Opinia o onkyo TX-SR 705

pluto1973

New member
Witam

Długo zastanawiałem się nad denonem, ale po odsłuchach bardziej do gustu przypadło mi onkyo.
Proszę użytkowników o opinie na temat w/w ampli pod kątem stereo, dynamiki w odtwarzaniu dźwięku, wykorzystaniu w przyszłości z formatem BR itp.
Mile widziane sugestie w temacie doboru zestawu 5.1 do tego ampla przy budżecie powiedzmy ok. 4 klocków, pokój 5 x 5m, muza/kino-50%/50%

pluto

Czy nikt nie użytkuje tego ampla?
Może ktoś jednak podzieli się spostrzeżeniami na jego temat.

pluto

Ostatnio edytowane przez moderatora:

RobertG

New member
Mam taki zestaw :) Trudno wypowiadać mi sie na temat porównań, gdyż co innego słuchać w salonach a co innego "obcować" na codzień . Powiem krótko - jestem zachwycony. Zdecydowałem się na 705 po konsultacjach między innymi z BlackNinja - jest mocniejsza, solidniejsza, maTHX (cokolwiek w praktyce to oznacza hi,hi). Cały czas się bawię się opcjami - i stąd wniosek że odsłuch w salonie i różne porównania niewiele dają - chyba że możemy spędzic tam kilka dni :) Praktycznie kążdą płytę można odsłuchać na wiele sposobów w różnych ustawieniach i na pewno możesz sobie znależć takie, jakie Ci najbardziej bedzie odpowiadało.
Do tego używam mieszanki zestawu Dali Ikon 6 + Vocal 1 + sub i surr. z kompletu Concept. Słucham muzy od poważnej (kto uważa, że Dali ma słabe basy powinien posłuchac Bacha) poprzez jazz i rock progresywny. Gdybym miał wybierac ponownie, mój wybór byłby podobny.

pluto1973

New member
Dzięki za odpowiedź:)
Po lekturze kilku forów widzę, że wiele osób uważa połączenie onkyo+dali za niezbyt udane, ale to kwestia gustu.
Czy Twojemu zestawowi nie brakuje tzw. "poweru" przy słuchaniu muzy, zwłaszcza ostrzejszej, jak sprawuje się w kinie?
Kiedyś myślałem o połączeniu denona z dali, ale jakoś na odsłuchu brakowało mi właśnie tego poweru.
Napisz proszę czy przy cichym słuchaniu muzy ładnie słychać wysokie, średnie i basy.
Myślałem o zestawieniu onkyo z dali concept 6, concept 1, central + concept sub i zastanawiam się czy nie warto zamienić frontów na ikon 6.
Może sławny Blackninja pomoże początkującemu i wypowie się na temat takiego zestawienia:)

pluto

pluto1973

New member
A jak miałyby się do tego ampla monitor audio BR5 (ew. BR6)+BR1+BRcentral+jeszcze nie wiem jaki sub (jakaś mała podpowiedź)?
Pytam żeby wiedzieć o jakie konfiguracje prosić na odsłuchu.
A tak na marginesie ile Blackninja życzy sobie za ten ampli z podaną wcześniej konfiguracją dali, a ile z monitor audio (bez suba):)

pluto

pluto1973

New member
Słuchałem kiedyś w Krakowie BR6 z denonem 2308 i brzmiały lepiej od concept 6, dźwięk był taki pełniejszy i głębszy, więcej było basiku.:)
Ale dopiero był odjazd jak goście podłączyli te MA pod wzmak stereo, z odtwarzacza DVD muza szła pięknie, a najlepiej po podłączeniu gramofonu i czarnego winyla-pięknie było...
Chciałoby się dwa zestawy osobno ale kasa nie ta, tak że muszę iść na kompromis i kupić ampli KD (koniecznie z pre-out) dla zasilenia stereo w przyszłości.
Chętnie wszedłbym w CA ale w 540R licho z dekoderami HD a chce, żeby klocek posłużył parę lat.
Co do cen to nie wiem czy z ampli +BR zmieszczę się w i tak już mocno naciągniętym budżecie:(

