Onkyo 608 -pilot

Smołek

New member
Dlaczego jak na pilocie wybiorę źródło np tv/cd pod którym mam tv samsung c8000 (w sekcji remote mode/input selection)
to przestaje mi działać przycisk on/standby do wyłączenia ampka i muszę dopiero przełączyć na receiver (sekcja remote mode).

Jest to bardzo irytujące gdy zawsze po wyborze źródła muszę naciskać na receiver
...szczególnie że za tv odpowiada sekcja poniżej tych przycisków i ona na tv zawsze działa :/ :???:

nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie?
a może jakoś sobie radzicie z tym przełączaniem?
a może ja czegoś nie skonfigurowałem że mi się tak przełącza?
a może źle sformułowałem pytanie i nikt nie wie o co mi chodzi...
dajcie znać, bo ta sprawa z tym pilotem mnie strasznie irytuje :/

jeszcze raz wyjaśnię o co mi chodzi...
na pilocie są przyciski TV i RECEIVER
tego przycisku TV nie wiem jak skonfigurować, a za każdym razem jak nacisnę TV/CD to pilot się przełącza na ten tryb TV i muszę wtedy nacisnąć RECEIVER by móc sterować ampkiem...

dodam że przyciski poniżej sekcji wyboru źródła do wył/włączania tv i robienia głośniej ciszej mi działają na telewizor...

Mam nadzieję że tym razem jaśniej wyraziłem swoje myśli i ktoś pomoże...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

pkomp

New member
oj wybrzydzasz - tak jest w każdym pilocie który ma możliwość zaprogramowania a ten od onkyo dzięki kodom może obsłużyć i z 8 sprzetów
i tak pierwszy power służy do obsługi wszystkiego z głównej serii przycisków a drugi dla TV

więcej masz w instrukcji

swoją drogą nawet nie rozumiem z czym masz problem - włączam tv automatycznie włącza się amplituner - wszystkim steruję z pilota od tv bo przy standardowym połączeniu TV-Ampli za pomocą HDMI po skonfigurowaniu amplitunera tak naprawdę pilot od ampli jest kompletnie niepotrzebny

Smołek

New member
Dzięki za odpowiedź

Może i wybrzydzam, ale przy sprzęcie bądź co bądź dość drogim, jakieś wymagania chyba można mieć ;)
Może uda się ustawić by wszystkimi 8 sprzętami był amplituner... bo niestety pva astera nie da się ustawić.

Mówisz że ampek włącza Ci się automatycznie jak włączasz TV...
Możesz powiedzieć co trzeba ustawić by tv włączał amplituner bo u mnie coś to nie działa (czasem w drugą stronę zaskoczy ale po pierwsze nie wiem od czego to zależy a po drugie w tą stronę mnie nie interesuje bo często włączam sam aplituner gdy słucham muzyki z komputera i tv wtedy nie potrzebny i muszę go wyłączać... )

a po drugie mówisz że sterujesz ampkiem z pilota od tv... ale w takim razie masz pewnie włączone power control bo tylko wtedy jest aktywne tv control. Może opcja fajna ale to powoduje że ampek nawet wyłączony pobiera całkiem sporo energii.

pkomp

New member
RIHD na on w amplitunerze
a w tv (nie pamiętam jak się w samsungu hdmi CEC nazywa) wyszukujesz urządzenie i zatwierdzasz
potem wybierasz system audio zamiast głośników tv żeby to ampli odtwarzał dźwięk i głośność była sterowana przez hdmi i wszystko
więcej w instrukcji
u mnie włączenie ampli nie włacza tv - chociaż może się włączyłby jak bym przełączył na wejście tv? :) - ale tego nie zauważyłem by tak się działo

co do drugiej kwestii nie mam pojęcia - mam 577 a on żre cały czas - mam to gdzieś bo nie będę jak dziad się rozdrabniał za 3 złote na dwa miechy :)
tyle samo mi zeżre dekoder z upc i parę innych rzeczy - nie warte zawracania sobie głowy póki nie podnosi kosztów o 10-15 pln w okresie rozliczeniowym
z tego co wiem to żre jak działa przekazywanie sygnału przez hdmi w standby - to możesz wyłączyć ale CEC powinien dalej działać bez problemu

Smołek

New member
dzięki, udało mi się zrobić to automatyczne wyłączenie ampka przy wyłączaniu tv. w ustawieniach anynetu w tv nie miałem włączonej opcji by wyłączał urządzenia...

Jednak nie do końca to działa...
dziś włączam tv, ampek nie wstaje...
to automatyczne wyłączenie w telewizorze z jakiegoś powodu przełączyło się na "nie" i musiałem znów to zmienić :(
wczoraj kilka razy zadziałało :/

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry