Opinie na temat Samsung UE50NU7092

crimlee

New member
Cześć,

Przejrzałem forum, ale nie znalazłem informacji na temat tego modelu.

Mam do Was pytanie, jakie są Wasze opinie na temat telewizora Samsung UE50NU7092.
Zamierzam zakupić ten model, ale w gąszczu wielu parametrów nie za bardzo umiem sam ocenić czy na pewno będzie on spełniał moje oczekiwania (niestety nie znam się aż tak dobrze na telewizorach).

TV będzie służył do oglądania sportu (piłka nożna i siatkówka), do grania na Xboxie, do oglądania filmów oraz do Netflixa ( to tak z grubsza :) )

Czy macie jakieś opinie, doświadczenia czy ten model będzie odpowiedni do ww. celów?
Ewentualnie, jeśli nie, to na jakie parametry powinienem zwracać uwagę? Na pewno na częstotliwość odświeżania, ale ten parametr nie jest określony w Hz tylko każdy producent ma swoje indeksy, niestety nie umiem tego przełożyć na język swoich potrzeb :) Oczekiwań może nie mam ogromnych, ale chciałbym kupić telewizor, z którego będę zadowolony i nie wydam ogromnych pieniędzy.

Uprzejmie proszę Was o opinie i podpowiedzi.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Matryca VA , 8 Bit, 50 Hz.

Do sportu powinieneś jednak brać z matrycą 100Hz.
A ile masz max kasy ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Matryca VA , 8 Bit, 50 Hz.

Do sportu powinieneś jednak brać z matrycą 100Hz.
A ile masz max kasy ?

crimlee

New member
ok czyli jednak nie za bardzo polecasz?
czytałem, że lepszy byłby 100 Hz, ale sam nie wiem jak do tego parametru się doszukać przeglądając specyfikacje telewizorów :(

myślę, że 2000-2500 zł byłoby optymalne. W razie gdby naprawdę nic nie było w tej cenie, to do 3000 zł, ale już tego nie dam rady przekroczyć.

może jesteś w stanie polecić jakiś fajny sprawdzony model?

opast

New member
Telewizor nie jest zły. Przetestowałem go i porównałem ze swoim 7172 (głownie jakość wykonania oraz podświetlanie).
Sport jest ok, można się przyzwyczaić. Jak jest dobry sygnał to i jakość jest dobra.
Widać "smużenie" na ekranie np. piłki ale trzeba się przyglądnąć, dostrzec. Siatkówka wygląda dobrze (piłka też tam smuży), skoki narciarskie wyglądają już super.

Ekran przy odpowiednim skalibrowaniu (np. na oko lub poprzez poradniki) wygląda bardzo dobrze.
Matryca VA, dobre podświetlanie oraz dobra czerń. Niestety pilot nie multimedialny ale stary klasyk, dla mnie plus.

Można się przyczepić do głośników, dla mnie grają słabo, mało basów i trochę dudnią (tak mam na ścianie na 7172 a 7092 na nóżkach już brzmi ok).

Wydanie ekstra 1500zł za 100hz i lekkie usprawnienie (PQI, Bluetooth, cienkie ramki) to lekkie przegięcie.

Jak masz dodatkowe pytania to pisz.

adam80

Member
Masz rację, do tegorocznej serii 70?? i 71?? trzeba się przyzwyczaić - ale wydać kasę i musieć się przyzwyczajać ? Miałem kupić 50NU7092 wybrałem się na zakupy i... zakupiłem TV konkurencji, Za 2400 były 50NU74?? już całkiem fajne, ale w tej cenie konkurencja nie śpi.

opast

New member
Masz rację, do tegorocznej serii 70?? i 71?? trzeba się przyzwyczaić - ale wydać kasę i musieć się przyzwyczajać ? Miałem kupić 50NU7092 wybrałem się na zakupy i... zakupiłem TV konkurencji, Za 2400 były 50NU74?? już całkiem fajne, ale w tej cenie konkurencja nie śpi.

Ja przechodziłem z plazmy więc inaczej miałem. Jak bym miał LCD to bym nie musiał się przyzwyczajać.

crimlee

New member
Telewizor nie jest zły. Przetestowałem go i porównałem ze swoim 7172 (głownie jakość wykonania oraz podświetlanie).
Sport jest ok, można się przyzwyczaić. Jak jest dobry sygnał to i jakość jest dobra.
Widać "smużenie" na ekranie np. piłki ale trzeba się przyglądnąć, dostrzec. Siatkówka wygląda dobrze (piłka też tam smuży), skoki narciarskie wyglądają już super.

Ekran przy odpowiednim skalibrowaniu (np. na oko lub poprzez poradniki) wygląda bardzo dobrze.
Matryca VA, dobre podświetlanie oraz dobra czerń. Niestety pilot nie multimedialny ale stary klasyk, dla mnie plus.

Można się przyczepić do głośników, dla mnie grają słabo, mało basów i trochę dudnią (tak mam na ścianie na 7172 a 7092 na nóżkach już brzmi ok).

Wydanie ekstra 1500zł za 100hz i lekkie usprawnienie (PQI, Bluetooth, cienkie ramki) to lekkie przegięcie.

Jak masz dodatkowe pytania to pisz.

Dzięki za opinię.

No wiesz, właśnie chciałbym mieć tv około 50 cali, na którym będę mógł oglądać w głównej mierze piłkę nożną oraz grać w Fifę na Xboxie.

Mam obecnie monitor LG z funkcją TV (27 cali) i ekranem 50 (albo 60Hz?) - niestety delikatnie czuję smużenie i dlatego kupując już docelowy telewizor do salonu chciałbym kupić taki, żeby obraz był "żyletka" :) stąd moją wątlipość, czy się przyzwyczaję, czy lekkie smużenie będzie mnie irytowało :)

Natomiast jeśli zakup telewizora z matrycą 100 Hz wiąże się z wydaniem 2x większej kasy niż za model z tematu wiadomości, to jednak może będę w stanie ten stan rzeczy zaakceptować, bo 3500 za telewizor to już trochę dla mnie za dużo.

Do góry