ja mam 436 od dwóch dni w domu,
maiłem prezentacjęw domu i zastanawiałem sięmiędzy 40M61 a 436FDE (XDE po dokładnym zapoznaniu się z funkcjami tunera okazało mi się zbędne)
czytale o jednym i o drugim z miesiąc czasu a wystarczyło po prostu je u siebie włączyć i po 10ciu minutach już wiedziałem co chce. Czytanie parametrów, porównywanie ich itd itp istotne ale przesadzałęm, wzrok zadecydował, Pioneer zmiótł Samsunga jakością, naturalnością obrazu, kolorami itd.
co prawdanei ma Aster a Cyfrę ale jedyne co mogę powiedzieć o tym Pionku to REWELACJA

i moja żona jest w szoku, po raz pierwszy od kiedy ze mnąmeiszka, przestałem wieczorem ciągle siedzieć przy laptopie wieczorami

i sporo, naprawdę sporo czasu spędzam z nią na kanapie przed telewizorem, jest ZACHWYCONA
a co do odległości, z 2 metrów TVN jak najbardziej można oglądać (ma najelpszy chyba sygnał) tak samo DVD, ale najlepszy efekt między 3 a 4 metry jak na moje oko.
Teraz jeszcze tylko kino domowe i naprawdę poczuje co potrafi ten telewizor, bo dzwięk z głośniczków pioneera, to prawdziwe nic jak za tą kasę

odradzam zakup jak macie w planach kupić kino domowe, szkoda kasy, chyba że macie możliwośćza mniejsze pięniądze niż standardowo !!
co do pioneera, to telewizor dla ludzi którzy oglądają TV po pracy, wieczorami po południu w nocy, czyl idla mnie

wtedy efekt niesamowity, za dnia też okey, nie ma problemów, ale jednak wieczorem jak ktoś mi powiedział "POKAZUJE SWOJE PAZURKI"
ojojoj zadowolony jestem nieziemsko