Onkyo TX-RZ1100 vs TX-RZ3100

Drunk

New member
Bez reklam
Zgadzam się w pełni z Kolegą, jest waga->jest wygląd->jest brzmienie

Moje dwa "czołgi" wizualnie bardzo dobrze się prezentują i na pierwszy rzut oka widać, że nie jest to "zabawkowy" sprzęt, tylko jak ja to nazywam: "główna ozdoba salonu", nawet ani razu nie usłyszałem od kobiety że postawiłem dwa brzydkie pudła.

ps. zauważyłem, że tryb THX działa identycznie jak DSU i neutral: x, niby na wyświetlaczy widnieje 7 głośników aktywnych + sub, a w rzeczywistości wszystkie 4 sufitowe też się odzywają gdy trzeba.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
bo wygląd to rzecz gustu każdy patrzy pod siebie - a druga sprawa to często jest tak że na żywo wygląda dane urządzenie zupełnie inaczej niż na zdjęciu i tak jet np w Onkyo przy tej serii.. szczególnie w kolorze srebrnym i nie dlatego, że akurat ten kolor lubię, ale w tym kolorze ten model zupełnie inaczej wygląda jak na zdjęciu czy też na żywo ale w kolorze czarnym.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie wiem czy zauważyliście jedną "drobnostkę".
Chodzi o wyświetlacz, jest jednowierszowy.
Kto wpadł na tak idiotyczny i kompletnie niezrozumiały pomysł, nie wiem (księgowi)?

bomarek

Member
Coś mi się źle kliknęło.
Wyświetlacz jest taki jak w Pioneerach,
wzmacniacze mocy też z Pioneera.
Nowe Onkyo to tak naprawdę Pioneer w obudowie Onkyo.
Ciekawe tylko co księgowi zmodyfikowali w Onkyo wkładając elektronikę do nowej obudowy.

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

abdul0412

New member
Bez reklam
Moze zasilanie jest takie same ale raczej przetworniki i przedwzmacniacz jest inny. Jakby Onkyo mialo przejac charakter brzmienia Pioneera to organizacja ta stracila by bardzo wiele , udzial w rynku przede wszystkim a to bylby strzal w kolano.. Pamietajcie o strategii korporacji , ktora ma tutaj pierwszorzedne znaczenie.

werf

Active member
Bez reklam
Moze zasilanie jest takie same ale raczej przetworniki i przedwzmacniacz jest inny. Jakby Onkyo mialo przejac charakter brzmienia Pioneera to organizacja ta stracila by bardzo wiele , udzial w rynku przede wszystkim a to bylby strzal w kolano.. Pamietajcie o strategii korporacji , ktora ma tutaj pierwszorzedne znaczenie.

Piszesz o audio ? jeśli tak to onkyo do tej pory strzelało sobie w stopę ale z działa 305mm

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Widzieliście ostatni test Onkyo RZ3100 na areadvd.de?
Bardzo cenię sobie ten serwis i wspominałem o nich już lata temu.
Zresztą Niemieckie kanały (audio/video) na YT również uważam za najlepsze.

Ale do czego zmierzam, bo piszą już o tym na zagranicznych forach.
Cytuję:
Areadvd:
"Der Onkyo TX-RZ3100 ist aus akustischer Sicht der beste AV-Receiver, den wir in bald 20 Jahren getestet haben"

Co w tłumaczeniu oznacza:
"Odbiornik TX-RZ3100 marki Onkyo to akustycznie najlepszy testowany przez nas w ostatnich niemalże 20 latach odbiornik AV"
(Recenzje można sobie wrzucić w tłumacza, lub poprosić znajomego o dosłowne tłumaczenie)

Grubo co? ;)

Szczególnie, że to dokładnie to samo co TX-RZ1100 (tyle, że 9 kanałowy), a dołożyć wzmacniacz/końcówkę do 11.x to żaden problem. Zresztą ja osobiście wolałbym takie rozwiązanie.

Tu zresztą w podobnym tonie, sporo o klasie D.:
Onkyo TX-RZ1100 - Test

3e55e459327ef0cd4dd3096d3d6e06dc.jpg

Drunk

New member
Bez reklam
TX-RZ1100 w swojej klasie cenowej jest obecnie bezkonkurencyjny i jak już wcześniej pisałem, dźwięk reprodukowany jest bez jakichkolwiek słyszalnych zniekształceń, dlatego jako posiadacz w pełni zgadzam się z opinią w/w testu.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie fantazjuj Lolo.
Gdybym miał już w domu swój egzemplarz, to bym napisał.
Może będę miał dziś może jutro. Na chwilę obecną nie mam.
Nikt nie powiedział, że nie będzie, a ja nie prowadzę bloga w którym opisuje każdy ruch ; )
Już msc. temu pisałem, że testowałem i miałem pierwszy styk z nowymi modelami i na tej bazie opiniuje.
1100 jest obecnie bezkonkurencyjny w zakresie cenowym, ale w moim przypadku wymiana wszystkiego też mi się nie uśmiecha.
Chodzi tylko i wyłącznie o sprawy finansowe. Gdybym miał wybierać i startować od zera, to poszedłbym tym razem w Onkyo, bo to zupełnie inne klocki jak te które znałem (miałem) kiedyś.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Armanig nie fantazjuje.

Tylko chyba najbardziej ze wszystkich nakreciles sie na tego onkyo :)

Na allegro promocyjny onkyo tez poszedl szybko wiec....

Zreszta pozartowac mozna :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Napisałem jedynie, że zdziwiony byłem tym jak gra coś co mnie przez lata nie interesowało i unikałem ;)
Zapoznałem się też z wieloma opiniami i faktycznie tak jest, dużo się zmieniło.
A ten test ostatni tylko to potwierdza, nie często zdarza się takie podsumowanie.
Ja w przeciwieństwie do niektórych ruszam tyłek, odsłuchuje czy też wypożyczam.
Testy czy opinie mogą mnie tylko nakierować na tory, a ja decyduje czy jadę tym pociągiem dalej ;)

Kapusta,
Tylko i wyłącznie. Srebrne Onkyo mi się bardzo podoba.
Ta prostota i minimalizm w "stali" to jest coś co lubię.
Monitor, klawiaturę czy Harmany też mam srebrne i dla mnie wygląda lepiej jak dobrze.

Ostatnia edycja:
Do góry