onkyo 609

mietka

New member
Witam wszystkich
Kupiłem w/w amplituner oraz zestaw kolumn jamo s 608 hcs3:D
ogólnie jestem zadowolony ale niestety jak dla mnie zbyt mało programów DSP:-((stary sprzęt)
Dźwięk bajka(porównując stary sprzęt) ale pojawił się problem z dlna a mianowicie gdy wchodzę na dlna w ampli to mogę odtwarzać wszystkie pliki udostępnione z laptopa(tak samo jak w TV)natomiast nie mogę z laptopa wysłać pliku na amplituner tak jak to robię z TV.Wyskakuje błąd połączenia z urządzeniem.Urządzenia nie można kontrolować.
Czy to jest normalne dla tego amplitunera?Czy tak działa dlna w tym sprzęcie?

rafalheba

New member
Pytanie z innej beczki- co to znaczy "zbyt mało programów DSP" ico to jest " dlna", ponieważ też zastanawiam się nad tym Onkyo ??

jaco.37

Member
Bez reklam
Ja jako serwer DLNA wykorzystuję Foobara.Włączam muzykę na Foobarze w laptopie i poprzez wifi z laptopa ,router do 609. Działa bezproblemowo.

mietka

New member
Pytanie z innej beczki- co to znaczy "zbyt mało programów DSP" ico to jest " dlna", ponieważ też zastanawiam się nad tym Onkyo ??
w poprzednim sprzęcie miałem 30 programów DSP i 5 korektorów zaprogramowanych i 5 do własnego zaprogramowania tu jest tego dużo mniej
mam to onkyo krótko więc mogę się mylić ale z tego co wiem to z dsp jest 8 na każdy rodzaj wejścia np.TV,game,muzyka a reszta to jakieś miksy w zależności od liczby głośników i sygnału wejścia
jeden kolektor do ustawienia
i tak pokrótce na muzie 4dsp i kilkanaście innych ustawień
w starej aiwie mialem możliwość słuchania muzy na 5 kanałach w 150 różnych ustawieniach tu jest sporo mniej fakt faktem nie korzystałem z ponad połowy tych ustawień ale brakuje mi np.hall,stadion,koncert,live.
DLNA to technologia przesyłania sygnału informacji i przede wszystkim plików poprzez sieć domową.
W dzisiejszych czasach bardzo wykorzystywana

mietka

New member
NET i opcja DLNA nie działa ? masz ampli i kompa w tej samej podsieci ? pojawia Ci się ampli w otoczeniu sieciowym ? dziwne, na mojej 509 jest to obecnie podstawowy spsoób słuchania muzyki z kompa
Tak ta sama sieć i jest jak wyżej pisałem z ampli mogę wejść wszędzie ale na odwrót już nie nie wiem co jest grane
ustawienia sieci
ampli 192.168.1.108
lapek 192.168.1.110
router 192.168.1.1 itd
z tv jest ok tzn mogę tam wysłać pliki

bronstein

New member
Tak ta sama sieć i jest jak wyżej pisałem z ampli mogę wejść wszędzie ale na odwrót już nie nie wiem co jest grane
ustawienia sieci
ampli 192.168.1.108
lapek 192.168.1.110
router 192.168.1.1 itd
z tv jest ok tzn mogę tam wysłać pliki

jedyne co mi przychodzi do głowy, to może trzeba właczyć jeszcze opcję "Network Control" w "Network Setup", ja mam to włączone do sterowania sprzętem za pomocą telefonu, ale może od zdalnego odtwarzania też jest to potrzbne ???

cała procedura zdalnego odtwarzania plików opisana jest w manualu w punkcie: Remote Playback

ernet

Active member
Bez reklam
Ja walczyłem z przesłaniem plików muzycznych z kompa na ONKYO po WiFi przez
cholerne dwa dni ( czytanie instrukcji, różne fora internetowe ) i nic.
A odpowiedź była prosta: wszystko blokował ESET !!!:x:x:x
Po jego wyłączeniu ampli od razu zobaczył mojego kompa.
Prawoklik na plik muzyczny->play to-> ONKYO i... graj wszystko.
Oczywiście ampli trzeba przełaczyć na DLNA-> enter aby wejść
do tej opcji ! Teraz to już tylko(?) kwestia konfiguracji ESETA.

Do góry