Mam pytanie do użytkowników onkyo 509. Jak się sprawuje przy cichym słuchaniu? Czy mocno trzeba pokrętło głośności ruszyć żeby kolumny zaczęły grać. Przy podawaniu proszę o podawanie z jakimi głośnikami gra amplituner. Jak jest z dynamiką przy cichym słuchaniu ( dla mnie ciche to takie, że do osoby obok mogę normalnie mówić, nie krzyczeć).
Posiadam ten amplituner z głośnikami JAMO s506 HCS 3.
Jeżeli chodzi o STEREO to dźwięk czysty i bardzo dynamiczny wysoko i nisko. Odtwarzanie niskich tonów jest tak dobre, że w moim przypadku odpada używanie SUB'a. Przy bardzo cichym słuchaniu (małe dziecko w drugim pokoju) żadnego wrażenia utraty jakości.
W innym poście wspominałem, że przy oglądaniu kina trzeba rozkręcić, żeby móc wszystko usłyszeć. Z takiego wychodze założenia, że jak już oglądam film, to chciałbym się poczuć jak w sali kinowej. Ma być głośno i MEGA dynamicznie. Przy cichym słuchaniu też jest dobrze.
Na początku trzeba się troszke namęczyć, aby znaleźć ustawienie dla siebie najlepsze, a mnogość ustawień tutaj nie pomaga: mamy Audyssey, Dynamic EQ, Dynamic Volume, Late Night, Musić Optimizer, Cinema Filter...
Co jakiś czas coś zmieniam i cały czas próbuje.
Napewno to czy mocno trzeba rozkręcić, żeby było dobrze nawet przy cichym graniu zależy od głośników i ich mocy. 509 na wyjściach ma 130W, głośniki Jamo 506 mają 130W. Być może dlatego tak się wszystko ładnie zgrało. Jestem ciekaw jako koledzy z zestawami 606 lub 608.
Poczekamy - może przeczytamy.