Optoma uhd38x czy TCL 98P745

Witam
Posiadam tv Samsunga UE75MU7002 oraz projektor Optoma hd20 z ekranem 122cale. Ostatnio po długim czasie nie używania projektora, włączyłem sobie film na projektorze i rozczarowała mnie znacznie gorsza jakość obrazu niż na moim tv i przełączyłem się znowu na tv, bo wielkość nie rekompensowała jakści. W czasach gdy kupowałem projektor jednak ekrany tv były mniejsze i jakość gorsza.
W związku z tym postanowiłem wymienić projektor i ekran.
Wstępnie wybór padł na Optome uhd38x i ekran Avtek electrik 130 cali, ale znalazłem w podobnej cenie tv TCL 98p745 i teraz mam dylemat co wybrać? Co byście polecili budżet 7-8 tys.
Ogladam z odległości 3m, głownie filmy z netflixa, disneya. Czasami jakiś mecz czy gra.

lobo77

Member
Moim zdaniem jeżeli nie zależy Tobie na 3D,to lepszym wyborem będzie TV.
Gdybyś jednak zdecydował się na projektor,to wybierz inny ekran niż ten co znalazłeś.

Tego się właśnie obawiam, że ten projektor mimo, że 4k to nie będzie znacznie lepszy od mojej optomy hd 20, której już i tak nie używam. Na dodatek mój amplituner Pioneer mimo, że ma 2 x hdmi out to na źrodłe z satelity jest ok, a jak włącze nvidie shield to zaczynają się problemy. Kolejna rzecz to, że mam specjalną półkę w suficie podwieszanym na projektor i nie wejdzię wyższy niż 14cm czyli głównie opotmy, a optyka tej uhd38 jest gorsza od starej i z 5m wyświetli obraz większy niż mój obecny ekran wiec dochodzi zmiana ekranu. Ekran musi być elektryczny i też nie chce wydawać na niego majątku. Opuszczenie rolet, ekranu itp też troche trwa i czasami niechce się tego robić gdy ma się duży tv.
Poza tym jak zobaczyłem, że za podobne pieniądze można zakupić tv niemal 100 cali to projektory zaczynają tracić sens, bo jednak youtube na projektorze nie będe oglądał.

Do góry