Onkyo TX-SR674, Pioneer VSX 1016, H/K AVR 235/240

kaliope

New member
Proszę o porade w wyborze z tych modeli wraz z glosnikami 5.1.

Onkyo TX-SR674
Pioneer VSX 1016
H/K AVR 235 lub 240 (jaka w zasadzie jest różnica?)

Pytania:
1. Dlaczego Pioneery są czesto kojarzone w zestawach z Quardalami?
2. Dlaczego H/K jest kojarzony z JbL a nie np. Quadralami?
3. Dlaczego Onkyo nie jest kojarzone z zadnymi kolumnami? Co proponujecie? JBL seria E czy Quinatsy? Tannoy mercury?
4. O co chodzi z ta konwersja analoga na HDMI? Tylko onkyo ja ma? Czyli myśląc przyszlosciowo trzeba wziąć Onkyo TX-SR674
5. Rozumiem tez ze wybierając ktorys z nich . wziąłbym tez dvd do pary, czyli Onkyo 404, H/K dvd 23, oraz Pionier 393. I teraz …który z nich będzie najbardziej przyszłościowy i czytal wszystko jak moje obecny dvd Cyberhome 462? Łącznie z divx z polskimi tekstami?

Dodam ze obecnie mam zestaw ktory idzie do sypialni, a ten nowy do salonu. Obecnie mam Yammhe Rx-V 595a ktory w roku 2000 był niemal najwyzsza polka łacznie z dekodrem DTS oraz Cyberhome 462. Wkurza mnie to ze kazda rzecz mam z innej parafii. Tzn. Fronty quadrale Qlx 175 (jak dla mnie graja super) tyly to badziewiaste sonówki 16 omowe, Center to infinity reference 100 a sub Ymahay 45. Mimo to tez zetaw niezle wymiata. Słycham rocka, pop. 50/50% z kinem. Zestaw nie wiecej jak 6tys PLN

ArtS007

New member
Bez reklam
HK z JBL, bo jest to jedna firma. Onkyo jest sprzedawane z kolumnami wielu producentów (Quadral, M-Audio, Rubikon, Onkyo itd.).

Konwersja z analogu na HDMI oznacza, że do amplitunera podłączasz się złączem analogowym, a z amplitunera sygnał idzie już cyfrowo do telewizora.

ArtS :)

Fatman_1

New member
Bez reklam
Onkyo jest kojarzone z kolumnami (Tannoy, Quadral) ze względu na tego samego dystrybutora (EIC), podobnie jak JBL i H/K to jedna firma. A wiadomo, że każdy chce sprzedać najwięcej (szczególnie w 4 kwartale :D ).
Odpowiadam dalej...

Myśląc przyszłościowo trzeba wziąć Onkyo 674 (konwersja do HDMI, 2 wejścia HDMI), aczkolwiek na tym forum kika osób już zgłaszało swoje problemy z podłączeniem N-ki przez ten właśnie amplituner. Nie wiem jakz innymi switchami HDMI (Denony i Marantze).
Myśląc dalej przyszłościowo trzeba by zakupić amplituner ze switchem HDMI conajmniej 4 we/2 wy (np. Marantz 7001) albo już totalnie poczekać aż skotłują się formaty BR i HD Toshiby i wiadomo będzie jaki format dźwięku będzie w przesyle, jakie gniazda do tego i w końcu... czy nastanie (i zwycięży) HDMI 1.3.
Ja tak właśnie zrobiłem. Czekam słuchając coolersko grającego Onkyo 601.
Radziłbym więc poczekać, przynajmniej do wiosny. Kup dobre kolumny. One się nie starzeją :D Jeżeli słuchasz rock/pop i kino - weź JBL E80... itd (resztę do kina). Jeżeli jazz i klasyka - polecam KEF iQ i AA Evo Three.

Nie rozpaczaj, że "wszystko masz z innej parafii". Wybierałeś to co wiedziałes, że jest dobre i na co było Cię stać w danym momencie. Nie każdy może walnąc sobie Nautilusy i najwyższy model Denona.

kaliope

New member
Fatman_1 napisał:
Onkyo jest kojarzone z kolumnami (Tannoy, Quadral) ze względu na tego samego dystrybutora (EIC), podobnie jak JBL i H/K to jedna firma. A wiadomo, że każdy chce sprzedać najwięcej (szczególnie w 4 kwartale :D ).
Odpowiadam dalej...

Myśląc przyszłościowo trzeba wziąć Onkyo 674 (konwersja do HDMI, 2 wejścia HDMI), aczkolwiek na tym forum kika osób już zgłaszało swoje problemy z podłączeniem N-ki przez ten właśnie amplituner. Nie wiem jakz innymi switchami HDMI (Denony i Marantze).
Myśląc dalej przyszłościowo trzeba by zakupić amplituner ze switchem HDMI conajmniej 4 we/2 wy (np. Marantz 7001) albo już totalnie poczekać aż skotłują się formaty BR i HD Toshiby i wiadomo będzie jaki format dźwięku będzie w przesyle, jakie gniazda do tego i w końcu... czy nastanie (i zwycięży) HDMI 1.3.
Ja tak właśnie zrobiłem. Czekam słuchając coolersko grającego Onkyo 601.
Radziłbym więc poczekać, przynajmniej do wiosny. Kup dobre kolumny. One się nie starzeją :D Jeżeli słuchasz rock/pop i kino - weź JBL E80... itd (resztę do kina). Jeżeli jazz i klasyka - polecam KEF iQ i AA Evo Three.

