Onkyo 608 i dekoder HD Vectry.

fingerr

New member
Witam,

niedawno zakupiłem ampli TX-SR608 i mam pytanie do forumowiczów, którzy mają go podłączonego do dekodera Vectry lub innego operadora kablówki/satelity po HDMI. Sprawa wygląda następująco, chcę czasem pooglądać coś (np. wiadomości) z dźwiękiem z głośników w TV-Samsung LE40C650 (bez włączania ampli - HDMI Pass Thru), więc włączam dekoder oraz TV i co następuje: na chwilę pojawia się obraz z dźwiękiem (słychać że w ampli coś się przełącza) ale po chwili obraz znika i dostaje napis 'HDCP' na dekoderze (tak jakby kabel HDMI został odłączony od dekodera, w ampli świeci się HDMI Thru) i to by było na tyle. W tym momencie muszę włączyć ampli (obraz jest, dźwięk z ampli), przełączyć pilota na 'receiver', i wyłączyć ampli. Po tej operacji obraz i dźwięk jest z TV. Przyznam że zabawa we włączanie i wyłączanie ampli jest irytująca (o ile ja sobie z tym radzę to moja żona już mniej to ogarnia) i nie wiem czy tak ma być czy jest to usterka i zgłaszać to do serwisu...
Proszę o info macie taką samą sytuację?

p.s.
próbowałem już chyba wszystkie opcje w ustawieniach związanych z HDMI ale bez pomyślnego rezultatu ...

Z góry dziękuję za pomoc!

--
pozdrawiam
fingerr

Onkyo TX-SR608, Magnat Quantum 607, BD-C5500, już niedługo Magnat Quantum 553 + 53

Ostatnia edycja:

killpit

New member
Z tego co pamiętam N-ka ma takie same dekodery i ten sam problem po wymianie dekodera u klienta problem zniknął więc może u ciebie też tak jest.

fingerr

New member
żadna to usterka albo przywyknij albo podłącz RGB plus fonia cyfrowo
Możesz rozwinąć? Dlaczego nie traktować tego jako usterki (ampli lub dekodera)? Masz.miałeś podobną sytuację?
IMHO podłączanie dekodera HD za pomocą RGB to chyba nie za bardzo przemyślana propozycja, po komponencie jeszcze zrozumie... ale chyba tylko sygnał poprzez HDMI będzie 'wykryty' przez ampli w trybie HDMI Thru.

p.s.
wydaje mi się że skalowanie do 1080p w 608 daje ciut lepszy obraz niż standardowy 1080i z dekodera. Nie piszę tego ze względu na fakt że taki 'bajer' jest (wstępnie chciałem kupić 508 bez skalera, 608 kupiłem ze względu na zakup większych kolumn, Magnatów 607), ale takie mam wrażenie po paru dniach użytkowania (oczywiście chodzi o dobrej jakości materiał nadawany w HD na TV LE40C650).

Z tego co pamiętam N-ka ma takie same dekodery i ten sam problem po wymianie dekodera u klienta problem zniknął więc może u ciebie też tak jest.
Dzięki za info Kiki. Czyli po wymianie dekodera, nie trzeba było 'bawić' się we włączanie i wyłączanie ampli? Aha, kabel HDMI został ten sam co ze starym dekoderem?
Mój dekoder to STB STB HD Vectra-5810CD (bez PVR), kojarzysz może jaki miał ten klient z N'ki?

werf

Active member
Bez reklam
Możesz rozwinąć? Dlaczego nie traktować tego jako usterki (ampli lub dekodera)? Masz.miałeś podobną sytuację?
IMHO podłączanie dekodera HD za pomocą RGB to chyba nie za bardzo przemyślana propozycja, po komponencie jeszcze zrozumie... ale chyba tylko sygnał poprzez HDMI będzie 'wykryty' przez ampli w trybie HDMI Thru.

p.s.
wydaje mi się że skalowanie do 1080p w 608 daje ciut lepszy obraz niż standardowy 1080i z dekodera. Nie piszę tego ze względu na fakt że taki 'bajer' jest (wstępnie chciałem kupić 508 bez skalera, 608 kupiłem ze względu na zakup większych kolumn, Magnatów 607), ale takie mam wrażenie po paru dniach użytkowania (oczywiście chodzi o dobrej jakości materiał nadawany w HD na TV LE40C650).

Dzięki za info Kiki. Czyli po wymianie dekodera, nie trzeba było 'bawić' się we włączanie i wyłączanie ampli? Aha, kabel HDMI został ten sam co ze starym dekoderem?
Mój dekoder to STB STB HD Vectra-5810CD (bez PVR), kojarzysz może jaki miał ten klient z N'ki?

sorki chodziło mi o komponent nie wiem dlaczego tak napisałem

werf

Active member
Bez reklam
Kolega miał problem N-ka Onkyo Samsung na końcu przewodu dochodziło do tego że trzeba było n-boxa odłączać od zasilania zmiana dekodera i ze dwa upgrade nic nie dały został mu komponent do dziś

killpit

New member
fakt faktem że z samsungami są problemy ponieważ z tego co się dowiedziałem od kolegi z serwisu Samsunga że te telewizory nie mają blokady przed kopiowaniem po HDMI czy jakoś tak to nazwał i dlatego jest z nimi jazda.
Pamiętam też że zmieniłem wejścia HDMI w TV i czasem to pomogło.Może zmiana HDMI też coś zmieni warto popróbować różnych możliwości.

fingerr

New member
fakt faktem że z samsungami są problemy ponieważ z tego co się dowiedziałem od kolegi z serwisu Samsunga że te telewizory nie mają blokady przed kopiowaniem po HDMI czy jakoś tak to nazwał i dlatego jest z nimi jazda.
Pamiętam też że zmieniłem wejścia HDMI w TV i czasem to pomogło.Może zmiana HDMI też coś zmieni warto popróbować różnych możliwości.

