Opinie o 37" LCD Sharp DH65E i Panasonic Viera

123tomek

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam! Bylem dzis w sklepie i sprzedawca niezle mi namieszal. Strasznie zachwalal model Sharp 37 DH65E w cenie 2458zl czyli FullHD. Wczesniej bylem wrecz zdecydowany na Panasonic Viera TH-37PV80 lub TH-37PV8 ale juz zglupialem. Obraz bede ogladal z 3m okno na wschodzie, tv na sciane zach (czyli naprzeciwko rozwazam zakup rolet) male dziecko (czasami stukanie w ekran tv) sygnal analogowy (antena) i satelitarny SD (Telewizja na Karte) czyli brak sygnalu HD odtwarzacz DVD i DIVXy sporadycznie gry (wg zony wcale) Znam wady i zalety plazm (lepszy obraz SD, lepsze oddanie kolorow, odbicia na szybie, wieksze zuzycie pradu, przezyje wiecej stukniec dziecka bo jest szyba, zgodnosc formatu hd ready z 4:3 bo 1024x768) i LCD (gorsza jakosc obrazu SD (pikseloza), slabsze odwzorowanie kolorow, wieksze smuzenie niz na plazmie, brak odbic bo ekran matowy ale tez i mozliwosc uszkodzenia matrycy przez dziecko, mniejsze zuzycie energii, zgodnosc hd redy z formatem 16:9 czyli mniej przyjazny dla SD) ale gostek zachwalal tego sharpa ze nie posiada wiekszosci wad LCD i warto go wziasc. Tydzien wczesniej stalem w sklepie (ElectroWord) i porownywalem plazme i lcd i o niebo lepiej wygladal obraz plazm (cyfrowy sygnal SD), dzis w 2 sklepach (MM i Saturn) obraz wydawal mi sie porownywalny a czsem wrecz lepszy na niektorych LCD (kanal VIVA PL z N-ki czyli chyba tez SD). Z tego co wiem to ten Sharp to jeden z nowszych modeli a te plazmowki juz jakis czas sa na rynku. Czy faktycznie tak sie polepszylo w najnowszych modelach LCD czy to tak mnie nakrecil dzis ten sprzedawca i widze wszystko bardziej subiektywnie przez pryzmat jego wypowiedzi? Co mozecie mi polecic z tych modeli. Pytanie drugie czym tak naprawde rozni sie PV8-ka od PV80-ki? Pozdrawiam Tomek

123tomek

Klub HDTV.com.pl
VIP
mam jeszcze pytanie o SD w PV80 - czy sluzy tylko do odtwarzania zdjec czy moze do czegos wiecej (mp3, divxy), druga sprawa czy obsluguje karty SDHC?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
PV 80 nie wejścia na karty, ale jeśli podłączysz kamerą to będzie widać.
To że coś jest na rynku kilka miesięcy więcej o niczym absolutnie nie świadczy.
Nie ma zabezpieczeń dobrych przed dziećmi ani tu ani tu.
LCD ma swoje wady jak miał.
Do Twoich warunków pozostałbym przy PV 80.

Ryszard48

Member
Witam
Mam pytanie czy jest możliwość aby zdjecia z pendrive można było oglądać na pełnym ekranie , mam zdjecia w rozdzielczości 522x328 pix to są bardzo małe ,da sie to jakos powiekszyć z pozycji PILOTA czy trzeba zdjecia zgrywac z PC w wiekszej rozdzielczości np 1680/1050 lub 1600/1200,

a4tech

New member
@Ryszard48

Aby fotkę wyswietlic na calym ekranie, musisz miec zdjecie w rozdzialce 1920x1xxx (w panoramie) lub wieksza.
Wszystkie poniżej podanej, beda mniejsze i nic z tym nie zrobisz. Nie powiekszysz ich w TV-ku.

Pozdro.

Ryszard48

Member
@ a4tech

Wielkie dzięki za odpowiedz ,teraz już będę wiedział jak i w jakiej rozdzielczości wrzucać na USB i cieszyć się dobrą widocznością.

Do góry