Orange TV

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Z tego co opisujesz to ta instalacja to jakaś porażka. Jak ma ci to wszystko działać jak router masz na zewnątrz i to jeszcze w metalowej szafce, która jest klatką Faraday ?
Czy router jest przypisany do ciebie ? Dlaczego nie może być w mieszkaniu ?
Kłopoty z sygnałem tv to kwestia kiepskiego sygnału, a nie karty CI.

Millerek

New member
Nie...
...skrzynka "niskie prądy" jest u mnie w mieszkaniu. Router również, obecnie jest poza skrzynka ale to czy jest w czy poza skrzynka problemu nie rozwiązuje, dalej są problemy w fifirifi...

Router fifirifi który dostałem to

ARRIS Touchstone TG2492 Gateway***

bea662c069fb325f994fae74a3460598.jpg

...only by Tapatalk...

Ostatnia edycja:

Millerek

New member
Obecnie router jest centralnie na środku mieszkania, zasięg do odbiorników WiFi jest dookoła porównywalny.
Jeśli przeniosę router do salonu to będzie to miejsce najdalej oddalone czyli w samym końcu mieszkania. Ale sprawdzę to w wolnej chwili.

Pytanie, ta skrzynka niskich prądów jest nad skrzynka z bezpiecznikami, czy instalacja elektryczna może zakłócać pracę routera?

...only by Tapatalk...

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Obecnie router jest centralnie na środku mieszkania, zasięg do odbiorników WiFi jest dookoła porównywalny.
Jeśli przeniosę router do salonu to będzie to miejsce najdalej oddalone czyli w samym końcu mieszkania. Ale sprawdzę to w wolnej chwili.

Pytanie, ta skrzynka niskich prądów jest nad skrzynka z bezpiecznikami, czy instalacja elektryczna może zakłócać pracę routera?

...only by Tapatalk...

Bezpieczniki raczej nie mają wpływu. Ja bym przeniósł router przy tv, a dystrybucję wifi przekazał montując dwa moduły PLC. Jeden z repeaterem wifi. I po kłopocie.
Ile portów LAN ma router ?

Millerek

New member
Instalacja elektryczna jest puszczona od sufitu za i częściowo z lewej strony skrzynka niskich prądów do znajdującej się tuż poniżej skrzynki z bezpiecznikami. Więc stojący router w skrzynce że zdjętymi drzwiczkami jest w centrum sieci elektrycznej. Ok.

Router ma 4 porty LAN.

Jutro ponownie ma przyjść specjalista z UPC, przeniesiemy router do salonu.

Z tymi modułami to proszę cię abyś mi podał na tacy wraz z linkami co mam kupić bo nie wiem o czym teraz piszesz, może być Fritz bo jakoś mam do tego przekonanie.
PLC? repeater czyli powielacz zasięgu WiFi z tego routera UPC czy jak?

...only by Tapatalk...

Ostatnia edycja:

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Ja mam właśnie moduły Fritz 520. One nie mają wifi bo mi nie potrzebne. 540 ma wzmacniacz wifi i port LAN. Wzmacniacz wifi propaguje domowe wifi. Instalacja i podłączenie zajmie ci może 5 minut. I tak na marginesie to mam swój router wifi 3-antenowy podpięty do routera upc. Tyle tylko, że w routerze upc wyłączyłem wifi i dhcp. Wszystkie funkcje przejął mój router i mam spokój.

Millerek

New member
Zgadza się, o tym secie pisaliśmy wcześniej i taki też kupię ;) czyli 540 powieli mi sygnał WiFi z salonu z routera UPC na całe mieszkanie, bo zamierzam go umieścić z drugiej strony mieszkania. W jednym miejscu WiFi z UPC a w drugim ten sam WiFi tyle że z Fritza, urządzenia będą się przełączać między Fritzem a UPCbczy nie?

Był monter UPC, pomierzyl wszystko co jest możliwe, ponad godzinę przepinal kable. Okazało się że jakiś parametr jest błędny i wina leży w przewodzie między garażem a moim mieszkaniem.
Będzie wzywana ekipa do usunięcia problemu... mieszkanie mam nowe, wykończone na cacy, nie wiem jak przeprowadzą nowy przewód do mieszkania :(

...only by Tapatalk...