Nie rozpaczaj, że "wszystko masz z innej parafii". Wybierałeś to co wiedziałes, że jest dobre i na co było Cię stać w danym momencie. Nie każdy może walnąc sobie Nautilusy i najwyższy model Denona.

Coraz bardziej mysle o Onkyo TX-SR674E. Czytałem ze zdobył wiele nagord i wyroznien, a z głosnikow mam ostatecznie trzy propozycje (salon 28m2):
1.Dali Concept 6+Concept 1+Center + Concept SUB 3500zl
2.JBL NORTHRIDGE CINE PACK 3900zl
3.QUADRAL Quintas 500 1300zl (tylko jaki do tego sub?)
4. Tannoy mercury F4 + sub TS 8 3400zl

Czym sie bedzie charakteryzowal kazdy z tych zestawow z tym Onkyo?

Mabri

New member
bez zbędnego gadania - bierz Onkyo TX-SR674E albo z Dali albo Tannoy. pozostałe możesz odstawić na bok,
Onkyo, to bardzo dobry wybór zarówno do kina jak i muzyki. Stereo gra dobrze (lub bardzo dobrze na dobrej klasy kablach chinch) ale sacd i dvd audio, to już bajka.
Zazdroszczę ci trochę tego wzmacniacza (jeżeli go kupisz), bo to niezłe cacko.

PS
Do kompletu jednak bardziej pasuje DV-SP504E. Koniecznie

Ostatnia edycja:

Kemp

New member
Mabri napisał:
Mabri ma absolutną rację - weź koniecznie do kompletu 504. Co do kolumn to najlepiej jak odsłuchasz kilka różnych zestawów. Masz niezły budżet to dlaczego nie podejść również do B&W.
Pozdrawiam,

kaliope

New member
Mabri napisał:
bez zbędnego gadania - bierz Onkyo TX-SR674E albo z Dali albo Tannoy. pozostałe możesz odstawić na bok,
Onkyo, to bardzo dobry wybór zarówno do kina jak i muzyki. Stereo gra dobrze (lub bardzo dobrze na dobrej klasy kablach chinch) ale sacd i dvd audio, to już bajka.
Zazdroszczę ci trochę tego wzmacniacza (jeżeli go kupisz), bo to niezłe cacko.

PS

1. a co oferuje wiecej 504 w stosunku do dvd 404?
2. bede kladł w wylewce kable pod surroundy i suba ponad 8metrow. Co mam zalac w tym betonie? pod suba to chyba taki cholernie dlugi chinch?
3. Czyli Onkyo z Jbl to zla para?
4. I czy nie zrobie bledu nie biorac sprzet H/K

Mabri

New member
504 obsługuje gęste formaty: sacd i dvd audio. Może ci dzisiaj na nich nie zależy, ale to tylko do czasu aż kupisz pierszą płytę nagraną np. w dvd audio i ją posłuchasz. Mimo tego, że specyfikacja (chyba) podaje takie same przetworniki audio/video, to po doświadczeniach z 503 i 403 (sprzęt odsłuchany w studiu odsłuchowym) stwierdzam, że model wyższy gra bardziej wyrafinowanym i dojrzalszym dźwiękiem. Nie wspomnę o designie.

Hk i jbl to też dobry wybór ale raczej dla osób, które lubią mięsisty i wbijający w fotele dźwięk. HK jest bardziej efekciarski w kinie. Onkyo jest bardziej uniwersalny i wyrafinowany. Na pewno nie pomylisz tych dwóch rodzajów dźwięku.

Sprzęt audio trzeba niestety posłuchać. Jeden woli to, drugi co innego. Ja po wstępnej selekcji umówiłem się na odsłuch w studiu, które co lepsze sklepy hi-fi posiadają. Raz, że to frajda (przesiedziałem tam pół dnia), dwa wybór będzie na pewno właściwy.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
też wybierałbym Onkyo - nie tylko ze względu na wyposażenie , ale gra znakomicie . Wzmacniacz szerokopsmowy WRAT i czyste dźwięki stworzone przez wektorowe obwody VLSC - powoduję ,że już zgarnął trochę nagród.

kaliope

New member
a co tymi kablami wpuszczonymi w beton

pod tylnie surroundy i suba (8 metrow), i pod pod fronty (2metry) Jakie kable? Do suba taki dlugi chich?

kaliope

New member
Głośniki do Onkyo TX-SR674E

Jaka bedzie roznica na tym onkyo sluchajac rock pop, czasami lekka domieszka jazz'u jak Katie Melua, oraz oczywisice KD:

1. Dali concept 6 +Concept 1+Center + Concept SUB (3500zl zestaw 5.1)
2. Tannoy F4 + sub TS 8 (3400zl zestaw 5.1)
3. Wharfedale Diamond 8.4 + 8.1 + Center + Sub (2900zl za 5.1)

Wharfedale jako jedyne z tych sa 6 omowe. Jak to wplynie?

kamil

New member
Brałbym Dali.

