Onkyo TX-RZ800 nowy nie widzi kolumn

pacyfist

New member
Też resetowałem CBL+power. ale nie zatrybiło :(
Co do RZ810 to chętnie bym zamienił ale na RZ800 zdecydowałem się bo fajnie gra a jest w moim zasięgu finansowym - 810 już niestety nie mieści mi się.
A czy z wymianą płytki coś wiecie? czy wymieniają na taką samą czy na ulepszoną i mniej awaryjną?
jak na tą samą to będę zwracał a jak na ulepszoną to oddam do serwisu.

Henry

Active member
Bez reklam
Nie rozumiem jednej rzeczy,
Kupiłeś nowy sprzęt, okazało się, że nie działa i chcesz do serwisu oddawać?
Zwróć czym prędzej do sprzedawcy i niech wyślą nowy sprawny sprzęt.

pacyfist

New member
:) tak samo mnie żona goni żebym odsyłał i się nie zastanawiał :)właśnie dzwoniłem do serwisu onkyo i akcja serwisowa nie dotyczy tego modelu także nawet jakby się okazało że to płyta HDMI to wymieniają na dokładnie taką samą płytkę bez żadnych ulepszeń. Piszę o tym bo może ktoś kiedyś będzie się zastanawiał nad tym samym co ja teraz.
Mam nadzieję że drugi egzemplarz będzie działał bezawaryjnie.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i sugestie.

pacyfist

New member
Przed aktualizacją też nie miałem możliwości wejścia w ustawienia kolumn i było cicho w głośnikach.
Sprzęt już spakowany i czeka na kuriera.
W sklepie mi powiedzieli że jak RZ800 nie będzie dostępny już na magazynie, to dostanę RZ810.
Nie wiem co o tym sądzić bo podobno nowszy model w gruncie rzeczy jest okrojony w stosunku do RZ800 tylko droższy. No nic będę się zastanawiał jeżeli sklep tak rozwiąże sytuację, póki co to czekam na kuriera i mam nadzieję że szybko podeślą zwrotnie nowy.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ważne żeby sklep zachował się odpowiednio, potem podłączysz i sam ocenisz czy Ci się podoba nowy amplituner..

pacyfist

New member
Póki co nie mam przesłanek żeby sądzić że coś jest ze sklepem nie tak (awarie się zdarzają kwestia jak się je rozwiązuje).
Jak już sytuacja się rozwiąże i będzie u mnie grac coś nowego w domu to dam znać co gra, jak gra, jaki to sklep i jakie są moje odczucia związane z jego podejściem do problemu.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście ze tak teraz tylko tak jak napisałem sklep musi pokazać ze jest uczciwy..

radoskur

New member
W sumie, jeżeli Ci TX-RZ810 bez dopłaty dają to się nie zastanawiaj :)

Pytanie z innej beczki, w specyfikacji TX-RZ810 jest również wzmianka o obsłudze HDR, czy Dolby Vision będzie w stanie przepuścić z Blu-Ray 4K na TV (zakładając oczywiście, że TV i odtwarzacz Blu-Ray będą kompatybilne z Dolby Vision)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bierz 810, jest nowszy, zapewne mniej awaryjny, ma nowe menu i funkcje - ja z nich akurat korzystam.
A co najważniejsze, brzmieniowo świetnie wypada. Barwa jest bardzo ok.
Ma mniejszego pilota, ale to akurat zaleta (komfort o wiele lepszy).
Wada? Jedno wierszowy wyświetlacz, ale to mają wszystkie nowe Onkyo.
Jak będzie wybór, to bym się nie zastanawiał.
No i łatwiej będzie sprzedać (większa wartość).

Ostatnia edycja:

marioaudi

New member
Ja rownież zakupiłem ostatio RZ800 :) tez zastanawialem sie nad 810 bo moglem miec praktycznie w w tej samej cenie ale zdecydowalem na starszy model tylko brakuje mi Tidala:(
mam zapytanie do uzytkownikow odnosnie poziomu glosnosci odsłuchu stereo i TV moje kolumny to kolumny klipsch rf-82II po konfiguracji mic AQ
Mianowicie żeby mozna bylo sluchac muzyki lub TV to poziom volume min 40-50 skala do 100 czy to taka specyfika tych nowych modeli bo w moim starym onkyo 578 wystarczalo 10-15 a skala byla do 75 do zadowalajacej glosnosci?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No właśnie, brakuje Tidala ; )
Jak miałeś w tej samej cenie, to nie rozumiem tego zakupu. Mniejsza z tym.
Co do głośności, zależy.
U mnie przy 30db już słychać przyzwoicie. Przy 40db już po 22.00 nie wypada. Przy 50db już jest konkretnie.
W 1100 podobnie.

marioaudi

New member
Dlatego rz800 bo z poloskiej dystrybucji i tutaj gwarancja 810 z zagranicy by byla poza tym 3kg mniej ilosc wyjsc mniejsza jakby okrojony ten 810 jedynie co to tidala google dodali i menu ladniejsze a co do pilota to tez mi pasi bardziej z rz800:)
u mnie przyzwoicie to tak kolo 50 a dopiero 60 konkretnie jest :(
jesli ogladam film z BR lub mkv DTS, True HD, DD5.1 to faktycznie przy 40-50 jest konkretnie

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A od kiedy waga gra. Ja proponuje stawiać obok siebie ampli i testować czy i co się zmieniło względem brzmienia. Tylko to się liczy.
Tak jak 1100 vs reszta Onkyo. Nie każdemu przypasuje brzmienie mimo, że model wyższy. Nie ma co gadać, ważne, żeby naprawili.
A co do pilota, to polecam przynajmniej dokupić tego małego.
Kosztuje grosze.
RZ900 to już inna bajka, ale niedostępny.

dziadek266

New member
Ja rownież zakupiłem ostatio RZ800 :) tez zastanawialem sie nad 810 bo moglem miec praktycznie w w tej samej cenie ale zdecydowalem na starszy model tylko brakuje mi Tidala:(
mam zapytanie do uzytkownikow odnosnie poziomu glosnosci odsłuchu stereo i TV moje kolumny to kolumny klipsch rf-82II po konfiguracji mic AQ
Mianowicie żeby mozna bylo sluchac muzyki lub TV to poziom volume min 40-50 skala do 100 czy to taka specyfika tych nowych modeli bo w moim starym onkyo 578 wystarczalo 10-15 a skala byla do 75 do zadowalajacej glosnosci?

Miałem podobnie w 616.
Nie wiem jakie jest menu w RZ800, ale popatrz w ustawieniach na:
Intellivolume - jeżeli jest to trzeba podbić na max (+12) i jest ok.

bl4ck

Active member
Bez reklam
Ale co to niby ta? że sztucznie podbijesz vol jakie ot ma znaczenie.

@marioaudi

Ja mam podobnie z volume u siebie.

bl4ck

Active member
Bez reklam
Satelita, filmy przez passthrough a muzyka z spotify to normalne że z różnych źródeł***jest rożna głośność do wyrównania poziomów głośności służy właśnie funkcja Intellivolume.

Do góry