Onkyo TX-NR535 - problem z kanałem SR

dzudzu9

New member
Witam.

Od miesiąca używam ampli Onkyo TX-NR535.

W niedzielę podczas słuchania radio (ALL-CH-STEREO) zauważyłem, że nie gra kanał SR. Wyłączyłem ampli, zamieniłem miejscami głośniki SR i SL, włączyłem - zaczęło grać.

Wczoraj podczas oglądania filmu w formacie 5.1 ponownie zauważyłem, że kanał SR nie gra. Wyłączyłem film, sprawdziłem na sygnale TV i radio - oba ustawiając na ALL-CH-STEREO - nie gra.
Włączyłem setup i ustawianie głośności poszczególnych kanałów - wszystkie słychać poza SR. Dopiero jak ustawiłem SR na +12dB - max, to było słychać, ale i tak ciszej niż pozostałe, autokalibracja wcześniej ustawiła ten kanał na -1dB.

Zrestartowałem ampli (nie dotykając kabli / głośników) - kanał zaczął grać normalnie - wg mnie to wskazuje na jakiś problem z kanałem SR w ampli.

Czy spotkał się ktoś z taką przypadłością?
Próbować czegoś we własnym zakresie, da się w ogóle coś zrobić, czy zgłaszać na gwarancji (EIC)?

dzudzu9

New member
Jak na szumach kontrolnych jest problem to jest to wina końcówki.
Wysyłaj do serwisu.

Miesięczny ampli :/
Odpowiedź od EIC: "Nie spotkaliśmy się z takim problemem, proszę jeszcze potestować urządzenie, jak sytuacja będzie się powtarzać, to proszę dostarczyć amplituner do serwisu EIC".

Do końca tygodnia będę testował i jak się powtórzy to wyślę.

quasimodek

Member
Bez reklam
Bywa i tak. Wiek nie ma tu nic do rzeczy. Ciesz się, że jest na gwarancji.
Posprawdzaj dla pewności połączenia kabli głośnikowych do ampli i przy głośnikach.
Jeśli nie używasz bananów sprawdź czy nie wystają jakieś "nitki" od odsłoniętych kabli przy wtykach i nie stykają do obudowy ampli.
Następnie testuj.

dzudzu9

New member
Posprawdzaj dla pewności połączenia kabli głośnikowych do ampli i przy głośnikach.
Jeśli nie używasz bananów sprawdź czy nie wystają jakieś "nitki" od odsłoniętych kabli przy wtykach i nie stykają do obudowy ampli.
Następnie testuj.

Akurat używam bananów, ale czy to może być związane w ogóle z kablami, skoro problem znika po restarcie ampli bez dotykania czegokolwiek?

dzudzu9

New member
Wgrałem najnowszy soft, przeprowadziłem ponowną kalibrację (zmieniłem minimalnie ustawienie frontów) i od 5 dni opisany przeze mnie problem nie wystąpił.

Do góry