Kabel Cinch - tzw. Y dwa wchodzą do suba i jeden do ampli. Długosc taka jaka potrzebujesz - nie oszczędzaj na tym kablu. Ja przyoszczędziłem 50 pln i miałem gorszy dzwięk - musiałem znowu wydac kasę i teraz o niebo lepiej.

Fatman_1

New member
Bez reklam
Brałbym z tego wszystkiego Dali Concept. Słuchałem ich, naprawdę niezłe. Mistrzostwo świata to nie jest ale... życie jest sztuką kompromisów :D
Na pewno są to najlepsze z zestawów głośników, który wybrałeś.

Kabli nie zalewaj w "wylewce" tylko połóż rurki PCV 15 lum 25 mm.
Bo co zrobisz jak będziesz chciał wymienić ?
I od razu przewlecz sobie 2 sznurki do przeciągania tych kabli. Możesz do surroundów kupić trochę lepszy kabel z MM (Hama albo Ohlen-cośtam).
Włóż sobie 4 kable, bo jak kiedyś Ci się zachce 7.1 to będziesz miał jak znalazł. :D :D

Kemp

New member
Kable do surroundów muszą mieć minimum 2,5 kwadrat. Ja mam ponad 14 m do każdego z tyłów i nie słyszę żadnych strat. Grubsze ciężko schować pod listwę lub tak jak Fatman_1 dobrze radzi w rurkę. Hama ma bardzo dobrą relację ceny do jakości ze wskazaniem na jakość.

kaliope

New member
kamil napisał:
Brałbym Dali.

Kabel Cinch - tzw. Y dwa wchodzą do suba i jeden do ampli. Długosc taka jaka potrzebujesz - nie oszczędzaj na tym kablu. Ja przyoszczędziłem 50 pln i miałem gorszy dzwięk - musiałem znowu wydac kasę i teraz o niebo lepiej.

Nie widze takiego kabla do suba na allegro. Czy moge wiec kupic 10 metrow takiego http://allegro.pl/item143642262_prolink_exclusive_rca_rca_chinch_coaxial_3m.html a potem zalozyc przed samym subem rozdzielacz http://allegro.pl/item144269186_rozdzielacz_rca_2xrca_digital_do_subwoofera_0_2m.html czy to w ogole jakis syf.

oraz jakije grubosci kabel pod fronty i center

Kemp

New member
Na frontach i centrze mam także 2,5 kwadrat. Uznałem, że nie ma sensu iwestować w kable po 40 zł/m bieżący gdyż nie jestem aż takim audiofilem. Aktywnego sub-a mam podłączonego kablem RCA-RCA Vivanco 10 m, który kupiłem w MM (taki jak pierwszy link). W tym przypadku słychać zdecydowanie lepszą jakość w porównaniu do cienkiego kabelka załączonego w komplecie do sub-a.

Pablo1964

New member
Bez reklam
kaliope napisał:
czy nie zrobie bledu nie biorac sprzet H/K
Każdy wariant jest dobrą propozycją, każdy też brzmi inaczej. Dla mnie akurat do rocka, popu i kina H/K + JBL brzmi najlepiej i taki wybrałem. On nie jest lepszy czy gorszy, ale jest inny. A czy nie robisz błędu, nie będziesz wiedział, dopóki nie posłuchasz.

kaliope

New member
Onkyo TX-SR674 lub 604

dzis byłem na odsłuchu w MM. Urzekły mnie JBL Balboa..to jest dokładnie to co lubie, tzn, mocny bas, wysoka góra i ogóleni ciepły dzwięk....ale czy one nie są za słabe? 80Watt. Onkyo TX-SR674 ma 140watt.

-Potem słuchałem JBL e80 i dla mnie grały gorzej choc wiem ze sa o klase lepsze, totalnie spadł bas, a cena za 5.1 to prawie 4tys. Fakt faktem bas i sporan w amplu był na zero i moze po podkreceniu obu na maxa bedzie taki dzwiek jak w Balboa?
-Mam wiec pytanie, jakie inne kolumny byscie polecili z podobnym brzmieniem do Balboa ale mocniejsze no i oczywiscie innym kolorze? JAk graja dali concept 6?
- słuchałem tez Tannoy f4 i tez nie dla mnie, słaby bas i slaba góra, (po prostu nie jestem audifilem i lubie dzwiek podkrecony w obie strony)
-moze jakies warfadale graja podobnie do Balboa?
- albo taka TAGA 5.1 http://www.ceneo.pl/356174 z poteznym subem.

dzieki

mundi21

New member
do tego rodzaju muzy to jbl e80 i hk. Ja mam 255 i jest jazda. Onkyo okazało się za suche w połączeniu z jbl i zmieniło właściciela.

Do góry