Dzięki za info Kiki, powalczą jeszcze ze zmianą wejść w TV.

fingerr

New member
Niestety podłączenie do innego złącza HDMI nie pomogło, skończyły mi się pomysły...
Ciekaw jestem czy taki wynalazek mógłby coś poprawić Inteligentny kabel 1,8m iHDMI plus CEC - Hollex.pl - największy polski sklep internetowy ze sprzętem TV-SAT oraz DVB-T
Miał ktoś styczność z takim 'intelygentym' kablem HDMI?

p.s.
z mojej strony wygląda to tak, jakby ampli nie wykrywał sygnału z dekodera gdy jest w standby. Po włączeniu dekodera i TV, słychać że w ampli (stabdby-hdmi pass thru) coś się przełącza, na chwilę pojawia się obraz z dźwiękiem i po chwili znowu coś w ampli się przełącza i dekoder wyświetla HDCP - wygląda na rozłączenie toru video w ampli (dekoder nie ma połączenia HDCP z TV). O dziwo wystarczy włączenie i wyłączenie ampli po dosłownie 2 sekundach i TV wyświetla już obraz z dekodera.... hydrozagadka...

werf

Active member
Bez reklam
Ciekawy wynalazek odkąd klucz HDCP został złamany pojawiają się fajne zabawki
wypróbuj będziesz jeden z pierwszych:-|

fingerr

New member
Ciekawy wynalazek odkąd klucz HDCP został złamany pojawiają się fajne zabawki
wypróbuj będziesz jeden z pierwszych:-|
Jakbym miał możliwość wypożyczenia pewnie już bym to zrobił, ale po ostatnich zakupach nie mam już kasy, szczególnie jeśli nie mam pewności że to zadziała...

Radoslav

New member
Witam fingerr!
Czy udało Ci się może uporać z nieco uciążliwym uruchamianiem TV z dekodera bez włączania ampli?
Mam ten sam przypadek ale w połączeniu dekoder PVR Cyfra+ (Pace) =HDMI> też ONKYO TX-SR608 =HDMI> TV SAMSUNG LE-40N87BDX.
Szczerze to już się trochę przyzwyczaiłem, ale jeśli jest jakieś rozsądne rozwiązanie to chętnie bym poznał. Co ciekawe u mnie jest tak, że jeśli wyłączam TV to ampli też się wyłączy, natomiast włączając TV ampli już się jednocześnie nie załączy.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
"Ciekawy wynalazek odkąd klucz HDCP został złamany pojawiają się fajne zabawki
wypróbuj będziesz jeden z pierwszych"

to nie ma NIC wspólnego ze złamaniem klucza....pomysł istnieje na rynku od jakiegos czasu - poczytaj sobie o konstrukcji i działaniu

fenix79

Member
I co? Rozwiazal ktos ten problem? Ja tez mam ampli oknkyo 608 i vectre z telewizorem sharpa le810. I tak samo jak chce ogladac tv bez uzycia kina domowego to musze najpierw wlaczyc ampli zeby pojawil sie obraz i dzwiek a potem go wylaczyc, inaczej nie dziala. I ostatnie pytanie. Jest mozliwosc zeby pilot ampli obslugiwal ten vectry?

hary111

New member
Witam.
Ja mam Vectrę PVR ONKYO 607 i Panasonica p42s20s i jeśli nie chcę oglądać przez ampli to normalnie nie oglądam. Może was nie zrozumiałem ale ja mam podpięty dekoder z tv przez HDMI a dźwięk optykiem z amplitunerem. Jeśli chcę posłuchać coś w 5,1 z Vectry włączam ampli jeśli normalnie przez tv nie włączam ampli, wszystko.

hary111

New member
Witam.
Ja mam Vectrę PVR ONKYO 607 i Panasonica p42s20s i jeśli nie chcę oglądać przez ampli to normalnie nie oglądam. Może was nie zrozumiałem ale ja mam podpięty dekoder z tv przez HDMI a dźwięk optykiem z amplitunerem. Jeśli chcę posłuchać coś w 5,1 z Vectry włączam ampli jeśli normalnie przez tv nie włączam ampli, wszystko. A co do pilota to nie mogę znaleźć kodów do zestrojenia tych odbiorników.

pkomp

New member
no jest to wyjście z sytuacji - tak też mozna

co do pilota to czytaj w instrukcji czy znajdziesz kody(w 577 mam 5 cyfrowe - brak dekoderów z upc)
pilot niestety nie ma funkcji nauki - tylko kody a szkoda bo po kodach może i 8 urzadzeń obsłuzyć

norad

New member
I jak Panowie? udało się jakoś rozwiązać wasz problem z HDMI pass through? mam podobny problem na ampli YAMAHA 571 i dekoderem HD TechniSat. Czy wyjście z optykiem to jedynie rozwiązanie?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
A jak by się podłączyło np. Dekoder - HDMI - TV, oraz Dekoder - kabel optyczny-amplituner. Przecież tv nie nadaje dźwięku w HD więc zwykłe DD czy DTS wystarczą z kabla optycznego. A przy wyłączonym amplitunerze dźwięk by szedł na TV po HDMI. Ja właśnie jak bede miał dekoder to tak podłączę bo HDMI pass through czerpie dużo prądu w Onkyo, a jak bede oglądał film z DVD to i tak kino domowe włączam,

Do góry