Onkyo805+n-recorder Skaczący Obraz

halli

New member
Witam wszystkich znawców tematu. Proszę o sugestie czym może być spowodowane skaczący obraz i zanik fonii na ok 2 sekundy w odstępach około 1minutowych na lcd sharp lc-46XD1E ale tylko po włączeniu amplitunera ONKYO 805, gdy amplituner nie jest włączony wszystko jest ok. Podłączenie sprzętu LCD z N-recorder bezpośrednio HDMI, amplituner z LCD drugim HDMI, oraz N-recorder z amplitunerem przewód optyczny.

Gucio50

New member
Bez reklam
To średni pomysł takie połączenie
Sugeruję tak

albo 1.
Nka - HDMI - amplituner - HDMI - Telewizor

albo 2
nka - Component+optical - Amplituner - hdmi - telewizor.

Sposób Nr 1 działa zawsze, sposób nr 2 na 90% amplitunerów ONKYO

:) :confused:

Ostatnio edytowane przez moderatora:

halli

New member
OK. Jak będzie n-ka (sygnał video) podłączona przez onkyo, to za każdym razem aby obejrzeć tv będę musiał włączyć amplituner. Większość programów oglądam w sd tak że dźwięk z tv wystarcza. Jak już wyżej pisałem gdy amplituner jest wyłączony obraz nie skacze i jest ok, gdy natomiast włacze amplituner i nawet nie puszczam przez niego dźwięku z n-ki to i tak obraz co jakiś czas mignie i dźwięk przerwie. Poza tym do HDMI onkyo mam podłączone PS3 i XBOXA 360 obraz i dźwięk z tych urządzeń jest bez zakłóceń.

pejotpe

New member
Bez reklam
Sprawdź oba przewody HDMI bezpośrednio (z pominięciem amplitunera). Jeśli będzie OK, oznacza to, że switch HDMI w Twoim egzemplarzu Onkyo jest wadliwy i trzeba będzie reklamować towar.

halli

New member
Przewody są dobre, już pisałem wcześniej n-recorder jest podłączony bezpośrednio z LCD przez HDMI do amplitunera n-ka jest podłączona tylko optykiem. Jak amplituner jest wyłączony to n-ka działa dobrze.

kis79

New member
jak polaczysz n-recorder inaczej niz przez hdmi z HDCP, to bedziesz mial niepełnowartościowy Vod. zmniejszona rozdzilake itp

xclone

Klub HDTV.com.pl
VIP
może pomogę w spracyzowaniu, bo znam problem, ale nie rozwiązanie..

N-ka jest podłączona 2 kablami:
- HDMI do Sharpa, żeby dało się oglądać na TV bez amplitunera
- optyk do Onkyo, żeby można było posłuchać dodatkowo dźwięku na ampli

kolega zapewne ma też 3 - IMO istotne - połaczenie: HDMI ampli do Sharpa (oczywiście na drugie/inne wejście w Sharpie, niż N-ka)..

problem jest dziwny, bo występuje nieregularnie, ale jak już wystąpi, to zawsze tak samo: obraz się zatrzęsie, później kaszka, później ciemność z ciszą i na koniec wszystko wraca do normy.. całość trwa jakieś 30 sekund max.

miałem to na 705, zmieniłem na 805 w międzyczasie i przyznam, że nie sprawdzałem.. z mojej analizy problemu wynika, że najbardziej prawdopodobnym winowajcą jest Sharp - to do niego podłączone są oba urządzenia na wejścia HDMI i dla mnie to on nie potrafi switchować tych sygnałów.. mogę się mylić, ale jakoś tak intuicyjnie czuję, że to to.. za parę dni/tygodni wysyłam swojego Sharpa na serwis celem przejrzenia kilku problemów przed upłynięciem okresu gwarancyjnego - opisany problem też będzie jednym z powodów.. ciekawe, co na to odpowiedzą..

EDIT:
jak zaczyałem pisać posta, włączyłem amplituner.. po jakichś 30 minutach - kaszka.. z tego wniosek, że zmiana amplitunera z 705 na 805 niczego nie zmieniła.. :D innymi słowy - Sharp na pręgież..

Ostatnia edycja:

xclone

Klub HDTV.com.pl
VIP
i proszę..
szukajcie a znajdziecie.. a mój mały, poelektronikowy rozumek, jednak nie jest do końca taki mały.. ;)
oddałem TV do serwisu - niestety, mój region obsługuje firma PROMEX ELEKTRONIK z Bydgoszczy, fatalny serwis z fatalną obsługą - pomijając fakt, że nie naprawiono wszystkiego tego, co zarzuciłem w opisie, zaktualizowano oprogramowanie TV, co zaskutkowało wyeliminowaniem problemu znikającego sygnału z tunera sat.

innymi słowy - zmienić oprogramowanie i obserwować..

a serwis PROMEX ELEKTRONIK omijać szerokim łukiem.. BARDZO SZEROKIM.. :/

Do góry