Panasonic 42ET5E czy Philips 42PFL6007

mirkor

New member
No i na mnie przyszła kolej kupna nowego TV.
Biorąc pod uwagę warunki oglądania interesują mnie tylko i wyłącznie te dwa modele jak w temacie.
Który ma lepszy obraz, skalowanie SD, płynność i gradację kolorów.
Który ma lepsze 3D. Pomimo, że to bajer to ja chcę ten bajer mieć w swoim TV.
Czytałem testy tych telewizorów tu na forum i komentarze do nich więc proszę mnie tam nie odsyłać.
Interesuje mnie tylko i wyłącznie konfrontacja tych dwóch modeli.

c-4

New member
Ekspertem nie jestem. ostanio szukalem TV 40-42" i po kilkunastu wizytach w sklepach oraz doświadczeń u znajomych kupiłem dla rodziców Panasa ET5E za 2599 z dostawą do domu. Obraz extra, 3D również.

przemo73

New member
Bez reklam
Mam podobny problem, ale w 55 calach. Co prawda biorę jeszcze Toshibę pod uwagę i LG. Wszystkie ze względu na pasywne 3D.
Z tego co słyszałem, to panasonic ma jakiś problem z 50Hz. Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale coś jest na rzeczy.

zibciu

Member
Philips podobno jest dużo lepszy. Ale też podobno potrafi się zagotować. Za to Panasonic kuleje trochę jako monitor ;-)

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

afo

New member
Z tego co słyszałem, to panasonic ma jakiś problem z 50Hz. Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale coś jest na rzeczy.

Koledze pomyliło się chyba z plazmami Panasonica? Czytałem już chyba każdą recenzję nt. Panasonica E5 jak i ET5 i w ŻADNEJ nie zauważyłem słowa mówiącego o problemach z 50Hz, natomiast w ich plazmach to już inna bajka i problem ten przewija się od lat, nadal nie naprawiony. Co prawda w modelach na 2012 (z końcówką 50, tj. UT50, ST50, GT50, VT50) problem ten można wyeliminować ustawieniami, ale istnieje on nadal, pomimo stwierdzeń Panasonica, że się z nim uporali.

Philips podobno jest dużo lepszy. Ale też podobno potrafi się zagotować. Za to Panasonic kuleje trochę jako monitor ;-)

Też jestem ciekaw o co chodzi z tym "zagotowaniem" ;)

Stwierdzenie "dużo lepszy" odbierał bym raczej subiektywnie, każdy ma inne wymagania i mnie Philips jednak odpycha z paru względów, które zostały opisane w paru miejscach i nie mówię tylko o tym forum, aczkolwiek trzeba przyznać, że ich elektronika naprawdę daję radę, kolory, "prędkość" matryc i parę innych aspektów naprawdę wypadają rewelacyjnie.

Jeśli chodzi o Panasonic'a i wykorzystanie go jako monitor, to głównym argumentem przeciw, który jest przedstawiany przez ludzi chcących wykorzystywać ten TV do podobnych celów, to tzw. brak pełnej reprodukcji 4:4:4. Ogólnie może to być problem dla jednych, a dla innych żaden, szerzej o tym aspekcie można przeczytać pod linkami w poniżej (za mało postów):
- avforums.com/forums/tvs/1606052-what-does-full-4-4-4-reproduction-pc-do.html
lub
- forums.hdtvtest.co.uk/index.php?topic=7186.0

Od siebie dodam, że sam od 2-3 msc. szukam dla siebie TV do 3 konsol (PS2/Wii/PS3) i szlag mnie trafia, głównie z powodu niedoskonałości KAŻDEJ technologii. Plazma jest fajna, ale nie dla mnie (dużo by pisać, minusów także trochę ma), a LCD (LED) to jakaś kpina.
Przeczytałem i doinformowałem się w każdym wartym zainteresowania modelu i każdy ma coś co mnie wkurza (w domyśle, minus/y który skreśla go w ocenie do moich zastosowań), lub czego mu brakuje. Nie będę tutaj wypisywał litanii o każdej marce i modelu, ale na teraz, Panasonic 37/42ET5E to model który stoi na 1 miejscu w wyborze, głównie chyba przez input lag ("rewelacyjne" 25ms., chociaż w jednej z recenzji natrafiłem na ponad 60ms., więc powoli szlag mnie trafia, chociaż cała reszta recenzji potwierdza 25-30ms.), brak cloudingu i parę innych pierdół, no i pasywne 3D, na który jednak bardziej stawiam niż aktywne (zmęczenie itd.).

Tak więc, autorze tematu, nie wiem co wybierzesz, ale na prawdę idzie osiwieć - ja swój zakup planuję na najbliżśze 2-3 tyg., zobaczę czy ceny chociaż lekko spadną po CES i przedstawionych nowościach producentów na 2013r.

