Onkyo 674/504 czy Denon 2307/1930

wmwjas

New member
Witam,
Stoję przed dylematem, który zestaw zakupić:
Onkyo 674/504 czy Denon 2307/1930

Jak dla mnie Onkyo gra bardziej wyraziście. Obraz generowany przez 504 spójny i wyraźny.
W Denonie wg mnie w kinie dźwię jest mniej dynamiczny, ale obraz z 1930 ciut soczystrzy.
Najchętniej połączyłbym 674 z 1930, ale z kolei już tutaj występuje "konflikt" estetczny spójności wzorniczej.
Oba zestawy w detalu są w zbiliżonej cenie, jednak Onkyo jest oferowany w pakiecie ponad 600 zł taniej.
Zagra to z Kef-ami 3005.

Ot i zagwostka. A może coś poradzicie?
Tylko błagam Was bez pytań typu: a dlaczego takie Kef-y, a jaka proporcja kino/muza, a jakiej muzyki słuchasz czy lubisz kino dynamiczne czy romantyczne. Od razu odpowiadam: Kefy bo... Kefy, a muzyka i film mają być dobre. Po prostu dobre.

Fatman_1

New member
Bez reklam
Oba zestawy z KEFami 3005 zagrają doskonale (przymierzałem się do tego zestawu i nawet katowałem go przez 2 godziny u jednego z dealerów). Dźwięk z nich jest super. Ostatecznie zdecydowałem się na iQ7 bo więcej słucham stereo niż kino.
Teoretycznie powinienem polecać Ci Onkyo (bo sam mam, jak widac w stopce) ale musze przyznać, że nowe modele Denona są ładnie wypasione - ale i droższe sporo. Onkyo 674 to doskonały amplituner (przesłuchiwałem go - włąśnie z KEF iQ7 przed zakupem, głównie pod kątem dźwięku w stereo) i musze Ci powiedzieć, że brzmi on super dobrze.
Nie kupiłem go bo czekam do wiosny na nowy wysyp.
Weź również pod uwagę, że inni forumowicze piszą o problemie z podpięciem N-ki po HDMI przez ten ampli. To na 99% jest wina n-boxów, niemniej taki problem Ci sygnalizuję.
DVD 504 Onkyo to sprzęt również godny polecenia. Wszystkomający... jak to mówią :D .

wmwjas

New member
Dzięki Fatman. Cieszę się, że jest ktoś kto "organoleptycznie" :D porównywał oba zestawy.
Zastanawiam się jednak nad jakością obrazu DVD po przeskalowaniu do 1080 i na jakiej wielkości ekranu będę widział dopiero różnicę. Zaznaczam, iż docelowo kino ma być kinem, a zatem projekcje odbwać się będą przez projektor. Na razie to 37".
Pozdrawiam

Fatman_1

New member
Bez reklam
Różnicę to zobaczysz w zależności od odległości z jakiej będziesz oglądał. Ja oglądam z 3,30m ekran 37" i muszę ci powiedzieć, że zwykłe filmy DVD przeskalowane do 1080i (tyle tylko wyciąga mój Filipek) wyglądają zarąbiście. Warunek - film nakręcony we w miarę nowej technologii. Stare westerny z Johnem Waynem (świeć Panie nad jego duszą) wyglądają blado i kaszaniasto.:D
Skaler u mnie na pokładzie to Faroudja 2310.

ArtS007

New member
Bez reklam
Fatman_1 napisał:
[...] Stare westerny z Johnem Waynem (świeć Panie nad jego duszą) wyglądają blado i kaszaniasto.:D [...]
Filmy z tego okresu wyglądają podobnie nawet w tradycyjnym PAL. Tak to już jest.

ArtS :)

Do góry