No tak, opisuję więc co zaobserwowałem i w jaki sposób.
TV podłączony mam do prostego kina domowego Philipsa (wszystko w jednym), do kablówki Aster + podłączam czasami Laptopa analogowym kablem RGB.
Nie jestem doświadczonym użytkownikiem i nie mam porównania w temacie LCD, tak więc będę bardziej pisał o odczuciach i o funkconalności.
Obraz z kablówki: wybrałem ten TV w dużej mierze dlatego że bardzo często ogladam standardowy program TV. jakość wyświetlanego obrazu oczywiście zależy od sygnału danego programu i na jednym programie jest lepsza a na innym trochę gorsza, ale muszę przyznać że obraz jest więcej niz akceptowalne, oglądam z odległości 2,5m i jestem bardzo zadowolony z odbioru. W porównaniu do tego co można zobaczyć w sklepach to obraz jest dużo lepszy. Programy 4:3 najbardziej pasują mi gdy oglądam w trybie "Kinowy 14:9", obraz obcięty jest troszkę z góry i dołu, rozcięgnięty na cały ekran ale za to prawie nie zniekształcony.
Obraz z DVD: kino podłączyłem chyba bardzo dobrym kablem EURO-EURO (Prolink Exclusive) innego połączenia mój zestaw DVD nie ma. Tutaj obraz w porównaniu z tym z kablówki jest o klasę lepszy. Widzę różnicę pomiędzy poszczególnymi płytami DVD, niektóre sa słabo nagrane a raczej obraz lekko skompresowany i to od razu widać

. Te które są nagrane w dobrej jakości są wprost rewelacyjne. Mam np. trzypłytową dyskografię teledysków japońskiej gwiazdy i tutaj obraz po prostu mnie powalił.
Obraz z PC: Obraz z PC podłączam tylko przez łącze analogowe RGB i on jest bardzo ostry, wyraźny i bez zniekształceń. Niestety TV obsługuje tylko standardowe rozdzielczości (4:3) 1024x768, 800x600, 600x480, tego właśnie nie rozumiem czemu na tym wejściu TV nie obsługuje żadnej rozdzielczości panoramicznej? Ale oczywiście da się to obejść jeżeli chcemy obejrzeć film z komputera na pełnym ekranie. Na TV rozciągam obraz na szerokość, a na kompie w programie do odtwarzania rozciągam obraz w pionie (transformacja-proporcje ekranu 16:9) i w efekcie na LCD jest obraz bez znikształceń na całym ekranie. Filmy DivX wyglądają bardzo dobrze na full ekranie i bez problemu i bardzo komfortowo można je sobie obejrzeć. Puściłem również materiał HDTV z kompa przez to samo wejście. Pomimo że obraz przesyłany był przez kabel analogowy RGB to jego jakość była wyrażnie lepsza niż z DVD, ilość czegółów i kolory rewelacyjne.
Jakie mam jeszcze spostrzeżenia co do samego telewizora SHARP P55? Brakuje mi dodatkowego trybu, takiego który by automatycznie rozciągał obraz ale według tego co ja mu ustawie, według moich preferencji dla poszczególnych proporcji obrazu źródłowego, TV pamięta jaki ostatnio tryb na danym źródle wybrałem i taki włącza, oraz jeśli w obrazie jest informacja jaki jest obraz to też go dostosowuje, ale mnie jest to jeszcze za mało

.
Dodatkowy plus za jakość pilota, jest on bardzo prosty, ale materiał z jakiego jest wykonany wygląda bardzo porządnie, zobaczymy jak będzie to wyglądac na przestrzeni czasu

.
pozdrawiam
K_B