OPPO BDP-93EU i co dalej ?

seba575

New member
Witam
Prosze o porade w doborze amplitunera i głosników do kina domowego w systemie 5.1
salon ponad 20m2 w kwadracie niestety, 100% kino mkv , BD ISO, 3D BD ISO muzyka sporadycznie bardziej jakies koncerty na blue ray
z tego to wyczytałem to faworyzowane są do kina kolumny marki JBL i Monitor Audio więc to jest mój b. wstępny wybór z tym że do wystroju wnętrza nie wchodzą w gre kolumny efektowe (satelity) tylko podłogowe mnie interesują czyli w przypadku JBL 4x studio 180 to dobry wybór ? czy będą spełniały swoją role jako kolumny efektowe?
i teraz amplituner musi byc z hdmi1.4 wiem że oppo ma obsługe dwóch wyjsc hdmi na video i audio osobno ale nie bede sie cofał do starszych modeli bo niewiadomo co za chwile wymyslą
jedna rzecz co do amplitunera nie moze byc wyzszy niz 16.5 cm :confused: niestety tylko taką przestrzen mam w komodzie i kompletnie brak innego miesca żeby go postawic
salon jest wyposażony bardzo minimalistycznie jest tylko komoda i naroznik żadnych innych mebli
kasa jaką chce przeznaczyc na ten zestaw to 10.000 pewnie przekrocze no ale takie jest załozenie
bardzo dziekuje ze ewentualne porady

btw. miałem przedtem wd live jako odtwarzacz multimedialny i było pieknie na moim Sony KDL-60LX900 gdy podłączyłem OPPO szczęka mi opadła jakość obrazu jest niesamowita teraz chce wyciagnąc z niego odpowiedni dzwięk wiem że za 10.000PLN cudów nie będzie ale mam nadzieje że będe miał chociaz namiastke kina w domu
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Jeśli chodzi o kolumny i chcesz tylko fronty kupić to MA odpadają. Zbyt mały budżet.

Biorąc pod uwagę MA:

BX6 - 5500
BXC - 700
Sub - 2000

Razem wychodzi 8200 (w przybliżeniu oczywiście ceny podałem). Na ampli zostaje 1800zł. Nie będzie szału.

Biorąc pod uwagę JBL:

JBL 180 - 4000
JBL 120c - 700
Sub - 2000

Razem wychodzi 6700. Na ampli zostaje 3300 i tutaj już jest jakieś pole manewru.

Ostatnia edycja:

seba575

New member
Witam
dzieki za odzew czyli przy tych JBL-ach mozna uzyc głosnikow przednich jako efektowe ?
amplituner znalazlem jak narazie taki Harman Kardon AVR 265
bardzo blokuje mi pole manewru ta wysokość
czy bedzie odpowiedni ?

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Można użyć ale nie wiem po co chcesz tak robić. Zbędny wydatek. Lepiej kupić podstawkowe a resztę zainwestować w lepszy ampli lub kolumny. Ampli ok chociaż mi w HK brakowało na odsłuchach mocy.

damian820927

New member
Bez reklam
10 000zl to bardzo duzo pieniedzy na zestaw kina 5.1 sa swietne zestawy z Dail, KEF C7 set, Klipscha 52/62 set, Monitor Audio BR/BX a jak bys dobrze poszukal po necie znajdziesz zestaw na RXach 4xRX6+centralny a za jakis czas suba, do tego patrzylbym za ampli Onkyo od 609 i Denonem od 1911.

seba575

New member
Witam ponownie
dzieki bardzo za rady
kolumny podstawkowe poprostu nie pasuja mi do wnetrza i to jest jedyny powód wiem ze przeplace ale oprócz tego że ma to grac to tez troche musi wyglądac;)
RX6 raczej nie na moja kieszen same kolumny to koszt okolo 9.000-10.000 za duzo
jutro sprubuje sie umowic na odsluch tych JBL i MA moze tez Klipsch 62 o ile beda dostepne
duzy problem to amplituner :( moze cos pokombinuje z odkreceniem nózek pod spodem
dzieki jeszcze raz za porady
Pzdr

damian820927

New member
Bez reklam
Je z podobnym zestaewm 4xRX6 plus centralny withe gloss zmiescilem sie w cenie rowno 7000zl jak dobrze poszuka ofert z importu z UK to da spokojnie rade i 3000zl zostaje na ampli.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Oferty z importu i w razie jakiejkolwiek awarii płacz z braku serwisu. Stopki muszą być aby ampli miał odpowiednią cyrkulację powietrza. A co do podstawkowych to kupujesz fajne stojaki i wyglądać może lepiej niż fronty.

seba575

New member
Witam ponownie jako że tutaj prosiłem o porade więc wypadałoby napisać co wybrałem;)
troche to trwało ze względu na głośniki które są jeszcze mało dostepne na naszym rynku
więc mój wybór to amplituner ONKYO TX-NR609 (z drobnymi przeróbkami nóżek pod spodem)
i głośniki KEF T305
naprawde gra to b.dobrze dzięki wszystkim za rady
Pozdrawiam

Do góry