onkyo 616 ustawienia

duzy213

Member
witam, koledzy proszę was o podpowiedzi i sugestie , mój system składa się z monitorów tannoya plus center VC na razie bez suba , amplituner przy auto-kalibracji poobcinał mi na wszystkich głośnikach , centralny -8 ,fronty -7 ,tylne -5 , mam tu pytanie ? czy mógłbym proporcjonalnie pododawać np. tylne 0 , fronty -2 ,center -3 , czy zostawić jak ustawiło? , druga sprawa ,,polepszacze ,, jak je poustawiać np ,,dynamic volume,,?? z góry dzięki za podpowiedzi

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Myślę że można by było popodbijać, tylko jak napisałeś proporcjonalnie. Wtedy po prostu mniej byś podgłaszał ampli. Musisz mieć bardzo blisko miejsce odsłuchowe, skoro Ci tak powyciszało? Ja mam niewielki pokój i zawsze mi ustawia w okolicach 0. Ja mam surroundy ok. 1,5m od głowy i fronty/central ok. 2,5m. Dynamic EQ sporo wnosi pozytywnego do brzmienia, taki loundness:) Osobiście mam też załączony w kinie Dynamic Vol., ale to kwestia gustu, jak kto lubi.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

wwns

Member
Poustawiaj tylko odległości i wielkości głośników lub podaj manualnie wartości , auto kalibracja się nie nadaje to jest moje zdanie

duzy213

Member
dzięki , koledzy tylko proszę nie irytujcie się i nie nabijajcie ,człowiek świeży w temacie ,lepiej zapytać niż błądzić , a więc , jak mam wartości ujemne i odkręcę głośność na max to będzie max? czy jeszcze będzie ta ,,rezerwa,,? która jest na ,,minusie,,?, Jeszce jedno ,dynamic volume jak macie ustawione ?? są 3 opcje

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nigdy nie kręciłem na max. ale myslę że ta rezerwa zostanie. Nawet zobacz w opcjach poszczególne wejścia mozna podbic też o parę dB. Ja mam Dyn Vol. ustawione na Light.

duzy213

Member
dzięki kolego , ustawiłem na light, a decybele tak jak napisałem , tylne dałem na zero central -3 główne -2 , różnicy poza zwiększoną głośnością nie zauważyłem ,ustawiłem proporcjonalnie więc chyba nie powinno mieć znaczenia chyba że się mylę ,jeszcze jedno Hz? ,,automat,, ustawił mi centralnego na 70 Hz tylne na 40 przód oczywiście na ful ,

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Przestaw wszystkie na 80Hz jak masz suba?, a jak nie masz to fronty dajesz na Full Band a reszte jak napisałem.

mors111

Active member
Bez reklam
ja u siebie fronty mam na full band , suba mam oczywiście też ( na 80hz w ampli ustawiony ) , jednak u mnie kolumny frontowe schodzą poniżej 35hz więc basu w kinie mam ogrom ( dość niskiego basu )

wujektimon

New member
Przestaw wszystkie na 80Hz jak masz suba?, a jak nie masz to fronty dajesz na Full Band a reszte jak napisałem.

odswiezam temat:

sprawdzilem u siebie mam ustawione center oraz surround na 40Hz, wiec powinienem zmienic na 80Hz ??

2 sprawa:

fronty mam na -8dB
center na -11dB
a surround na -9dB

czy jest sens abym to zwiekszal proporcjonalnie jesli na obecnych ustawieniach i tak nie przekraczam 80% mocy amplitunera?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tak, zmień na 80Hz. Podejrzewam że nawet center czy surround nie przenoszą tych 40Hz. Jak chcesz to możesz proporcjonalnie zmniejszyć te wyciszone głośniki, ale tak żeby różnica między nimi była zachowana. Po prostu bedziesz wtedy mniej podgłaszał ampli.

Do góry