Witam! Bylem dzis w sklepie i sprzedawca niezle mi namieszal. Strasznie zachwalal model Sharp 37 DH65E w cenie 2458zl czyli FullHD. Wczesniej bylem wrecz zdecydowany na Panasonic Viera TH-37PV80 lub TH-37PV8 ale juz zglupialem. Obraz bede ogladal z 3m okno na wschodzie, tv na sciane zach (czyli naprzeciwko rozwazam zakup rolet) male dziecko (czasami stukanie w ekran tv) sygnal analogowy (antena) i satelitarny SD (Telewizja na Karte) czyli brak sygnalu HD odtwarzacz DVD i DIVXy sporadycznie gry (wg zony wcale) Znam wady i zalety plazm (lepszy obraz SD, lepsze oddanie kolorow, odbicia na szybie, wieksze zuzycie pradu, przezyje wiecej stukniec dziecka bo jest szyba, zgodnosc formatu hd ready z 4:3 bo 1024x76
i LCD (gorsza jakosc obrazu SD (pikseloza), slabsze odwzorowanie kolorow, wieksze smuzenie niz na plazmie, brak odbic bo ekran matowy ale tez i mozliwosc uszkodzenia matrycy przez dziecko, mniejsze zuzycie energii, zgodnosc hd redy z formatem 16:9 czyli mniej przyjazny dla SD) ale gostek zachwalal tego sharpa ze nie posiada wiekszosci wad LCD i warto go wziasc. Tydzien wczesniej stalem w sklepie (ElectroWord) i porownywalem plazme i lcd i o niebo lepiej wygladal obraz plazm (cyfrowy sygnal SD), dzis w 2 sklepach (MM i Saturn) obraz wydawal mi sie porownywalny a czsem wrecz lepszy na niektorych LCD (kanal VIVA PL z N-ki czyli chyba tez SD). Z tego co wiem to ten Sharp to jeden z nowszych modeli a te plazmowki juz jakis czas sa na rynku. Czy faktycznie tak sie polepszylo w najnowszych modelach LCD czy to tak mnie nakrecil dzis ten sprzedawca i widze wszystko bardziej subiektywnie przez pryzmat jego wypowiedzi? Co mozecie mi polecic z tych modeli. Pytanie drugie czym tak naprawde rozni sie PV8-ka od PV80-ki? Pozdrawiam Tomek