Onkyo TX-RZ1100 vs TX-RZ3100

lolo2

Well-known member
Bez reklam
BubaIBuba to tak jak wyzej.
W sklepie po targach dostaniesz za 6000zl. (Bo rozwazalem zakup onkyo vs marantz I sie dowiadywalem)

A okazje za 5500zl

bomarek

Member
A ja proponuje entuzjastą Onkyo RZ1100 i 3100 posłuchanie Pioneera SC-LX79 lub 89. Teraz ceny tych amplitunerów spadły a myślicie, że Onkyo wstawiło najnowszą technologię Pioneera a raczej Pioneer udostępnił najnowszą konstrukcję wzmacniaczy cyfrowych.
Tylko ostrzegam Pioneer nie jest dla laika, mnogość funkcji konfiguracyjnych może zniechęcić ale naprawdę warto się pomęczyć.

mrokness

New member
No właśnie u szkopów da się za 5500 a w polszy niet. A jeszcze jedno pytanie, ktoś się może orientuje jak to jest w onkyo rz 1100 z przypisywaniem dwóch dodatkowych kanałów w 7.1.4. Dodatkowy wzmak można przypisać gdzie się chce?, na front , na sufit tył lub sufit przód? czy jest przymus, że na front tylko?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W porównaniu do Audyssey kalibracja trwa 3x dłużej i głośniki odzywają się wielokrotnie w kilku obiegach wydając zróżnicowane dźwięki.

Długość kalibrowania to jak seans filmowy ;)

W moim przypadku musiałem powtórzyć kalibrację 3x żeby uzyskać satysfakcjonujący rezultat.

Co miało na to wpływ?
Nie zadawalająca jakość, parametry?

Sub przy 1/4 głośności został ustawiony na -2dB, a reszta w przedziale -2~4dB, co zostało jeszcze skorygowane przeze mnie na "ucho". Odległości zostały obliczone prawidłowo.

Co konkretnie korygowałeś i dlaczego?
Zapamiętało Ci te ustawienia czy po wył/wł wraca do pierwotnych?
Zresztą wrzuć tu swoje wszystkie ustawienia, te z menu itp.

Nie rozumiem też jednej rzeczy:

Mamy np. 656 vs 1100. Tak, ja wiem. 656 vs 1100 to nie ta liga, ale, ale...
Bezpośrednie porównanie side by side.

Dolby Surround jako upmix vs DTS neural

Na 656 przy D.Surround jest więcej przestrzeni, niskich, czuć powiew, za to mniej sufitowych
DTS neural natomiast, to więcej góry i mniej niskich. Dżwięk już nie jest tak przestrzenny.
Kumuluje się .
Wniosek, jako upmix czegokolwiek Dolby Surround brzmi lepiej

RZ100 zupełnie inaczej.
Dolby surround - mniej niskich, mniej przestrzeni i wykopu. Bardziej stonowany.
Za to DTX neural, to znowu dużo więcej niskich. Czyli zupełnie odwrotnie jak w przypadku 656.

Ostatnia edycja:

Drunk

New member
Bez reklam
Co miało na to wpływ?
Nie zadawalająca jakość, parametry?.
Jednym słowem akustyka. Głośnik prawy i lewy mam regulowany w poziomie a surroundy w pionie. Po pierwszej kalibracji ustawiło mi odległość SR 5m dalej niż jest w rzeczywistości, więc wszystkie surroundy obniżyłem o 5cm i w drugiej próbie wszystkie odległości wyszły idealnie. Później rozsunąłem jeszcze prawy i lewy o 5cm i znowu kalibracja. Bez ruszania głośników i mikrofonu, wynik kalibracji zawsze jest taki sam (sprawdzone, bo kalibrowałem z ciekawości jeszcze kilka razy).

Co konkretnie korygowałeś i dlaczego?
Zapamiętało Ci te ustawienia czy po wył/wł wraca do pierwotnych?
Zresztą wrzuć tu swoje wszystkie ustawienia, te z menu itp.
Z tym korygowaniem na ucho to jeszcze żyłem w nieświadomości że jestem w błędzie, bo dopiero kilka dni później zakupiłem miernik dB. Ogólnie to jedyne poprawki jakich trzeba dokonać po kalibracji, to ustawienie wartości crossover dla poszczególnych głośników. Wszystkie zmiany w ustawieniach są oczywiście zapamiętywane.

Nie rozumiem też jednej rzeczy:

Mamy np. 656 vs 1100. Tak, ja wiem. 656 vs 1100 to nie ta liga, ale, ale...
Bezpośrednie porównanie side by side.

Dolby Surround jako upmix vs DTS neural

Na 656 przy D.Surround jest więcej przestrzeni, niskich, czuć powiew, za to mniej sufitowych
DTS neural natomiast, to więcej góry i mniej niskich. Dżwięk już nie jest tak przestrzenny.
Kumuluje się .
Wniosek, jako upmix czegokolwiek Dolby Surround brzmi lepiej

RZ100 zupełnie inaczej.
Dolby surround - mniej niskich, mniej przestrzeni i wykopu. Bardziej stonowany.
Za to DTX neural, to znowu dużo więcej niskich. Czyli zupełnie odwrotnie jak w przypadku 656.
W 1100 preferuję jako upmix THX S2C, brzmienie jest najbardziej "pełne" ale to już każdy musi ocenić indywidualnie.

ps. Zdjęcia z ustawień wrzucę w wolnej chwili.

No właśnie u szkopów da się za 5500 a w polszy niet. A jeszcze jedno pytanie, ktoś się może orientuje jak to jest w onkyo rz 1100 z przypisywaniem dwóch dodatkowych kanałów w 7.1.4. Dodatkowy wzmak można przypisać gdzie się chce?, na front , na sufit tył lub sufit przód? czy jest przymus, że na front tylko?
Niestety wzmak idzie na SB, aspekt czysto ekonomiczny ze strony producenta, odbierany przez konsumenta jako wypięcie się w jego stronę.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No dobrze, pomijając co się powinno, a co nie, ale jak za pośrednictwem pilota (przycisk "CH") zmienisz wartości kalibracyjne, to zapamiętuje czy nie?

Drunk

New member
Bez reklam
No dobrze, pomijając co się powinno, a co nie, ale jak za pośrednictwem pilota (przycisk "CH") zmienisz wartości kalibracyjne, to zapamiętuje czy nie?
Sprawdzę jak będę w domu, bo w ten sposób nie miałem potrzeby się bawić. Zmiany pod przyciskiem "Q" zapamiętuje.

Do góry