pluto

Mnieteq

New member
ja bardzo chwale swoj zestaw (podpis) wielu narzeka na polaczenie Onkyo + JBL E Series ale chyba niedokladnie sluchali ;) ja jestem zachwycony. Stereo jest naprawde dobre a kino miazdzy dzwiekiem pod kazdym wzgledem

pluto1973

New member
Czyli nie zostaje nic innego jak jechać do sklepu i posłuchać tego ampla z dali, monitor audio i jbl iwybrać tą konfigurację, która będzie najbardziej odpowiadać:)
Jak działa automatyczna kalibracja w tym amplu (odyseja XT chyba) bo są ludzie, którzy twierdzą, że to kiszka,
czy jest w nim equalizer na każdy kanał, czy ma skaler obrazu?

pluto

RobertG

New member
Na Onkyo byłem zdecydowany od poczatku i BN wie ile razy zawracałem mu tym głowę :) W zwiazku z tym, że dwukrotni przekroczyłem budżet przedsiewzięcia wybrałem Onkyo 705 (a nie 805 jak planowałem od początku). Wolałem wydac wiecej na kolumny:)
Na poczatku słuchałem tego zestawu z JBL 80 i 80ES - i mnie powaliło.... ale do czasu jak nie posłuchałem Dali Concept. Analityczność dzwieku, dobrze wyodrębniona góra, fajne i naturalne basy bardzo mi odpowiadały. Potem przyszła kolej na wyzszą półkę - JBL serii L i Dali Ikon 6. I to było to - głośniki wstazkowe (wstegowe?) odpowiedzialne za wysokie tony przechyliły zdecydowanie szalę zwycięstwa - wybrałem Dali w kombinacji jak w powyzszym poście (ze wzgledów ekono).Słucham duzo muzy, przede wszystkim rockowej i moge stwierdzic,ze dali maja kopa i sa dynamiczne, W prównaniu dynamiki JBL a Dali moge powiedzeć tyle,ze wg mnie JBL sa bardziej dynamiczne niz Dali ale graja pierwszym planem, nie słyszysz poszczególnych warstw czy tez instrumentów. A w Dali odkrywasz na nowo Pink Floydów, Mike'a Oldfielda, Vollenveidera itp. No i muzyka poważna... dobrze nagrana w DTS jest po prostu fenomenalna (wspomniany Bach - czuje sie jak w katedrze, mimo,ze sub jest wyłaczony)
Jesli jestes z Wawy to zapraszam na odłuch do mnie - szczegóły na PW.
BTW - moja żona patrzyła złym okiem na moje trzytygodniowe zmagania z wyborem sprzetu i rosnący budżet. Do chwili kiedy nie puściłem jej ulubionych kawałków muzycznych i paru filmów (w tym "Piąty element" - idelny do testowania kina domowego :)

pluto1973

New member
Dzieki za zainteresowanie moim problemem:)
Ja już bardzo długo podchodzę do tematu wyboru kina, już nawet żonka coraz częściej mi przygaduje, kiedy kupię sprzęt, chociaż na początku jak powiedziałem o min. budżecie to kazała mi się puknąć w głowę:D
Miło, że zapraszasz na odsłuch, chętnie bym skorzystał ale mieszkam na płd Polski i do stolicy mam parę setek km.
Jestem świeży w temacie kd i chyba dosyć wysoko jak na początek postawiłem sobie poprzeczkę, do tego jeszcze tygodnie spędzone w necie na wielu forach, gdzie każdy mówi co innego ze względu na własne preferencje-wniosek-duży mętlik w głowie i dalej w punkcie wyjścia.
Myślę że zostanę przy tym ampli i dzwonię teraz do sklepu żeby go posłuchać na zestawach wymienionych w wątku.
Powiedz mi czy ten ampel faktycznie mocno się grzeje podczas pracy, czy menu jest czytelne i jak ampla podłączyć pod tv żeby menu było wyświetlane na ekranie (na razie stary lg 29RE33PX-2 wejścia euro, liniowe audio out i wejście composite):(

