Onkyo BD-SP309 kilka pytań.

zubek29

New member
Witam! Mam kilka pytań odnośnie sprzętu podanego w temacie. Po pierwsze chciałbym się dowiedzieć czy lepiej kupić przenośny dysk twardy czy jakiegoś dużego pen-drive'a do odtwarzanie filmów, słuchania muzyki itp. Podłączałem już swojego pen'drive'a 4GB i wszystko było ok ale jak podłączyłem komórkę to nie chciało czytać dlatego drugie pytanie jest takie czy jeśli np. kupię dysk twardy to czy bez problemu będę mógł go podłączyć do odtwarzacza i z niego korzystać. I ostatnie pytanie czy jeśli oglądam film w jakiejś rozdzielczości na której są paski czy mogę to jakoś przeskalować przy użyciu blu-ray tak aby te paski znikły, właściwie na telewizorze mogę zrobić zoom i wtedy paski idealnie się usuwają ale wtedy niestety obraz jest ucięty po bokach. I tak przy okazji czy są jakieś umowne rozdzielczości przy których są pasy a przy których nie ma odtwarzając oczywiście wszystko przy użyciu telewizora Full-HD. Z góry dziękuję za uzyskane odpowiedzi :D

bagiennik

New member
Bez reklam
Większość filmów jest w standardzie 21:9 i ogląda się je z pasami, chyba że widzisz sens w ucinaniu albo rozciąganiu obrazu :>
Ten odtwarzacz raczej słabo działa z dyskami i z plikami na nich.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
bagiennik - chyba chodzi o standard 16:9 ,format 4:3 jest wyświetlany z czarnymi pasami po bu stronach ,żeby nie zniekształcić obrazu przez rozciągnięcie .Nowe filmy i programy nie kręci się już w 4:3 starsze filmy poddaje się cyfrowej rekonstrukcji i przy okazji zmienia się format jak choćby serialach Stawka większa niż życie ,Janosik i wielu innych filmach

zubek29

New member
OK, dzięki za odpowiedzi. Po dłuższym namyśle zamiast kupować dysk czy pena kupie sobie nagrywarkę blu-ray. A co do tych rozdzielczości to bardzo się zawiodłem jak kupiłem sobie 2 filmy i ukazały mi się pasy, ale już wszystko obczaiłem z tymi rozdzielczościami i wiem co robić. Jakby ktoś miał podobny problem to bardzo polecam ten link: highdefdigest.com/news/show/764

bagiennik

New member
Bez reklam
bagiennik - chyba chodzi o standard 16:9 ,format 4:3 jest wyświetlany z czarnymi pasami po bu stronach ,żeby nie zniekształcić obrazu przez rozciągnięcie .Nowe filmy i programy nie kręci się już w 4:3 starsze filmy poddaje się cyfrowej rekonstrukcji i przy okazji zmienia się format jak choćby serialach Stawka większa niż życie ,Janosik i wielu innych filmach

Stary idz sobie kiedyś do sklepu i zobacz w jakim formacie nagrana jest większość filmów ok ?

zubek29

New member
Przeglądając jeszcze inne fora jednak postanowiłem kupić twardy dysk. Tylko jest jeden problem; bagiennik, napisałeś że odtwarzacz słabo współpracuje z przenośnymi dyskami. I teraz nie wiem czy się opłaca to kupić czy lepiej powrócić do nagrywarki?

Do góry