Onkyo

Mariu

Member
Obecnie posiadam juz dosc dłogo Yamahe RXV 430 do tego Jamo 606.
Zastanawiam sie nad kupnem Onkyo 607,ale bedzie jakaś roznica w stereo i w kinie?
W stereo Yamaszka gra tak sobie bas troche dudniący.
W kinie szczerze mowiąc też nic specjalnego,nie czuje jak bym był w srodku sceny.Glosniki sa wzorowo ustawione,moze dlatego ze nie ma auto kalibracji.No coż to już starusieniki model jak na te czasy.
A wiec warto ?

Ostatnia edycja:

Mariu

Member
Szczerze mowiac,chciał bym sie zmiscić w 1600zł,jeżeli chodzi o Ampli.
Ten zestaw Jamo musze zostawić narazie.
Ale marzy mi sie zestaw polecanych Klipsch F1 albo F2.
Ale to bede musiał poczekac.

Yamacha nie daje rady w kinie przy malym poziomie glosnosci,a jak ogladam w nocy film czy gram to z glosnoscia nie moge przesadzac.A tu widze Onkyo ma fajna opcje Dynamic EQ.Ciekawe jak to dziala .

SLucham roznej muzyki.
60% kino,gry,40% muzyka.
pokoj 20m2

Ostatnia edycja:

killpit

New member
Zgadzam się z KiKi wez 607 swietna maszyna dopiero usłyszysz co to znaczy kino,a muzykę docenisz dzwięk z tych głośników.

killpit

New member
607 ma więcej wejśc HDMI przede wszystkim z przodu. DDplIIz raczej kosmetyczne pilota innego hehe ale jak już to brałbym 607.

slawko1077

New member
Obecnie posiadam juz dosc dłogo Yamahe RXV 430 do tego Jamo 606.
Zastanawiam sie nad kupnem Onkyo 607,ale bedzie jakaś roznica w stereo i w kinie?
W stereo Yamaszka gra tak sobie bas troche dudniący.
W kinie szczerze mowiąc też nic specjalnego,nie czuje jak bym był w srodku sceny.Glosniki sa wzorowo ustawione,moze dlatego ze nie ma auto kalibracji.No coż to już starusieniki model jak na te czasy.
A wiec warto ?

Jakość dźwięku zależy w największym stopniu od głośników, to od nich zależy końcowy efekt. Wymiana Ampli przy tych głośnikach da niewielką poprawę. Zdecydowanie lepiej jest sprzedać zestaw Jamo dołożyć kasę tą przeznaczoną na nowego ampli i kupić lepszy zestaw głośników. Efekt będzie znacznie lepszy.

killpit

New member
Zgodzę się że głośniki to podstawa ale Jamo nie są aż tak złe.
Natomiast z tym że ampli nic nie zmieni to się mylisz porównaj sobie zest. na Pioneer 819+Jamo 606 i Onkyo 607+Jamo 606 dwa różne światy na korzyść tego drugiego i to powalająco.Ponieważ wszystko powinno być dopasowane odpowiednio.

Mariu

Member
Wzmak jednak cos daje, swego czasu mialem przez 2 dni http://audio-heritage.jp/YAMAHA/amp/a-500.JPG
Zamowilem kupmlowi na allegro i oczywiscie musialem przetestować.
Jamo gralo z tym wzmacniaczem przyjemniej,nie tak ostro jak moj amplituner yamaha rxv-430.Rowniez byl bardziej slyszalny srodek,natomiast bass rowniez dudniacy,ale już nei tak jak w rxv-430.Zreszta cudów w stereo sie nie spodziawam,ale mam nadzieje ze w kinie zagra lepiej.
Dokupie jeszcze 2 satelitki i bedzie 7.1.

Jutro Onkyo bedzie juz u mnie,zobaczymy jak wypadnie ;)

A tak z ciekawoscie zapytam,na co wymienić Jamo,ale tak zeby mnie finansowo nie zrujnowało :D

Ostatnia edycja:

Mariu

Member
Jestem po solidnych testach.co tu duzo mowicp Rewelacja! :D
W stereo gra po prostu swietnie.poprownujac do Yamaha rxv-430,to wogole calkiem inne brzmienie.Wysokie tony pieszcza uchu,nie sa takie metaliczne i ostre jak rxv-430.
Srodek cieply i wyrazny.Wogole czasem Onkyo potrafi przyjemnie zaskoczyc.Dzwiek jest niesamowicie przestrzenny.I co wazne bass przestal dudnicJest dynamiczny,ale ma troche "mięcha" :D.
Ogolnie Ampli ma niezlego kopa i zawsze jakis zapas.

Natomiast w kinie.... wbil rxv-430 gleboko w ziemie.
Teraz moge powiedzieć ze znajduje sie w srodku sceny :D
MOzna powiedziec ze wczesniej niektorych dzwiekow przy troche mniejszym poziomie glosnosni nie slyszalem.
rxv-430 gral bardzo kieronkowo,tworzenie sceny nie bylo chyba jego najmocniejsza strona.Nawet glosnik centralny ktory wczesniej byl wycofany i bylo w niem za duzo basu,mimo ze byl ustawiony na small.Aduussey ustawil go na 50hz i dialogi slychac jak by... rozmawiali przedemną-rewelacja.
Slaba strona tego ampli jest wyswietlacz,w rxv-430byl bardziej czytelny.No i troche sie grzeje ;D Edit-np. dzis jak jest goraco to mozna na nim jajak smazyc xD

Dzieki wszyskim za pomoc w wyborze ;) I dzieki edyp2003 za udana tranzakcie ;D

Ostatnia edycja:

killpit

New member
Bo 607 w swoim przedziale cenowy jest KOZAKiem kto nie przetestuje ten nie uwierzy :)
Ale jak tu nie którzy piszą każdy słyszy inaczej :) coś w tym jest...:niewiem:

pkomp

New member
owszem każdy słyszy inaczej...ale domena yamahy zawsze było granie wyższym pasmem - zdecydowanie jest zbyt jasna prztynajmniej dla mnie...i to nie tylko ampli ale i wiele wzmacniaczy czy odsłuchów studyjnych...na plus w yamahach srodek...reszta na spory minus

Do góry