Ostatnia edycja:

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Pogadaj też z upc nt., że nie chcesz ich routera wifi tylko zwykły modem kablowy z portem WAN. Podłączysz sobie swój jakiś mocny router i zaraz ci się wszystko poprawi.
Też tak swego czasu chciałem, ale poszedłem na łatwizne i zrobiłem tak jak pisałem wcześniej i problemy z wifi odeszły w niebyt.

Millerek

New member
Zakupy chyba zrealizuje dopiero po majówce, ale...
..jestem skłonny na całkowitą kastracje fifi z routera UPC i pozostawić tylko LAN.

Mam myśl aby z rutera UPC (już nie będę musiał go przenosić do salonu niech sobie siedzi w przedpokoju w szafce niskich napięć, razem z 510) i, wyciągnąć sam LAN do 510 i wykorzystać dwie sztuki 540. Jedna w salonie druga w sypialni. Tv i laptop po LANie dla stabilnego łącza, a fifirifi tylko z obu Fritz 540 bez błędów w postaci automatycznej zmiany WiFi Będę w jedynej słusznej sieci Fritza bez udziału fifirifi z UPC które zawsze ucina moc sygnału.

To była opcja pierwsza, a opcja nr dwa to taka by z routera UPC wyciągnąć LAN do nowego lepszego routera z trzema antenkami o którym wcześniej wspomniano. Lepszy, realny zasięg no i jeden gadżet, tylko jaki to musiałby być?

...only by Tapatalk...

Ostatnia edycja:

Millerek

New member
Witajcie, więc tak....

Okazuje się że Router Compal od UPC, jest extra. Jest to mój czwarty lub piąty router od UPC, ten działa rewelacyjnie, Oczywiście musiałem go odpowiednio skonfigurować, mala korekta tylko, menu jest rewelacyjne łatwe i przejrzyste, jak nigdy dotąd :)
Zasięg w każdym miejscu w mieszkaniu jest rewelacyjny, mimo że stoi w tej skrzynce niskich napięć.

Wszędzie w mieszkaniu prędkość WiFi na Windowsie czy androidzie mam na poziomie 75 - 86Mbps więc rewelacja jak dla mnie, tv już nie ucina połączenia.

Router ma możliwość ustawienia dwóch prędkości nadawania, 2.4 GHz i 5Ghz oraz gość, tak więc trzy widoczne sieci z jednego routera jest fajne i wygodne, dodając do tego że ładnie wygląda i nie nadaje światełkami jak lampki na choince to ładnie prezentuje się w skrzynce czego i tak nie widzę :) aż szkoda go chować.

Karta Ci+ i mój tv... szajsung.
Również jest ekstra, zakłóceń już brak, obraz jak z obrazka, działa rewelacyjnie Tv samsunga dostaje co chwile jakieś aktualizacje, w tym tygodniu aż trzy. Aż skłonny jestem cofnąć obraźliwe słowa które telewizor musiał czasem znosić i wysłuchiwać ;)

Nie napisałem na początku ale UPC ustaliło problem techniczny polegający ma usterce przewodu gdzieś w garażu pod blokiem. Przyszli, poinformowali że jest już ok, co również Potwierdziłem.
Przeprosili, dali rabat 20% na trzy miesiące (okaże się wkrótce), kilka gadżetów jak dwa długopisy i notatniki.... wow!... długopisy hehe , mają gest ;) ale miło z ich strony.

Reasumując, mój wybór i dalsza współpraca z UPC okazała się dobrym wyborem, założenie karty ci+ to strzał w dziesiątkę, a Compal? bardzo miło mnie zaskoczył, sorry za zamęt w temacie i tysiąc pytań, ale nie potrzebuje już Fritza i innych zabawek aby pozostać online w dobrej prędkości i w mega zasięgu, jeden tv i jeden pilot do oglądania telewizji jest rewelacyjnym rozwiązaniem.

Za wszystkie wskazówki i pomoc, serdecznie Wam dziękuję ;)

...only by Tapatalk...

Ostatnia edycja:
Do góry