pluto

sorry chyba dwa razy wkleił mi się post;)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
RobertG - to wymagający użytkownik. Naprawdę kilka tygodni przeszukał rynek. Jego opinia ma dużą wiedzę praktyczną - polecam wygrzane JBle i Onkyo. Blackninja współpracując z RobertemG - zrobili kawał dobrej roboty.
Gratuluję radości z zakupu.

kz1

New member
pluto1973 napisał:
Powiedz mi czy ten ampel faktycznie mocno się grzeje podczas pracy, czy menu jest czytelne i jak ampla podłączyć pod tv żeby menu było wyświetlane na ekranie (na razie stary lg 29RE33PX-2 wejścia euro, liniowe audio out i wejście composite):(
Cześć,
jeśli chodzi o grzanie to mocno grzeje się przy głośniejszym słuchaniu - moje DVD wylądowało pod ampli, ponieważ za mocno się nagrzewało ;)
Co do menu to ja akurat mam podłączone po HDMI i w ten sposób menu jest wyświetlane na ekranie, nie wiem jak z pozostałymi podłączeniami, ale jest też menu wyświetlane na ampli (jeden wiersz) i jak coś ustawisz z instrukcją to można to spokojnie ogarnąć. Jest czytelne.
Co do doboru głośników to zdecydowanie polecam odsłuch - bez tego to jak kupowanie auta bez przejechania się. Ja swego czasu byłem zdecydowany "wirtualnie" na pewne głośniki, ale po wybraniu się na odsłuch moje preferencje diametralnie się zmieniły - mam również jak RobertG ;) Dali Ikon - bardzo ładnie i "szczegółowo" grają z ONKYO 705.

pzdr

RobertG

New member
KIKI - dzięki za miłe słowa - a ja myslałem,że jestem po prostu upierdliwy :)
Onkyo jest ciepłe..... nie - bardzo ciepłe i nic na nim nie stawiam. Radiator jest spory i widać go poprzez "grill". Zreszta pobór prądu ponad 0,5 kW i zamiana ponad 80% mocy na ciepło musi mieć gdzieś swoje ujście.
Onkyo, jak i pozostały sprzet mam połaczony kablami HDMI 1.3. Zreszta jak kompletowałem sprzęt, zacząłem od TV (Pioneer 4280XA) - i zwracałem uwagę na złacza HDMI. To był powód dla którego wyeliminowałem HK (pomogła mi też argumentacja Gucia :)). Do tego mam DVD Pioneer 600 AV ( wprawdzie Blackninja namawiał mnie na HD DVD Toshiby - ale ja słucham dużo muzy i Pioneer wspiera formaty SA CD i Audio DVD a Toshiba nie).Jak Onkyo wypuści jakis sensowny BR to go wtedy dokupię do kompletu.
Menu Onkyo jest przejrzyste, pilot jest duży, solidny i programowalny. Jedyna rzecz która wkurza mnie jako laika to jest kwestia mnóstwa ustawień, które można osiagnąć, ale brak jakiejkolwiek interpretacji, co osiagnę, jak wprowadzę dane ustawienie ( szczególnie mnóstwo opcji odłuchowych) trudno mi subiektywnie odczuć , jak konfiguracje wpływaja na jakość odsłuchu. Nie jest to jednak domeną Onkyo - wszyscy producenci stosują bełkotliwy i marketingowy żargon który nic nie wnosi do sprawy.

pluto1973

New member
Dzięki za przybliżenie ampla od strony praktycznej, może mi podpowiesz jak go podłączyć do tv, które ma 2 wejścia scart, 1-s-video i jedno kompozyt, aby menu było widoczne na ekranie.
W przyszłości planowana wymiana tv na plazmę to nie będzie problemu.
Niedługo jadę do sklepu na odsłuch i chce go posłuchać z dali concept, ikon i monitorami audio br5 i 6-zobaczymy jak to zagra?
Jak sie zdecyduję to może Blackninja jakieś ludzkie ceny zrobi;)

pluto

RobertG - jeszcze pytanko, czy ten ampel ma skaler obrazu do 1080?

