Onkyo 809 vs 818

Orzeł3

Banned
Witam kolegów ponownie .

Już wybrałem zestaw do KD składający się z głośników Klipsch RF 62II , RC 52II , RS 52 II oraz ampi Onkyo 818 i BR 809 .
Aż do momentu kiedy porównałem specyfikację amplitunerów 818 i 809 .

Starszy model jest o ponad 4 kilogramy cięższy ! Czyli ma lepsze zasilanie ? Jak to rozumieć ?
Czy sonicznie coś je różni ? Nie wiem , czy potrzebuję 9.2 w pre out .

Proszę podpowidzcie , na co powinienem bardziej zwrócić uwagę i czy jest sens dopłacania 7-8 stów do 818 .

Może ktoś ma wyżej wymienione modele i podzieli się wrażeniami i swoją konfiguracją sprzętową .

Pozdrawiam .
Maciek

mors111

Active member
Bez reklam
szedłbym w starszy model , a różnicę zainwestował jak już w jeszcze lepsze kolumny/subwoofer/kable

sama waga też bez znaczenia nie jest , w nowszym modelu coś ucięli ( między modelem 609 jaki posiadam a 626 też jest 1,3kg różnicy )

planujesz zakup suba ? jakiego ?

Orzeł3

Banned
Chyba pójdę w stronę 809 :)
Sub jeszcze nie wybrany :( Do seri RF pasuje RW 10 . Koledzy podpowiadają REL T9 , ale mam wrażenie , że seria T jest do stereo .
Kolega Blackninja poleca JBL Studio 550 . Najgorzej , że nie mam gdzie tego odsłuchać on i kasy za dużo nie chcę wydać .
Sub potrzebuję w sumie tylko do KD i koncertów z BR . Same Klipsch RF 62II mają basu wystarczająco dużo .

Masz jakąś sugestię , co do suba ?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Chyba pójdę w stronę 809 :)
Sub jeszcze nie wybrany :( Do seri RF pasuje RW 10 . Koledzy podpowiadają REL T9 , ale mam wrażenie , że seria T jest do stereo .
Kolega Blackninja poleca JBL Studio 550 . Najgorzej , że nie mam gdzie tego odsłuchać on i kasy za dużo nie chcę wydać .
Sub potrzebuję w sumie tylko do KD i koncertów z BR . Same Klipsch RF 62II mają basu wystarczająco dużo .

Masz jakąś sugestię , co do suba ?
Działaj :) mamy ostatni 809.

Orzeł3

Banned
No i mam znowu zagwozdkę przez kolegów z klubu miłośników Marantza :)
Jest aż tak źle w Onkyo ze stereo ?
W takim układzie jak powinien wyglądać optymalnie system ?

Potrzebny BR , radio internetowe , wzmacniacz , amplituner ?
Głośniki będą takie same Klipsch RF 62II , RC 52II , RS 52II

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dla jednych dobrze, dla innych wystarczająco, dla jeszcze innych zle. Wg mnie Onkyo jest ostatni z popularnych marek obok Marantza, Denona, Yamahy czy HK. Nawet modele 8xx.
ptymalny system to dwa osbne systemy :)
czyli do filmow BD i ampli, a do muzyki wzmacniacz i odtwarzacz CD, ewentulnie dodatki, np. tuner, odtwarzacz sieciowy, gramofon, koncowki mocy, itp.

Orzeł3

Banned
Tak mnie coś tkneło i mam pytanie , czy te amplitunery można sterować
iPad -EM ? Jakoś nie mogę znaleść informacji na ten temat .
Jak przeszukiwać stacje internetowe ? Wlepiać gały w wyświetlacz ?

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Ja mam Onkyo i jestem zadowolony ze stereo. Aczkolwiek nie mam porównania do innych marek. U znajomego wydaje mi się, że trochę lepiej w stereo gra Marantz, ale jak tu porównać? Inne kolumny i większa przestrzeń w ich okolicy. U mnie trochę ciaśniej upakowane. Zatem naturalnie u niego scena będzie szersza. Ale to i tak różnice nie są duże. Pytanie jaki masz słuch do takich rzeczy. A zawsze pozostaje odsłuch.

Seba_Fan

New member
Bez reklam
Tylko, że nowsze modele mają obsługę 3D i HDMI 1.4 a Onkyo 809 to dość leciwy sprzęt, do stereo to on taki sobie jest.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Roznice sa w charakterystyce brzmienia (wgledem Marantza). Znam te modele i takie jest moje zdanie. Aczkolwiek 808 i 818 to bdb ampli w swojej klasie, ja bym ich nie kupil, ale tylko z uwagi na moje oczekiwania i przyzwyczajenia, a nie dlatego ze cos z nimi jest nie tak.

Orzeł3

Banned
A miało być tak pięknie , a tu moja ładniejsza połowa zorientowała się , co się kręci i bańka prysła :(
Muszę ją uspokoić kilka tygodni , ale napewno będą Klipsch RF62II , RS52II , RC52II i .... Sub JBL Studio 550 .
Co do elektroniki mam wciąż dylemat jako , że dałem sobie spokój z audiofilizmem (Prawdopodobnie jestem głuchy :))
Wciąż siedzę miedzy Marantzem , a Onkyo .
Wiem tylko , że zakupy zrobę u Kolegi Blackninja :)
Byłem już umówimy na zakupy jutro , a tu wczoraj żonka mnie do parteru przyłożyła :(
A to opał , a rok szkolny (3 dziatwy) itp argumenty . Jak to mówią , żona zawsze ma rację :(
Ale jeszcze w tym roku chociaż głośniki połknę .

Trzymajcie za mnie kciuki :) I podpowiadajcie Swoje spostrzeżenia , co do elektroniki .

Wszystkim serdecznie dziękuję za dyskusję , głos .

Blackninja - odezwę się jak najszybciej i dzięki za poświęcony czas .
A wszystkim niezdecydowanym szczerze polecam tego kolegę !

Pozdrawiam.
Maciek

Do góry