@jakub1989 na jaką skalę miałeś to zanikanie obrazu? Tzn. czy tak jak u mnie tylko PC, czy wszystkie podłączone sprzęty tak fiksowały? Powiem szczerze, że jesteś pierwszym przypadkiem o którym słyszę, że musiał mieć naprawioną płytkę HDMI w tym akurat modelu. Znając historię Onkyo i HDMI, szukałem na siłę po różnych forach czy ten model ma problemy z HDMI tak jak w starych modelach, i nie znalazłem, żadnego potwierdzonego przypadku.
Co do twojego problemu, u mnie nic takiego się nie działo, na żadnych kablach HDMI jakie miałem podłączone. Może masz bardzo czułe głośniki i wyłapują jakiś dźwięk z komputera.
Ogólnie chciałbym wszystkim zainteresowanym opowiedzieć historię świąteczną o tam co spotkało mój amplituner ONKYO w krótkim czasie.
Otóż cała sytuacja z ONKYO potoczyła się błyskawicznie i już go nie mam. W zeszłym tygodniu nastąpiło apogeum mojej irytacji związany z problemem zanikania obrazu i dźwięku przy korzystaniu z PC, więc w piątek (20.12.2019 r.) wystawiłem Onkyo na sprzedaż. W sobotę (21.12.2019 r.) znalazł się klient i amplituner pojechał w świat (odbiór osobisty). Klient zadowolony, ja zadowolony, podobno ampli gra jak marzenie, co mnie cieszy.
Miałem wstępnie kupić SONY STR-DH790, no ale zacząłem szukać i czytać, ostatecznie padło na Denona X2600H. Teraz gdzie go dostać przed świętami? Tylko jeden market (M.E.) "gwarantował", że przed świętami go dostarczą, więc w niedzielę (22.12.2019 r.) zamówiłem. Na drugi dzień (w poniedziałek, przed Wigilią) dostałem info, że mam amplituner do odebrania w markecie. Nic innego, tylko po pracy wpadam do marketu, zabierał "łupy" i śmigam do domu.
W domu wszystko oczywiście podłączam, kalibruje, na dzień dobry wszystko śmiga. Przyszedł czas na testy, a to muzyka, a to filmy, aż dotarłem do sprawdzenia jak działa HDR na YouTube, a tu zonk, nie można włączyć tej opcji w systemie (Windows 10). Do tego maksymalny format pikseli to YCbCr 4.2.0. No to szukam przyczyny, znalazłem opcję w amplitunerze gdzie można przełączyć "Format sygnału 4K" ze "standard" (domyślnie) na "rozszerzony". I to miało rozwiązać mój problem, ale oczywiście, żeby nie było za pięknie komputer się zbuntował i postanowił się nie włączać od samego BIOSu (gdy ta opcja jest ustawiona na "standard" działa bez zarzutu). No mówię szlak mnie trafi, do tego będzie regres w sprzęcie audio. Zacząłem grzebać w ustawienia BIOSu (UEFI) i natknąłem na takie ustawienie jak "Zgodność z Windows 10 WHQL" (płyta główna MSI), wyłączyłem to i wszystkie problemy zniknęły jak ręką odjął. Komputer się włączył na ustawieniu amplitunera na "rozszerzone", działa stabilnie, jest HDR, jest pełne YCbCr 4.4.4, jest 60Hz. Normalnie teraz siedzę i rozkoszuję się dźwiękiem jak i obrazem, a wszystko hula bez najmniejszego problemu.
Po zmianie wspomnianego ustawienia w BIOSie, dotarło do mnie, że z ONKYO mogło być to samo, tyle, że ONKYO przepuszczał obraz i dźwięk ale niestabilnie i być może wystarczyła ta jedna zmiana w BIOSie komputera żeby i on działał jak należy. Niestety teraz już się tego nie dowiem, ale cieszę się ze zmiany. Denon daje mi dużo frajdy z odsłuchu. Ewidentnie słychać różnicę, przy Denonie doszło mi dużo "miękkiego" basu, ale dźwięk bardzo mi się podoba. W przyszłości z mojego zestawu kolumn 5.1 (Magnat Supreme) wymienię przednie główne kolumny na coś lepszego i powinno jeszcze lepiej zagrać. Cieszy mnie, że Denon ma Pre-out i można podłączyć wzmacniacz dla stereo.
Taka o to historyjka z happy endem.