RobertG

New member
Wydaje mi się,że przy połaczeniu przez kompozyt pwonieneś mieć on screen menu.
Onkyo ma chyba nalepszą ofertę jzeli chodzi o zawarte w sprzęcie różne dekodery - tak więc 1080 ma.

xclone

Klub HDTV.com.pl
VIP
AFAIR menu na ekranie jest po kompozycie (1xchinch) i hdmi.. oczywiście, wyświetlacz na ampli spokojnie wystarcza (z połączeniu z instrukcją), ale na pewno on-screen jest wygodniej..

co do grzania - grzeje się całkiem nieźle - w pokoju z 46" Sharpa mam o wiele większą temperaturę, niż obok w sypialni tylko z grzejnikiem.. :)

co do grania - nie mam pojęcia i na moim przykładzie głośników nie należy się opierać - mam budżetowe Jamo PJ (co prawda model najwyższy, ale i tak badziewny) i narazie nie było mnie jeszcze stać na nowy zestaw, który pozwoliłby rozwinąć skrzydła temu ampli.. na szczęście, nawet te badziewy grają całkiem nieźle..

dziwna rzecz tylko mi się dzieje czasami: konsola podłączona hdmi do ampli, ampli hdmi do TV - gram, gram i nagle: kaszka.. brak dźwięku i kaszka brakowo-sygnałowa na ekranie.. to potrafi naprawdę wkurzyć.. :)

skaler jest, ale do i, AFAIR oczywiście..

odysej działa, ale nadaje się tylko do ustawienia "około" - resztę i tak najlepiej dopieścić samemu.. ja musiałem pozmieniać central i sub.. reszta OK.. o EQ nic nie pamiętam - nie bawiłem się jeszcze tą stroną (ze wzgl. na dupowate głosniki)..

RobertG

New member
i- z przeplotem (interlace) - "widzisz" półobrazy
p-bez przeplotu (progresive) - "widzisz" całe obrazy
to tak w skrócie i kawa na ławę

W onkyo 705 jest equalizer, ale nie bawiłem sie nim. Audyssey zastosowałem do wstępnego ustawienia i tak sobie zostawiłem. W tej chwili wygrzewają sie głośniki i kabelki. Od przyszłego tygodnia zamierzam pobawiś sie w bi-amping i bi-wiring - choć część speców twierdzi,że nie ma sensu. Zamiast tego radzą używać pojedyńczego, dobrego kabla- ale pewnie sam dojdę do tego jak Zosia-samosia.
A tu masz link do angielskiego manuala - warto poczytć przed zakupem - szczególne wrażenie robią imponujace tableki tam zwarte :)
http://www.eu.onkyo.com/dl/1024077/Manual_TX-SR705_En_web.pdf

xclone

Klub HDTV.com.pl
VIP
hehehe.. :D "szczególne wrażenie" to zrobił na mnie rachunek za prąd, jak w jednym okresie rozliczeniowym zmieniłem TV (Sharp 46" full), ampli (Onkyo 705) i dostawiłem konsolę (X360).. .:D zdziwienie na twarzy odbierającego rachunek (moja) - bezcenne.. :D no ale.. chciało się mieć lepiej.. :) rachunek podwyższył się o ok. 80-100 PLN (przy okresie rozliczeniowym 2-miesięcznym)..

a co do samego ampli - jak napisałem, ja najpierw muszę się w dobre kolumny zaopatrzyć, wtedy mogę oceniać i się wypowiadać.. :)

Do góry