ONKYO SR806-DENON2310 a moze YAMAHA do Klipish ?

pablo-g

New member
Witam
W związku z niewielką ilością wypowiedzi na mój poprzedni post może inaczej zapytam. Co lepiej powinno zagrać z głośnikami KLIPSH F2-C2-B2 ?
Może ktoś słyszał lub posiada zestaw jak w tytule. Ampli do 3-3,3tyś.
Pomieszczenie do 50m2- wysokie. Chcę uzyskać dobry,czysty, czytelny dźwięk nie słuchając głośno muzy wieczorami. Oczywiście kino jest także ważne. Co do YAMAHY nie mam typu. Pozdrawiam serdecznie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
niezłe pomieszczenie :D .
Myślę że musisz mieć bardziej basowy ampli - bo dźwięk Ci ucieknie górą. Już takie montowaliśmy. W sklepie klient piał z zachwytu - a w domu rozpacz . Musieliśmy mu wymieniać i jeździliśmy trzy razy - było bardzo trudno dobrać. W końcu po tych próbach Pioneer VSX 1019 najlepiej poradził sobie z podobnymi warunkami i został. Trochę gorzej wypadł Marantz 5004

pablo-g

New member
Dzięki za podpowiedź. Powiem szczerze , że PIONEER-ka nie brałem pod uwagę. Tzn. brałem na samym poczatku kierując się tym, że posiadam DVD tej firmy. Natomiast czym bardziej się zagłębiałem w temat tym bardziej zapominałem o tej marce. Ponoć te kolumny potrzebują mocy - dysponuja sporym basem - ONKYO 806 ma jej więcej od PIONEERA - chyba, że źle odczytuję dane ( nie znam się aż tak na tym). Biorąc pod uwagę przestrzeń nie chcę mieć sytuacji w której okaże się że ampli nie ma siły "oddychac" przez te kolumny. Ponoć DENON (tu może być 2309, 2310) nie bardzo się do nich nadaje. Wymieniony ONKYO ma ponoć sporo werwy, to wszystko jednak "ponoć" - nie mam niestety możliwości wypożyczenia sprzętu do przetestowania. Czy ktoś ma model PIONEER 1019 ? - jeżeli tak to podzielcie się własnym doświadczeniem odnośnie tego modelu.
Pozdrawiam

CuoreRosso

New member
Pomieszczenie ogromne i do tego wysokie. Mnie się wydaje, że aby osiągnąć to o czym mówisz nie obejdzie się bez końcówki mocy. Może poszukaj używki. Onkyo do takiego metrażu odradzam. O Pioneer'ze nic nie wiem. Najlepiej znajdź firmę, która wypożyczy sprzęt do odsłuchu.
Ale i tak do 50 m2 optowałbym za końcówką. Bo czytam, że wymagania masz spore.
Życzę owocnych poszukiwań.

pablo-g

New member
Onkyo 806 & Klipsh F3

No i wybrałem ONKYO 806. Jestem bardzo zadowolony. Na początku podpiąłem go pod F2 KLIPSH. Mało basu i konieczny sub. Jednak zdecydowałem się pozbyć F2, zmieniłem na F3. Doznałem szoku, ampli gra rewelacyjnie - sub zbędny przy tych frontach. Całość gra na pow. ok 50 m2 i wys. ok 6m. Słuchając w miare cicho muzy jest rewelka - czysty dżwięk z detalami. Zdziwiłem się, gdy po odkręceniu sprzetu na ok 40 % skali ( wyżej bałem się że mi wypadną okna w salonie :)) dźwięk nadal rewelacja. Najbardziej obawiałem się zniekształceń , które pojawiły się przy F2 ( nietypowe pomieszczenie, słabsze głośniki). ONKYO rewelacyjnie gra z tymi kolumnami, F3 to baardzoo mocne kolumny. Sam ampli to kawał maszyny. Oczywiście zawsze się znajdzie lepszy sprzęt, jednak zdecydowałem się na ONKYO 806 i po podłączeniu z F3 nie chciałem niczego innego słuchac. Nadmieniam, że nie jestem audiofilem - jednak od poczatku wiedziałem co chciałem osiągnąć i ten zestaw w pełni mnie usatysfakcjonował. Więcej słucham muzy jednak kino także zdrowo wymiata.
Dzęki blackninja - dla mnie sprzęt bajka !
Pozdrawiam

Do góry