Onkyo Ht-r 758 + QQ 6000

Liter1979

Member
Bez reklam
Witam serdecznie :) Posiadam amplituner Onkyo Ht-r 758 + kolumny QQ 6000 + sub Onkyo Skw 658 + blu ray Panasonic Dmp-bdt 320. Po podłączeniu i przeprowadzeniu autokalibracji "dupy nie urywa" Spodziewałem się "niezłego kopa" (kolumny zakupiłem 2 dni temu) a tutaj... Co dziwne (chyba) strasznie cicho poustawiało mi głośność kolumn (fronty na -6, surroundy na -12, centrala na -3) jedynie suba na +6 :sad: Nie wiem czy to coś w ustawieniach ampka, czy to może już po prostu tak ma być ? Zastanawiam się jak ustawić suba przed kalibracją (tzn. pokrętło z tyłu - na maxa, czy tak gdzieś w połowie skali ??? ) Aha, crossover ustawiło mi na 40 hz, a fronty jako małe kolumny - wydaje mi się że quadrale do małych kolumn nie należą !!! I co jeszcze mnie zastanawia - w tv idzie niby "DD" na ampku też pokazuje się znaczek, a w ustawieniach dźwięku za cholerę nie mogę ustawić "DD" - już powoli durnieje :( O co w tym wszystkim chodzi ???

Liter1979

Member
Bez reklam
Tu nie chodzi o to żebym ustawił "po swojemu". tylko o to dlaczego ustawia mi to wszystko tak a nie inaczej !!! Rozumiem żeby wprowadzać drobne poprawki po autokalibracji, ale żeby poprawiać WSZYTKO to już jest dla mnie niezrozumiałe !!! Jak np. duża kolumna moze być ustawiona jako mała ??? Coś tu jest nie tak - albo ja coś robię (np. ustawiam suba ??? ) nie tak...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Liter1979

Member
Bez reklam
Jedno pytanko - tak sobie czytam i zastanawiam się dlaczego wszystkie kolumny (z podłączonym sub'em) ustawiamy jako małe ???

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bo całe najniższe pasmo puszczany na suba. Ja mam tak ustawione. Natomiast do muzyki przestawiam już na large i z suba nie korzystam. Takie są zalecane ustawienia, co nie znaczy że tak musisz ustawiać. Popróbuj różnych ustawień i ustaw jak Tobie pasuje.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Pamiętaj też, że kolumny trzeba wygrzać, jak maja sztywne zawieszenia amplituner może je paradoksalnie rozpoznać jako małe.

Liter1979

Member
Bez reklam
A więc sprawa wygląda tak - zmieniłem troszkę ustawienie kolumn, zrobiłem ponownie autokalibrację, pogrzebałem trochę w ustawieniach, odpaliłem "Pearl Harbor" z blu raya i ... ZWARIOWAŁEM !!! Dźwięk po prostu bajka !!! Usłyszałem każdy szczegół filmu, scena ataku wbiła mnie w siedzenie, wszystkie samoloty latały mi nad głową, wybuchy były "tuż obok kanapy" ;) !!! Piękny czysty dźwięk, mocny bas - miodzio !!! Po "wygrzaniu" kolumn może być jeszcze lepiej ??? :) Wielkie dzięki dla "Blackninja" za doradzenie zakupu tych właśnie kolumn !!! Wybór w 100 % trafiony !!!

Liter1979

Member
Bez reklam
Dokupiłem do zestawu subwoofer "Energy power sub 12" i mam mały problem odnośnie ustawień - jak powinno się ustawić sub przed autokalibracją ? Chodzi mi o głośność, crossover, no i jeszcze jak to jest z tą fazą ? Mogę ją wyłączyć lub włączyć na "180" - jak powinno to być ? Do czego to służy ? Przewód rca podłączyłem do "LFE" - prawidłowo ? Czy to normalne że crossover w amplitunerze ustawiło mi na 70 hz ? Lubię mocny i silny bas, chciałbym go nie tylko słyszeć ale i "czuć" podczas oglądania filmów, i tak też chciałbym to wszystko ustawić...

Liter1979

Member
Bez reklam
Dokupiłem do zestawu subwoofer "Energy power sub 12" i mam mały problem odnośnie ustawień - jak powinno się ustawić sub przed autokalibracją ? Chodzi mi o głośność, crossover, no i jeszcze jak to jest z tą fazą ? Mogę ją wyłączyć lub włączyć na "180" - jak powinno to być ? Do czego to służy ? Przewód rca podłączyłem do "LFE" - prawidłowo ? Czy to normalne że crossover w amplitunerze ustawiło mi na 70 hz ? Lubię mocny i silny bas, chciałbym go nie tylko słyszeć ale i "czuć" podczas oglądania filmów, i tak też chciałbym to wszystko ustawić...
Nikt z forumowiczów nie pomoże ? Dzisiaj niedziela, wolny dzionek , chciałbym się pobawić ustawieniami a tu dupa :cry:

Do góry