panas 46py8 a PC

broda1725

New member
Bez reklam
Oczywiście że będzie gorsza, podłącz przez D-sub lub HDMI. Innego wyboru nie ma. No chyba że lubisz jeździć Porsche na paliwie np.80 oktanów (oczywiście jak by było takie paliwo) ;)

spanker

New member
mam prosbe napisz jakie wrazenia po podlaczeniu do pc, czy przeszkadza ci migotanie obrazu cos jak nastarych kineskopach itp

adlerfromsc

New member
Hmmm ja mam co prawda 42pz8, ale nie sądzę, żeby była zbytnia różnica. Podłączylem poprzez tv-out composite (Py blabla 3 cinche) ustawiłem rozdziałke na 1920x1080(radeon), tv dobrze wykrywa rozdziałkę. Ostrość w panasie na minimum! Obraz generalnie jest super, ale jak masz kablówkę to antena zakłóca TV-out tak jest w każdym TV (testowałem kilka CRT i 1 LCD z s-video):/. Na hdmi (u mnie poprostu zabrakło już wejść) tego problemu nie ma. Miałem do wyboru: albo kupić switcha HDMI, albo przełączać kable Hdmi - a ponoć gniazda panasa są bardzo delikatne, albo zobaczyć jak tam chodzi composite i wyciągać antenę(kupię chyba jakiś przełącznik). Różnicy nie widze. Mi migocze jak ustawie refresh 30, 60. Nie mam migotania na refreshu 25 lub 50. Pewnie wiąże się to z tym, że TV jest 100 HZ więc przy 25 i 50 to jakoś normalnie się mnoży/dzieli a przy 30/60 nie - ale to moje domysły i przypuszczenia;) Input Lag jeśli jest to (nie)stety nie zauważyłem go.

syldorf

New member
broda1725 napisał:
Oczywiście że będzie gorsza, podłącz przez D-sub lub HDMI. Innego wyboru nie ma. No chyba że lubisz jeździć Porsche na paliwie np.80 oktanów (oczywiście jak by było takie paliwo) ;)
a jest różnica w jakości miedzy hdmi a d sub?? bo bedzie mi potrzebny przewód ok 10 metrow!

pejotpe

New member
Bez reklam
broda1725 napisał:
Takie paliwo jest (w zasadzie było), w Niemczech standardowo najtańsza benzyna to 85 (tańsza jakieś 25% od 95).
Lepszym rozwiązaniem jest HDMI (do 10 metrów jednak trochę lepszej jakości, by żyła nie stanowiła ułamka mikrona ;) ), potem D-sub. Reszty lepiej nie ruszać.

broda1725

New member
Bez reklam
pejotpe napisał:
Takie paliwo jest (w zasadzie było), w Niemczech standardowo najtańsza benzyna to 85 (tańsza jakieś 25% od 95).
Lepszym rozwiązaniem jest HDMI (do 10 metrów jednak trochę lepszej jakości, by żyła nie stanowiła ułamka mikrona ;) ), potem D-sub. Reszty lepiej nie ruszać.

Zgadzam się do takiej odległości bardziej bym zastosował kabel cyfrowy (HDMI) co do D-SUB to trzeba by wydać o wiele więcej za taki 10m kabelek i musiał by być dobrze ekranowany.

PS. Co do paliwka to nie wiedziałem ;).

syldorf

New member
różnica w cenie przewodów dzieli przepaść, od 50 zł do nawet 799!! na allegro ( za 10 m)
chciałem wrzucic linki z przykładowymi ale wyskoczył mi komunikat:
UWAGA! Z powodu częstego spamu linki do postów można dodawać dopiero po napisaniu 5 wypowiedzi.:roll:

wiec proszę wyślijcie jakiegoś linka z przewodem hdmi, wiecej niż 150 zeta nie dam:D

broda1725

New member
Bez reklam
Jeśli DVI-HDMI to weź taki na jaki cię stać jeśli jest cały nie przecięty czy jakiś wadliwy wszystko powinno być ok. Na allegro znajdziesz takie za 50 parę złotych i więcej tak jak mówisz, ten kabelek jest całkiem spoko popytaj może sprzedawce
http://www.allegro.pl/item591580527_kabel_hdmi_dvi_prolink_exclusive_10m_wawa.html#gallery

A jak chcesz jeszcze taniej to przejściówkę do kompa DVI na HDMI a z tamtąd kupić kabelek HDMI taki 10m i gotowe, zawsze jak coś by nie poszło tak to zostaje ci kabelek 10m HDMI-HDMI albo sprzedasz lub zostawisz sobie do czegoś. np. coś takiego http://www.allegro.pl/item590220698_adapter_przejsciowka_hdmi_dvi_24_1_pin_najtaniej.html#gallery
http://www.allegro.pl/item590591850_dvi_hdmi_gold_hq_adapter_przejsciowka_blister_fv.html

Tylko jeśli ma być to do plazmy to dowiedz się czy się da podpiać takim kabelkiem kompa, bo D-SUBem na 100%.

Ostatnia edycja:

theSpeech

New member
Witam!!!
Podłączę się do tego wątku, gdyż po rozmowie z dwoma "specjalistami" z firmy Panasonic pojawił sie problem.
Otóż po spędzeniu 2 tyg na wertowaniu postów zdecydowałem się na zakup Panasonica TH-42PZ8. Po zamontowaniu TV w domu przyszedł moment nad zastanowieniem się nad kablami łączącymi tv z pc. Posiadam radeona 4850 fullHD 2x DVI oraz SB X-fi którego chciałem połączyć (audio) przez łącze SPDIF i w tym celu zadzwonielm do centrali. Jednak panowie z panas z w-wy poinformowali mnie, że tego tv nie podłącza się do komputera i nie udzielą mi żadnych informacji na temat połączenia.(Ponadto poinformowali, że wszelkich odpowiedzi udzielają w oparciu o instrukcję obsługi)
W związku z powyższym zwracam się z prośbą o pomoc, czy:
- mogę podłączyć w/w TV bezpośrednio do kompa kablem HDMI - DVI, jeśli tak to, czy jest jakaś różnica między kablami (np. aby nie spalić wejścia),
- mogę podłączyć dzwięk kablem SPDIF - coaxial, czy jack - 2xRCA??

Pozdawiam

adlerfromsc

New member
Żeby uzyskać full hd albo dvi-hdmi albo 3xcomposite, testowałem oba, używam tego drugiego. TV ten sam... a karta też radek tylko, że 3870.

don111

Banned
mam podłączony pc z 46py8 starym kablem DVI - HDMI za 30zł (no name, 5m), działał bez problemu od 3 lat na LCD, również teraz wszystko śmiga jak należy (testowałem również w 1920x1080) na plazmie :cool:
przy 10m jednak już zastanowiłbym się nad nieco droższym kablem (takim za min. 100zł)

co do dźwięku to pierwsze słyszę aby można było podłączyć cyfrowo tv :) z tego co widziałem to mój model 46py8 ma wejście audio liniowe - na 2 rca, więc powinno pójść w ten sposób bez większego problemu

Do góry