Ostateczna decyzja 40Z5500 v 46Z4500

tomanek22

New member
Byłem ostatecznie przekonany co do zakupu tv 40Z5500,ale kiedy zobaczyłem te dwa modele obok siebie, 40Z5500 wydala mi się taka mała w porównaniu do 46Z4500, że w ostatniej chwili odłożyłem zakup i mam wielki dylemat,który z tych dwóch wybrać?Czy starszy model,ale większy,czy nowszy,choć mniejszy?Niestety 46Z5500 jest po za zasięgiem cenowym,także ostatecznie muszę wybrać z powyższych!I tu moje pytanie,czy model 46Z4500 mocno odbiega od Z5500,czy jest jakaś duża różnica w obrazie?Mam cyfrę+ z dekoderem Philips PVR + PS3 w zamiarze, a odległość to 3 metry!

Ares78

New member
Przy źródłach sygnału które podajesz, sam zdecydowałbym się raczej na z4500 jakość obrazu w przypadku HD bardzo porównywalna, odbiega od z5500 głównie jeśli chodzi o źródła słabej jakości. Przy odległości od telewizora którą podajesz 6 cali więcej ma dość duże znaczenie, 40 stka to będzie za mało.

tomanek22

New member
Powiedzcie mi jeszcze proszę, czy pomiędzy Z4500 a Z5500 jest odczuwalna różnica w oglądaniu kanałów SD,HD i czy warto poświęcić ponad 1000 zł. na dopłatę do wyższego modelu,czy ta różnica jest nie duża i Z4500 wystarczy?Bo w sumie mógłbym poświęcić PS3,które miałem kupić i miałbym na 46Z5500,pytanie tylko czy warto???

Ares78

New member
O ile pamiętam z4500 w wersji 46 calowej ma już wiatraczek, nie wiem czy to dla Ciebie istotna cecha (może delikatnie szumieć, w sklepie siłą rzeczy nie byłem wstanie sprawdzić jak bardzo). Jeśli chodzi o HD to różnice niewielkie i oba telewizory trzymają poziom, przy SD jest plus na korzyść z5500, jak widoczne musisz sam sprawdzić, dla mnie zauważalnie. Za to z4500 do grania lepiej się na da (jeśli planujesz potyczki online) z racji bardzo niskiego input lagu.

ravaillez

New member
Ares78- w niczym nie poprzeszkadza.
A w kwestii tematu, różnica w SD jest, ale przepaści nie ma na pewno warto zainwestować w większy, te 6 cali ,a znaczenie zwłaszcza przy takiej odległości. Do tego czy warto dołożyć 1000zł musisz się zastanowić, z5500 ma w pełni funkcjonalne DLNA na z4500 filmów już się nie obejrzy (chyba, że wyszły jakieś nowe aktualizacje, ale nic na ten temat nie słyszałem).

OmniModo

New member
i nie zapomnijmy o BE3 oraz 200Mhz w serii 5500 co bardzo wpływa na polepszenie obrazu SD (na HD ma już mniejszy wpływ)
Uważam że 5500 lepiej, a 40 cali to dość mało. Sam mam taki , ale oglądam z bliska czyli 1,5 m max 2 m ... <br>

lecz jesli ten sygnał SD jest słabej jakości (tunery/dekodery dokładane przez operatorów SAT, albo z kablówki lub też, o zgrozo, antena dachowa) to lepiej mniejszy ekran bo będą mniej widoczne syfki i zakłócenia

bartfine

Member
40z4500 też ma wiatraczek,ostatnio to zauważyłem trzeba przystawic ucho do obudowy żeby go usłyszeć,nawiasem muwiąc mogłem sobie kupic 46 ale niestety wybrałem 40:) ogladam z 3m ale co tam aha szkoda ze tak potaniał bo ja dałem pare miesiecy(3-4) temu 5500pln a teraz za 3800pln mozna juz go kupić ogulnie jestem zadowolony(u mnie motion flow na maxa po to ten tv to ma bezsensu było by to wyłączać) choć jak każdy telewizor ma swoje wady:) pozdro.:)

Do góry