Nalezy jeszcze dodac ze 828 nie ma wsparcia dla:
- HDMI Support for 4K/60 Hz
- HDCP 2.2
a to dosc istotne jak kupuje sie amplituner na np 5-8 lat.
Jak sie kupi 828, i przyjdzie wymiana TV za 4 lata, to trzeba bedzie wymienic ampli aby ogladac 4K.
Pozdrawiam.
Kumpel pisal mi ze mial jednego ampli Sony od chyba 10 lat...niestety bez hdmi. Gdyby nie to, pewnie nie wymienilby go do tej pory.
Idac tym tropem, pewnie nie wymienie ampli, do czasu az HDMI wyjdzie z rynku haha.
Ale kwestie 828 jeszcze przemysle.
Pozdrawiam.
Dwa tygodnie temu miałem jeszcze Pioneer VSX915 - obecnie na sprzedaż - i kupiłem właśnie Onkyo 828. Miałem go około 9 lat. Spisywał się rewelacyjnie, tylko był bez HDMI i nowych kodeków dźwięków. Wiec zdecydowałem się na Onkyo, który na ten moment i na najbliższe parę lat jest w zupełności wystarczający.
A i żona będzie patrzała przychylnie, kiedy powiesz że zapłaciłeś aż o 1300 zł mniej za taki sam "klocek"![]()
Nie rozumie po co pakujesz się w Onkyo, jak zależy Ci na stereo?
Jak budżet pozwala Ci na zakup 838, to zostaw to Onkyo i poszukaj Denona 4520, to już całkowicie inna liga, a będziesz miał wszystko co jest potrzebne do szczęścia, po za Atmosem i kilkoma bzdurkami.
Jak Cie to nie przekonuje i chcesz mieć sprzęt na lata, a faktycznie masz rozmyślać nad Atmosem, to bierz 838. Zmian na rynku nie ogarniesz, cykle są o wiele częstsze teraz i co byś nie kupił, za rok/dwa będzie następny ficzer, tu przynajniej będziesz miał tego Atmosa, o ile faktycznie będziesz chciał wykorzystać.
Pomyśl nad 4520.
A czym roznia sie 828 od 838, to co znalazlem na korzysc 838:
- Pure Direct Analog Path
- Dual 32-Bit Digital Signal Processing Engines
- HDMI Support for 4K/60 Hz
- HDCP 2.2
- Dolby Atmos
- Room Calibration Onkyo AccuEQ (ta w 828 dobrze dziala?)
Poza tym jest slyszalna roznica w stereo?
Pozdrawiam.
Armaniq - odnośnie Denona - zgadzam się z Tobą całkowicie, tylko że kolega chyba bardzo naciąga budżet jak widzę i szuka optymalnego wyboru.
Przy tej kwocie, nic się nie stanie ja naciągnie jeszcze trochę. Warto.
Wolałbym rozłożyć w czasie zakup suba, czy centrala i dokupić z biegiem czasu, a zainwestować właśnie w ten klocek. Podobnie zrozbiłbym w przypadku Onkyo 5010 vs 838, tyle że 5010 trzyma absurdalne ceny, Denon i Pionek obniżyli je znacznie.
A najlepszy amplituner stereo to jaki Waszym zdaniem?