Panasonic 42" PY70P a telewizja "n"

Witam,
naczytałem się wiele przychylnych opinii na temat tej plazmy i chyba ją kupię. Mam jednak kilka pytań do osób użytkujacych ten model telewizora:
1. Czy telewizja "n" dobrze współpracuje z tą plazmą?
2. Czy odległość 6m do odglądania nie jest za duża przy tek wielkości plazmy (moze lepsza byłaby 50, lecz muszę mieć argumenty dla żony :) )
3. Czy są jakieś słabe strony tego modelu (liczę na posiadaczy tego modelu) ?
Aha, i jeszcze jedno. Jeżeli ktoś uważa, że może lepiej kupić inną plazmę niż ta, to proszę o wskazówki.

Dodam, że plazmę potrzebuję głównie do telewizji (TVN 24, TVN Turbo, TVN, programy dla dzieci), czasem filmy przez DVD, komputer sporadczynie.

Dziękuję

WuMike

New member
Bez reklam
Zdecydowanie 50" przy tej odleglosci plus sygnal z n-ki i bedziesz zadowolony z tego modelu, choc moze ciut mniej nizli w przypadku zakupu Kuro ;)

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
1. Telewizja N dobrze pracuje z tą plazmą
2. dla 6 metrów wielkość 42 cali jest za mała, przy takim ekranie niepotrzebny Ci odbiornik fullHD. 50 cali to absolutne minimum, a spokojnie można kupić 58 lub 65 cali
3. słabe strony modelu to : czerń - są plazmy, którę ją oddają lepiej; powstawanie powidoków (ogólna cecha plazm); biel (ogólna cecha plazm).

Piszesz, że chcesz coś kupić, a nie piszesz jakie pieniądze na to przeznaczasz. Jeżeli jesteś zdecydowany na plazmę (a przemyśl to jeszcze skoro dużo oglądasz TVN24 i Turbo) - to bezapelacyjnie dobry obraz uzyskasz na Pioneerze LX508 lub 608.

Gozel

New member
Zgadzam sie z WuMikem. jak na 6 metrów to conajmniej 50 cali ( spokojnie można brac więcej...) Z "n" czasem wystepuja problemy przy podłączeniach przez HDMI z Panasonicami ( podobno teraz juz wszystko gra, ale w moim panasie PY70 przez HDMI nie idzie dźwięk. Musiałbym go podłączyc odzielnie. Ale it ak oglądam przez component bo HDMI wykorzystuje do DVD i PS3). Generalnie plazma godana polecenia (Kuro lepsze, ale zdecydowanie droższe).Obraz w plaźmie lepszy niz w praktycznie każdym LCD, ale jeżeli baaaaaaaardzo dużo bedziesz katował tvn24 moze warto sie zastanowic nad lcd;)

EDIT:No i pooh1968 wyprzedził mnie o 2 min z podobnymi przemyśleniami....:D

Ostatnia edycja:
Gozel napisał:
Zgadzam sie z WuMikem. jak na 6 metrów to conajmniej 50 cali ( spokojnie można brac więcej...) Z "n" czasem wystepuja problemy przy podłączeniach przez HDMI z Panasonicami ( podobno teraz juz wszystko gra, ale w moim panasie PY70 przez HDMI nie idzie dźwięk. Musiałbym go podłączyc odzielnie. Ale it ak oglądam przez component bo HDMI wykorzystuje do DVD i PS3). Generalnie plazma godana polecenia (Kuro lepsze, ale zdecydowanie droższe).Obraz w plaźmie lepszy niz w praktycznie każdym LCD, ale jeżeli baaaaaaaardzo dużo bedziesz katował tvn24 moze warto sie zastanowic nad lcd;)

EDIT:No i pooh1968 wyprzedził mnie o 2 min z podobnymi przemyśleniami....:D

Ok. dzięk wszystkim za cenne podpowiedzi.
Czytałem, że 42 cale to moze być za mało. Z resztą 50 cali przy 6 m odległości do mnie bardziej przemawia, tylko ta cena.......
Chcę przeznaczyć na telewizor max 8.000,- zł i nie wiem czy znajdę coś w romiarze 50 cali za te pieniądze.
Zmartwiliście mnie tym, że jednak w nowych plazmach dalej pojawia się efekt wypalania przy oglądaniu jednego kanału przez dłuższy czas i często. To burzy cały mój plan:-(

Czyli w takim wypadku pozostaje LCD?
Czy macie jakieś propozycje za kwotę, którą mogę przeznaczyć na telewizor max 50cali?

Gozel

New member
Panasonic 50PY70 powienien kosztowac około 8000zł . A z LCD do 50 cali to cóż....Toshiba 47 Z 3030 D, JVC LT 47V80, może jakis Samsung full-hd. Radze poczytac dokładnie forum. O każdym z modeli telewizorów można znalezc bardzo dużo informacji. Z tym że powtarzam, że z odleglości 6m to zalecał bym jednak ponad 50 cali:D A co do powidoków w plazmach, to w dużej mierze problem został rozwiązany, ale jednak dalej zaleca się nie męczyc telewizora stałymi elementami. Jeżeli beziesz oglądał powiedzmy tvn 24 przez 3-4h dziennie to nie ma problemu, ale jesli 8-12h to jednak brałbym LCD:p

Do góry