Onkyo TX-NR818,Denon AVR-X3000 lub używany PIONEER SC-LX 75

krzysiek-s

New member
Stereo to morze nie priorytet ale jak coś już składać to tak by można było też i posłuchać wieczorkiem fajnej muzyki. Jak napisał kolega Armanig w tej cenie można poszukać już coś z używanch w wyższej klasie, dlatego zastanawiałem się nad tym modelem PIONEER SC-LX 75. Może własnie tak być że kupię coś wyżej i zadowoli mnie to w kinie jak i stereo.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Poczytaj sobie ten watek:
http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/86213-amlituner-av-jako-pre-out.html
Jak masz mozliwosc odsluchu, to warto. Byc moze ze faktycznie zadowoli Cie stereo z dobrej klasy amplitunera, bo kino na pewno.
To nie jest tak ze ampli "nie gra" w stereo (szczegolnie lepszej klasy)
Sporo osob jest zadowolonych z brzmienia i nie szuka poprawy, ale jezeli piszesz wyraznie o stereo na forum, to wiekszosc bedzie Ci proponowac rozwiazania bezkompromise w tym budzecie, a takim jest m.in. duet. Wielu z nas takie tutaj ma i sobie chwali, ale tym sie nie sugeruj do czasu odsluchu, szczegolnie ze siejesz juz sobie watpliwosci.
Mozesz odsluchac nowe ampli, tylko w podobnej klasie co uzywane. Czyli dla przykladku Marantza SR7007, odsluchasz w salonie na SR7008 za 6tys. Brzmienie bedzie niemal to samo.
Fakt jest mimo wszystko taki, ze zaden z tych ampli, nie zagra w stereo tak jak uzywany wzmak za 1000zl.

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
Autor powinien sobie odpowiedziec na pytanie, czy stereo ma byc priorytetowe. Jezeli tak, to taki duet ampli+wzmak bedzie bdb. rozwiazaniem (bezproblemowym). Laczymy to ze soba i zapominamy, no i mamy tez kino.
Druga sprawa, ze 4tys. to sporo jak na uzywany sprzet, wiec mozna celowac w lepszej klasy ampli i tutaj juz stereo moze zadowolic autora watku i zapomniec o wzmacniaczu, ale zeby to ocenic niezbedny bedzie odsluch. Trzeba okreslic indywidualnie swoje oczekiwania.
Jezeli chodzi o Marantza, to poszukaj SR6006+PM7004. Jak Ci sie nie uda, to moze byc SR6007.
PM7004 byl ostatnio na allegro za 1800zl. Mozna tez celowac w inne firmy i zrobic podobne zestawienia.

Werf, ta SR7007 za 3.5k to oczywiscie masz na mysli rynek UK?
Jezeli tak, to zmienia postac rzeczy, bo za cene uzywanego PM7004 w PL, mozna kupic w UK uzywany wzmak PearlLite. Pytanie czy autor ma taka mozliwosc.

Tak jasne że UK oczywiście oferta ze sklepu który bezproblemowo wysyła do nas

Stereo to morze nie priorytet ale jak coś już składać to tak by można było też i posłuchać wieczorkiem fajnej muzyki. Jak napisał kolega Armanig w tej cenie można poszukać już coś z używanch w wyższej klasie, dlatego zastanawiałem się nad tym modelem PIONEER SC-LX 75. Może własnie tak być że kupię coś wyżej i zadowoli mnie to w kinie jak i stereo.

Spokojnie na Pionku i na wcześniej wsponianym Mara.... posłuchasz muzyki w przyzwoitym lepszym wydaniu niż tych 2 nowych modelach które podałeś niżej

Dobrze by było jak byś sobie oba odsłuchał bo to dwa odmienne brzmienia Nie koniecznie oba zgrają sie z twoimi kolumnami

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Trzeba postawic sprawe jasno ze wzmacniacz to wzmacniacz i zaden amplituner nie zagra w stereo tak dobrze, co nie oznacza ze amplitunery szczegolnie wysokie modele jakie bierzesz pod uwage czyli X3000, LX75 czy Marantz 7xxx zagraja zle. To sa muzykalne amplitunery i jakosc brzmienia w stereo jest na wysokim poziomie. Amplituner ma te zalety ze wszsytko sie do niego podlaczy i stanowi on centrum multimediów w domu, wzmacniacz stereo pod tym wzgledem nie oferuje nic poza jakoscia brzmienia. Nie posiada HDMI, Radia, wejsc cyfrowych itd. Zalezy tez jakiego brzmienia oczekujesz, bo moze byc tak ze brzmienie amplitunera za 2000zl powali Cie na kolana :)

Chyba pytanie ws. denona bylo do mnie. Tak posiadam sprzet tej marki, jestem zadowolony i lubie ich produkty z wygladu jak i brzmienia. X3000 nie sluchalem ale kolega ma 2113 wiec model nizszy ale wmiare nowy i dla mnie brzmi ekstra, w stereo ladny bas, dynamika szczegolowosc a im wyzszy model tym brzmienie lepsze :)

Do góry