onkyo tx-nr515 czy denon x1000??

darasajjj

New member
Witajcie,

Posiadam obecnie zestaw denon avr-1612 plus monitor audio mr4.
Jestem niezadowolony z ampli (brak neta, dostępu do spotify itp)
Chcę zamienić apl. na nowy i waham się pomiędzy denonem x1000, a onkyo tx-nr515.

Sprzętu używam do:
muza 60%
filmy 30%
xbox 10%

pokój 30m2.

nie zamierzam wchodzić w 7.1, maksymalnie 5.1. Muza głównie ze spotify i USB.

co polecacie? jakie minusy/plusy?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
z tego co się orientuję to onkyo jest delikatnie tańsze, jest 7 kanałowe i ma większa trochę moc od denona. Denon jest 5 kanałowy, trochę mniejsza moc. Denon może lepiej się sprawdzić w stereo. Denon może być tu dobrym wyborem. Onkyo ma na pewno drugą strefę. Też może to być przydatne i ma chyba możliwość podpięcia kolumn w bi-amping:). Powiem szczerze, że ja chyba bym był bardziej za Onkyo, bardziej funkcjonalne mi się wydaje:)

darasajjj

New member
bardzo cenna informacja, ze w stereo denon czuje się lepiej od onkyo - dzięki.

btw. z innej beczki - będzie czuć jakąkolwiek różnice w stereo między obecnym avr1612 a tym x1000? czy to ta sama technologia?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
raczej bardzo porównywalnie. A jaki masz dokładnie budżet na ampli? avr1612 od x1000 jest trochę mocniejsze, więc stereo może być bardzo podobne lub ciupkę słabsze w x1000

darasajjj

New member
budżet ograniczony :) chodzi mi głównie o dodanie możliwości rezania muzy przez spotify, DLNA i obsługę FLAC.

BonoRono

New member
Mam tego Denona X1000 od wczoraj. Nie zdążyłem jeszcze wszystkiego podłączyć ale stereo super, flacki z pendriva śmigają. Dzisiaj sprawdzę jak wygląda sprawa z usługami sieciowymi ale muszę najpierw kupić kabel do lan.

mors111

Active member
Bez reklam
Mam tego Denona X1000 od wczoraj. Nie zdążyłem jeszcze wszystkiego podłączyć ale stereo super, flacki z pendriva śmigają. Dzisiaj sprawdzę jak wygląda sprawa z usługami sieciowymi ale muszę najpierw kupić kabel do lan.

gratuluję zakupu nowego sprzętu , ważne jednak aby dobrze grał , jednak patrząc na tylną ściankę Denona zastanawiam się jak będzie wyglądał tył "niskiego" modelu za kilka lat
-3 gniazda HDMI i 2 optyczne i to wszystko ?

pomijam fakt wykorzystania tych gniazd analogowych , ale żeby nie było choćby jednego Coaxiala ?

Onkyo zapewne nie przestanie z tego rezygnować dla "zasady" i wg mnie będzie to bardziej multimedialny sprzęt ( 2x USB , 7.1 , 2xcoaxial , 2xoptical , 2x HDMI Out ... )

BonoRono

New member
masz jakieś porównanie co do stereo a propo wcześniejszego sprzętu?
daj znać jak z usługami sieciowymi.

Niestety ciężko mi porównać bo wcześniej korzystałem ze starego wzmacniacza technicsa (Su-810)

Jeśli chodzi o usługi sieciowe denona: połączył się z domową siecią bez problemu. Aplikacja na tel działa, radyjka internetowe śmigają, nie trzeba żadnego i-tunsa aby korzystać z przesyłania strumieniowego, wysyłam flacki przez Windows media player i działa bardzo dobrze.

gratuluję zakupu nowego sprzętu , ważne jednak aby dobrze grał , jednak patrząc na tylną ściankę Denona zastanawiam się jak będzie wyglądał tył "niskiego" modelu za kilka lat
-3 gniazda HDMI i 2 optyczne i to wszystko ?

Akurat ten Denon ma 5 wejść HDMI co mi w zupełności wystarczy, resztę złączy i tak pewnie nigdy nie użyję :)

Do góry