PS. Philips na aktualną chwilę jest droższy o jakieś 400zł, niech mnie ktoś przekona, że warto wydać AŻ tyle więcej, dla samego obrazu, którego różnica na pewno nie będzie tak kolosalna.

przemo73

New member
Bez reklam
@afo
Możliwe, że pomyliłem. Nie zgłębiałem tematu bo nigdy nie brałem pod uwagę tej firmy. Do teraz, ale szanse oceniam na 10%.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
ja jak kupowałem tv to miałem na oku 6800, 6007 i tego panasonica. Panasa kupił kumpel i od razu odpadł, samsung odpadł ze względu na nierównomierne podświetlenie i słabszy obraz od 6007 jedynie multimedialnie wypasiony co mnie nie kręci. Ambilight to piękna sprawa :)

mirkor

New member
Nie mam zamiaru używać TV jako monitora a tym samym używać go do gier więc input lag mnie nie interesuje. Ma on mieć jak najbardziej tradycyjne zastosowanie oczywiście plus jakiś film w bdobrej jakości.
Nie wiem czy za Ambilight warto aż tyle dopłacać.

Ostatnia edycja:

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
obraz słabszy oglądałem parę filmów u niego i bawiliśmy się z ustawieniami, nie jest to zły obraz ale nie jest taki jak w 6007, czerń słabsza, 3D słabsze, w philipsie można ustawić głębie, tandetna ramka z plastiku w koło. Kumpel jak był u mnie i potestował mój TV to przyznał że jest fajniejszy, lepiej wykonany, bogatszy i zakochał się w ambilight i przyznał że się pospieszył z zakupem. Powiedziałem mu od razu że soft skopany, powolny. Ma podobne podejście do TV jak ja czyli włączyć oglądać, wyłączyć i kompletnie by mu to nie przeszkadzało. Mówiąc mu o wolnym meny i to było na starym sofcie to mi powiedział "nie przesadzaj". Więc mając porównanie, jestem w pełni zadowolony że wybrałem phila a nie panasa, ale to jest tylko moje zdanie, i nie mówię że panas to zły tv:)

afo

New member
Nie mam zamiaru używać TV jako monitora a tym samym używać go do gier więc input lag mnie nie interesuje. Ma on mieć jak najbardziej tradycyjne zastosowanie oczywiście plus jakiś film w bdobrej jakości. Nie wiem czy za Ambilight warto aż tyle dopłacać.

Tzn. dopłacasz raczej za 3D i Ambilight, samo Ambi tyle kasy by nie pożerało no i to chyba nowość, będąca na rynku trochę krócej aniżeli Panasonic, tak przynajmniej mi się wydaję, więc i "podatek" od nowości obowiązuje jak najbardziej :)

obraz słabszy oglądałem parę filmów u niego i bawiliśmy się z ustawieniami, nie jest to zły obraz ale nie jest taki jak w 6007, czerń słabsza, 3D słabsze, w philipsie można ustawić głębie, tandetna ramka z plastiku w koło. Kumpel jak był u mnie i potestował mój TV to przyznał że jest fajniejszy, lepiej wykonany, bogatszy i zakochał się w ambilight i przyznał że się pospieszył z zakupem. Powiedziałem mu od razu że soft skopany, powolny. Ma podobne podejście do TV jak ja czyli włączyć oglądać, wyłączyć i kompletnie by mu to nie przeszkadzało. Mówiąc mu o wolnym meny i to było na starym sofcie to mi powiedział "nie przesadzaj". Więc mając porównanie, jestem w pełni zadowolony że wybrałem phila a nie panasa, ale to jest tylko moje zdanie, i nie mówię że panas to zły tv:)

Z czernią muszę się zgodzić, zresztą to wina matrycy od LG (rodzaj IPSa od LG, którego jedyną wadą jest właśnie kiepska czerń, ale poza tym, to wszystko, włącznie z kątami, kolorami i czasem reakcji na plus wśród wszystkich odmian IPSa na rynku).
3D to dla mnie zbędny bajer, albo inaczej, na pewno mając PS3 nie wykluczone że parę razy bym użył, ale to pasywne 3D, więc nie ma co liczyć na super jakość, w końcu to nie 3D Full HD, to będzie dopiero w modelach na rok 2013, tak więc to w ogóle nie jest opcja którą biorę pod uwagę.
Nie wiem jedynie co ma znaczyć "bogatszy", ale zapewne chodzi o obraz i jakość, bo Smart TV to akurat Philips ma chyba żałosną (tak mówią), aczkolwiek na tym polu i Panas nie bryluje, więc można uznać, że oba mają skopaną tą akurat kwestię, a Ambi mają rodzice dwójki bliskich znajomych, mnie nie powala (czyt. fajne, ale nie decyduję o kupnie TV) ;)

Podsumowując (wg. tego co piszecie):
+ Philips lepszy obraz (inny),
+ lepsze 3D,
+ lepsza jakość wykonania (subiektywnie),
+ Ambilight,
- wolne menu,
- kiepskie Smart TV,
- gorszy input lag.

Na upartego, można mówić że droższy o 400 zł (przy 42 calach), ale (do własnego przekonania się) masz lepszy obraz, lepsze 3D i Ambi, są też ludzie kierujący się marką/serwisem i tutaj niektórzy mają uprzedzenia do czegoś co nie jest japońskie, głównie elektronika (słyszałem już marudzenie na kiepski serwis, jakość tegoż itd.).

Wybór? Tak jak zwykle - idź do sklepu/salonu etc., zobacz obraz obu, porównaj jeśli Ci pozwolą i kup to co Ci bardziej pasuję. Ja raz jeszcze przyjrzę się temu Philipsowi, może jednak mnie do siebie przekona :)

Do góry