panas z serii s czy g a może jednak lcd? proszę o rady

Bolenty

New member
witam wszystkich. od 3 dni przeglądam wszystkie tematy o plazmach i lcd, modelach i przeznaczeniach i już mi się wszystko myli i zdaje się że się pogubiłem :confused:
przechodząc do sedna: poszukuję tv 46 (odległość od tv około 3-3,5m) do: 60% telewizja (z czego ponad połowa to polsat sport) - sygnał z cyfrowego polsatu oraz 40% to sygnał z laptopa po hdmi (filmy divix, dvd oraz br). tv nie ma służyć do grania, nie posiadam obecnie konsoli i raczej nie planuję jej nabycia. generalnie najważniejszym czynnikiem dla mnie jest jakość obrazu. obecnie posiadam 32 samsuga crt i niby wszystko pięknie ale ... bajery typu możliwość podłączenia dysku czy pena przez usb albo kart z aparatów mnie nie interesują.
przebijając się przez wątki na forum zdecydowałem się na plazmę panasonica TX-P46S10E. jednak oglądając obraz w sklepie wyglądało to jakby na stojącego obok lcd ktoś założył przydymioną szybę. nie wiem czy to wina ustawień czy tv już tak długo w sklepie stał że się "popsuł". pytałem sprzedawcę ale nie bardzo był w stanie odpowiedzieć. i w tym momencie zacząłem mieć ogromne wątpliwości. tyle się naczytałem o rewelacyjnym obrazie plazm (zwłaszcza przy gorszym sygnale), kolorach, czerni, że byłem w szoku. zacząłem się przebijać przez forum poświęconym lcd. wybór padł na SONY KDL-46W5500. ale na niego muszę poczekać, więc postanowiłem zapytać kogoś kto się zna, a już na pewno dużo lepiej ode mnie. nie mogę się zdecydować między lcd a plazmą a do tego dochodzi jeszcze model TX-P46G10E. czy między serią "s" a "g" są jakieś ogromne różnice czy raczej nie warto dokładać?
jak wiadomo lepsze jest wrogiem dobrego i przez to ten mętlik. tv swoje kosztują dlatego muszę być pewny że nie będę żałował ani patrzył z zazdrością na inne tv podczas wizyty w sklepach :)
proszę o pomoc w wyborze, poradę.

amlas

Member
Jeżeli naprawdę nie będziesz korzystał z PS3 lub kompa do gier to miom zdaniem zdecydowanie plazma.
Proponuję 46S, tylko uważaj na słynne buczenie, które możesz napotkać w swoim egzemplarzu. Jedni nie słyszą, inni tak i b. narzekają. Jeżeli kupisz przez internet, to możesz tv oddać przed upływem 10 dni, czyli sprawdzisz czy Ci pasuje czy nie i ewentualnie zwrócisz.
Plazmy jak to w sklepie nie wyglądają za dobrze (oświetlenie, wybór trybu - najczęściej dynamiczny itd), za to w domu pokazują swoje możliwości.

Bolenty

New member
hmm, własnie zapomniałem o tym buczeniu. czy model g jest nazwijmy to "pozbawiony tej wady"? wolę dopłacić, nawet sporą różnicę niż przez lata wysłuchiwać od żony ;/
byłbym zapomniał czy istotnym jest oglądanie plazmy najlepiej w całkowitej ciemności, czy przy włączonej lampce lub powiedzmy słabym oświetleniu (z żyrandola) będzie dawać radę i nie zacznie mi odbijać np. kanapy czy mebli i obraz sie stanie się "matowy"?

karolbe

Member
jednak oglądając obraz w sklepie wyglądało to jakby na stojącego obok lcd ktoś założył przydymioną szybę. nie wiem czy to wina ustawień czy tv już tak długo w sklepie stał że się "popsuł". pytałem sprzedawcę ale nie bardzo był w stanie odpowiedzieć.

Nie zwracaj az tak duzej uwagi na jasnosc plazm. One zawsze beda troche ciemniejsze niz LCD'ki. Ale w praktyce jesli ogladasz TV w raczej zaciemnionym pokoju to i tak nie masz ustawionej jasnosci TV na maksa (ja mam LCD i ustawiony jest na 50%, wiecej po prostu razi po oczach). To co jest wazne to ogolny kontrast, ktory w plazmach jest lepszy, obraz jest bardziej naturalny.

Plazmy nie sa idealne, ale jesli chodzi o LCD to dopiero podswietlenie selektywne LED jest w stanie realnie przyrownac je do plazm. Sek w tym, ze takie TV sa cholernie drogie, wiec lepiej teraz kupic plazme i potem, jesli sie pojawi cos rewolucyjnego (oled? tansze panele z selektywnym podswietleniem LED?), to za kilka lat sie przeniesc na ta nowa technologie.
Ja wlasnie ida ta sciezka, teraz kupuje plazme, a potem to sie zobaczy :)

don111

Banned
hmm, własnie zapomniałem o tym buczeniu. czy model g jest nazwijmy to "pozbawiony tej wady"? wolę dopłacić, nawet sporą różnicę niż przez lata wysłuchiwać od żony ;/
byłbym zapomniał czy istotnym jest oglądanie plazmy najlepiej w całkowitej ciemności, czy przy włączonej lampce lub powiedzmy słabym oświetleniu (z żyrandola) będzie dawać radę i nie zacznie mi odbijać np. kanapy czy mebli i obraz sie stanie się "matowy"?
plazma odbija tak samo jak zwykły tv crt i jakoś nikt nie zwracał na to większej uwagi
przy normalnym oświetleniu (rozproszonym) można oglądać zupełnie komfortowo, chyba że jakieś mocne punktowe światło świeci bezpośrednio na tv albo w południe słońce wyjdzie :p
wtedy może być problem bo żadnego tv komfortowo tak się oglądać nie da, również LCD ale w znacznie mniejszym stopniu niż plazmy

Bolenty

New member
dziękować za wpisy. już byłem zdecydowany aż tu ktoś wyskoczył z wypalającym się znaczkiem wieku. pomyślałem o buczeniu, przypomniało mi się włączanie śniegu, jakieś wygrzewanie - niby wszyscy twierdzą że tego już nie ma w nowych plazmach a co chwile pojawia się jakiś topik z dziwnymi drobiazgami, powidoki, wypalanie, tego nie, tamtego lepiej też... dla świętego spokoju zamówiłem lcd sonego. dzięki za wpisy.

jgx

New member
Bez reklam
dziękować za wpisy. już byłem zdecydowany aż tu ktoś wyskoczył z wypalającym się znaczkiem wieku. pomyślałem o buczeniu, przypomniało mi się włączanie śniegu, jakieś wygrzewanie - niby wszyscy twierdzą że tego już nie ma w nowych plazmach a co chwile pojawia się jakiś topik z dziwnymi drobiazgami, powidoki, wypalanie, tego nie, tamtego lepiej też... dla świętego spokoju zamówiłem lcd sonego. dzięki za wpisy.
jeśli jest to seria w a najlepirj z i masz cyfrowy sygnał najlepiej cyfra + lub N to napewno nie będziesz żałował - mam, tvn24 oglądam po 6h. bez stresu (powidoki) no i dla mnie bardzo ważne - ZERO ALE TO DOSŁOWNIE ZERO BZYCZENIA!!! Mam chęc przygarnąc na 1-2 dni jakąś dobrą plazme i postawi jedenocześnie obok mojego lcd 46z4500 żeby na własne oczy i uszy przekonac się która technologia bardziej MNIE odpowiada,

Do góry