Onkyo 905 czy 5007

sprezyn

New member
Witam mam pytanko do posiadaczy tych amplitunerow czy ktos je porownywal w stereo jak z jakoscia dzwieku i moca czy warto kupowac nowy 5007 czy uzywke 905:)

zmechol

New member
Zapomnij że w stereo Onkyo zagra dobrze, bawiłem się wszystkimi możliwymi modelami i do stereo się po prostu nie nadaje, lepiej zainwestować w jakiś używany wzmacniacz za 1000 zł zagra lepiej niż Onkyo za 3 tyś. Pozdro.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale napisz co będziesz podlączał
? Jakie kolumny ?
Jak Duży pokój ?
Ma być tylko do kina czy rownież do
muzyki ? Jaka klasa cenowa ?

exekutor

New member
Onkyo 5007 jak dostanie dźwięk z dobrego źródła no i oczywiście odpowiednio porządne kolumny to potrafi naprawdę ładnie w stereo zagrać.Tylko 905 lub 5007 to są przede wszystkim amplitunery kina domowego które dodatkowo potrafią ładnie zagrać w stereo a jeśli ma być to tylko do stereo to lepiej za równowartość tych ampli kupić dobry wzmacniacz 2 kanałowy.

Ostatnia edycja:

piskle smoka

New member
Tak samo mozna zapomniec ze jakikolwiek ampli zagra dobrze w stereo.To sa klocki wielokanalowe.Na innym forum jeden zjechal model Marantza bodajze 6003 za dzwiek w kinie ale wychwalal za stereo i napisal ze to chyba starczy za rekomendacje-paranoja.
Ja mam 1007 z Elacami nowej seri FS68.2 i naprawde w kinie zajebiscie a stereo -niema sie do czego przyczepic.

damian820927

New member
Bez reklam
Porównywałem obydwa klocki 5007 z tym że drugi to moja obecna 906 może nie będę tu obiektywny ale mam większe zaufanie do 906 z przed kryzysu ;) dla mnie malutki plusik na korzyść 906 w kinie i stereo. 5007 jest bardziej funkcjonalny DLNA, wyjście na dwa suby, updaty przez usb i sieć.

sprezyn

New member
Witam posiadam glosniki klipsch f 3 klipsch sub 12 amplituner cambridge audio azur 640 r pokuj 30 m gra to mocno i calkiem dobrze tylko kolega zachwala onkyo 905 czy warto zmienic tego cambridge azura 640 r na onkyo 5007 lub 905 niewiem mam juz metlik w glowie

moje preferencje muza 80 a kino 20

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Prokop

New member
Bez reklam
Zapomnij że w stereo Onkyo zagra dobrze, bawiłem się wszystkimi możliwymi modelami i do stereo się po prostu nie nadaje, lepiej zainwestować w jakiś używany wzmacniacz za 1000 zł zagra lepiej niż Onkyo za 3 tyś. Pozdro.
Chyba bawiłeś się wszystkimi możliwymi modelami w EuroAGD do 2000zł. Przepraszam za sarkazm ale takich rzeczy to nawet w bajkach nie wypisują. Wracając do tematu 5007 nie słuchałem za to słuchałem 5008 (ale z tego co wiem prócz bajerów jak HDMI 1.4, układ mocy mają taki sam) i w stereo jest naprawdę dobry. Co mi się najbardziej podobało to szybki dół, może nie tak niski jak w Pioneerze SC LX83,ale dynamika rewelacja.
Jasne że używany wzmak za powiedzmy 1000zł+ lepiej zagra niż amplituner za 3000zł, tylko czemu porównuje się używany wzmacniacz do nowego amplitunera. Porównajmy do używanego amplitunera za 3000zł i już takiej pewności nie będzie.

BD

Member
Bez reklam
@exekutor- w manualu jest wszystko fajnie opisane co i jak zerknij bo i online tez jest- efekt mostkowania jest zajefajny...

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Kolumny podłącza się ze zmostkowanymi końcówkami mocy co daje nam dwa razy większą moc. W 905 jest to problematyczne, bo działa to tylko w stereo ale 5007, 5008 działa to też w kinie i daje dużo większą moc niż konkurencja, a co za tym idzie mniejsze zniekształcenia przy cichym słuchaniu.

damian820927

New member
Bez reklam
Nigdy się tym nie bawiłem na wszystkich kanałach nie sprawdzałem, w stereo jest na bank i daje dużą moc rozrusza dobrze wymagające kolumny. Ale dzięki za wskazówkę sprawdzę i dam znać.

Do góry