opinia o telewizorze

12darnok34

New member
opinia o telewizorze Philips 47PFL6877K

Witam forumowiczów.

Mam problem z wyborem telewizora. Nie mogę się zdecydować bo wybór TV jest bardzo duży.

Dokonałem wstępnego wyboru, powiedzcie co sadzicie na temat tego tv Philips 47PFL6877K cena tego tv w Internecie to około 3800zl

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Czasem pada na ekran TV.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Starszy Philips 32 LCD''
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Smart TV, przeglądarka internetowa, WiFi, 3D
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja satelitarna, telewizja naziemna
10. Jakie urządzenia? DVD
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Obojętne
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, informacje
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak, YouTube (bajki dla dziecka ;) )
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Preferencje co do marki? Philips, Samsung, ale może być też innej marki.
17. Preferencje co do wielkości? ~40 cali
18. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Dzień i wieczór
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Ok. 4 tysiące
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? TAK, obojętne

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Tika

New member
Bez reklam
jak zależy Ci mocno na SmartTV to Philips odpada

koniecznie musi być LCD? bo jak nie, to dobrym wyborem jest Panasonic TX-P42GT50E

Ostatnia edycja:

12darnok34

New member
jak zależy Ci mocno na SmartTV to Philips odpada

koniecznie musi być LCD? bo jak nie, to dobrym wyborem jest Panasonic TX-P42GT50E
Troszkę za mały, ten Panasonic. Myślałem o czymś min. 46cali. Z żona oglądam filmy nagrane na USB, poprzedni mój tv nie był smart ;). Nowy chciał bym zęby był, bo dziecko (1,5 roku) lubi oglądać filmy z YouTuba (przed zaśnięciem)

Ostatnia edycja:

12darnok34

New member
Cały czas nie mogę się zdecydować czy LED czy PLAZMA, czytałem ze PLAZME potrzeba kalibrować no i nie jest za bardzo energo-oszczedna.

Tika

New member
Bez reklam
Cały czas nie mogę się zdecydować czy LED czy PLAZMA, czytałem ze PLAZME potrzeba kalibrować no i nie jest za bardzo energo-oszczedna.

nie trzeba kalibrować, sam sobie ustawisz jaki obraz Ci pasuje, co do poboru energii to plazma ma niestety większy

jeśli jednak będziesz celować w LCD to również Samsung albo Panasonic, mają dobry SmartTV i dopracowany soft, czego nie można powiedzieć o Philipsie, który ma fatalny soft

jeśli chodzi o modele lcd to: Samsung UE46ES6900/ES6800, Panasonic TX-L47ET50E

Ostatnia edycja:

murzyn997

New member
Jezeli tv ma pracowac dziennie 2-4 godziny to plazme bierz.dzieciakowi bedziesz puszczal bajki to ustawisz profil z przyciemnionym lekko obrazem i juz mniejszy pobór

12darnok34

New member
hmm, Plazma Samsunga wydaje się być fajna zastanawia mnie tylko pobór prądu, Panasonic jest troszkę za drogi mój budżet (3500-4000 zł max). Co będzie leprze z plazm Samsung PS51E6500 czy Panasonic XX ?.

12darnok34

New member
Rozmawiałem z żona i doszliśmy do wniosku ze najważniejsze rzeczy dla nas to w kolejności:
- wielkość TV ;) minimum 46 cali ale 51 Samsung-a robi wrażenie ;) (poprzednio było 32 cale Philips, wiec przeskok będzie wielki, ja chce 51 mojej zonie wystarczy 46)
- jakość obrazu (oboje chcemy zęby obraz był ostry, czerń była czarna a nie szara)
- cena do 4000zł ( żona chce do 3000zł ale ja dołożę ze swoich zaskórniaków ;) ten 1000zł)
- możliwość odtwarzania filmów z pamięci albo przez Wifi (oglądamy filmy jak dziecko już śpi ;) a na Natalkę, nie ma reguły)
- możliwość puszczenia YouTube - baki dla dziecka na dobranoc (nie mamy TV sat a na normalnej TV bajki nie idą o każdej porze dnia i nocy)
- wygląd zewnętrzny TV (za tym jest moja zona dla mnie nie ma znaczenia)
- 3D (czasami fajnie obejrzeć coś w 3D, wydaje mi się ze przy cenie telewizora 4000zł dziwne by to było na te czasy nie mieć 3D)

Po twoich radach zacząłem się głęboko zastanawiać nad tym Samsung-iem ps51e6500 - cena przyzwoita, 51 cali ;)

czy moze podpowiecie mi jakas alternatywe z plazm panasonica ?

i jaka bedzie najwiekrza roznica pomiedzy panasonic-iem a samsung-iem

Ostatnia edycja:

Kleofas11

Active member
Bez reklam
A co myslicie o tym TV LG 55LX9500 (55 cali do 4000zl) ?

... to TV sprzed 3 lat (model na 2010 rok). http://rtv.gadzetomania.pl/2010/09/30/lg-55lx9500-31-mm-3d-i-11-tysiecy-zlotych-test

W kwietniu wejdą do sklepów modele LG na rok 2013, więc nie warto grzebać się w wykopaliskach (3 generacje TV wstecz).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeśli chodzi o Samsunga, to w polskich sklepach zaczęły się już pojawiać różne TV z serii F (LED-y oraz Plazmy), czyli modele na 2013 rok.
Serie E (na rok 2012) odchodzą w zapomnienie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Panasonic też już powoli wprowadza do polskich sklepów modele na 2013 rok.

Ostatnia edycja:

12darnok34

New member
Chyba masz racje poczekam do kwietnia może stare modele potanieją albo wejdzie coś nowego w przystępnej cenie. I znowu po proszę (po nudzę) na forum HDTV o rade w wyborze TV.

Na razie puki co bardzo dziękuje za porady i Pozdrawiam wszystkich

Tika

New member
Bez reklam
na nowe się nie napalaj, przeważnie są sporo droższe a nie oferują nic więcej, więc polecam polować na modele zeszłoroczne

Do góry