New member
lcd vs plazma

Ok, jesteś posiadaczem lcd, rozumiem Twój punkt widzenia.
Mógłbyś jednak konkretniej?
Co to znaczy miażdży plazmę w Full HD?
Nadal nie wiem co z sygnałem z peceta w konkretnych zastosowaniach przy plaźmie ( rozdzielczość ).
Jeśli jest, tak jak piszesz, to np. czy divx na plaźmie będzie wyglądał korzystniej, skoro plazma lepiej sobie radzi z gorszym jakościowo materiałem wyjściowym?
Czy miałeś okazję porównać swój lcd z plazmą przed zakupem?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
masz kilka możliwości :
- poproś o prezentacje w sklepie
- poproś o prezentację w domu

1.a - nie załatwi
1.a - są problemem

2. a - radzi sobie extra - ale do kompa lepsza będzie PY80
3. Divx lepiej radzi sobie plazma

Ale wyrazistość jak sam zauważyłeś będzie wyższa na LCD. Teraz zależy jaki typ obrazu preferujesz?

baster72

New member
LCD vs Plazma

Dzięki,

Chyba zastosuje się do rady, ale najpierw odpowiedz proszę na wysłane mailem pytania dot. prezentacji.

sittek

New member
kolego bemx2k bardzo ciekawa wypowiedź.....jeśli plazmy maskują niedoskonałości dając zawsze bardzo ładny obraz no to czego chciec więcej??
a tak na marginesie jakos do tej pory tej miazgi nie zauważyłem.
może bemx2k masz jakąs zupełnie nową technologię ???

Ale w jednym się zgodzę:
bemx2k napisał:
Plazmy zawsze daja ''ladniejszy'' obraz

i od tego trzeba zacząć i skończyć.

fan PDP

MAdam

Member
Witam! byłem szczęśliwym posiadaczem 42PV80. Kompa miałem podłączonego DVI-HDMI. Obraz bardzo dobry. A rozdzielczości? jakie 1024x768!? Owszem taka jest natywna, ale nie zapominajmy że to plazma Panasa i ze skalowaniem nie ma problemu jak większość LCD. Jaką sobie rozdzielczość chcesz to masz, max możesz 1920x1080, grałem na takiej w NFS prostreet i było pięknie. Aczkolwiek najlepsza rozdziałka wg mnie dla tego tv to 1280x720. Nawet po internecie można surfować obraz taki ostry. Nie słuchaj bzdur że LCD FullHD będzie miał lepszy obraz. Co to znaczy lepszy? że jest bardziej czuły? może i tak ale dzięki temu zamiast oglądania tylko materiału filmowego oglądasz sobie pływające twarze i piksele gratis.
Wyjątkiem będzie tu 1080p gdzie obraz na pewno będzie ostrzejszy, co nie znaczy ze na tej plaźmie będzie brzydki, ale skąd chcesz brać te filmy? Jak nawet w wypożyczalniach takich nie ma. A jak są to ile procent z Twojej filmoteki - 5% ???
Divixy na tym Panasie 42PV80 wyglądają dużo lepiej niż na monitorze LCD 19 calowym!!! Który stoi obok. Wiadomo, że PY jest jeszcze lepszym rozwiązaniem, ale konkretne porównanie z tym Sharpem wychodzi wg mnie zdecydowanie za Panasem. Zanim kupiłem PV80, też chciałem kupić tego Sharpa. Sprzedałem ten telewizor dlatego, że miał tak piękny obraz właśnie z kompa i teraz czekam, aż wreście pojawią się w sklepach 46PY85 bo liczę na jeszzce więcej :)

Do góry