Onkyo 515/616 + kolumny Canton GLE 470.2, a może coś innego?

Pafawag

New member
Jak niejeden przede mną zwracam się o radę w sprawie zakupu amplitunera oraz kolumn do niego.

Obecnie myślę nad zestawem w postaci Onkyo 616 (ewentualnie 515 bo obecnie jeszcze się zastanawiam czy taki 616 na pewno będzie mi potrzebny)
oraz
dwóch kolumn Canton GLE 470.2 (kiedyś może rozbudowa do 5.1, ale teraz ze względu na powierzchnię pomieszczenia 5.1 byłoby przerostem formy nad treścią)

Warto, nie warto w takim zestawie? A może jakiś inny w podobnej cenie?

Byłem w 2 miejscach na odsłuchu + w Saturnie czy innym Media Markcie, gdzie do posłuchania dostałem:
Onkyo 626 + Monitor Audio BX6 - ładnie grały, w małym pomieszczeniu odsłuchowym, ale coś mi się wydaje, że będą za mocne jak na moje pomieszczenie i standardowa cena tych kolumn jak dla mnie trochę za duża. W tym sklepie dostałem ofertę za 4400 zł za taki komplet 2 kolumn + amplituner, ale coś mi się zdaje, że sprzedawca przy liczeniu pomylił się z BX5.

W innym miejscu nie mieli onkyo 616 więc dostałem do słuchania ze wzmacniaczem stereo (bodajże Onkyo TX-8050 to było)
Canton GLE 470.2 (dostałem ofertę tych kolumn za 2800 zł, a po powrocie do domu sprawdziłem profil tego sklepu na allegro i były dokładnie te kolumny za 2300)
Monitor Audio BX5 - jak dla mnie przy tym sprzęcie grały podobnie do Cantonów
Dali Sensor 5 - kompletnie nie przypadły mi do gustu
Indiana line 550 - trochę gorzej od Gle i BX5, ale nadal sporo przed Dali
Po podłączeniu amplitunera zamiast wzmacniacza jakość między tymi kolumnami zmieni się diametralnie?

W markatech dali mi do posłuchania 626 z Quintasem oraz Tannoyem V4. Gdzie w jednym facet co to twierdził, że się zna polecał mi kolumny z tylnym bassreflexem przystawione do samej ściany u mnie w domu :]

Parametry miejsca oraz co_się_będzie słuchać:
- około 24 m2, mniej więcej 2,6m na 8,6m, więc tak naprawdę kolumny będą tak na połowie dłuższej ściany
- będzie używane do 40% muzyka (w tym koncerty na BD) , 40-50% udźwiękowienie gier z PlayStation 3, z 10-20% filmy)
- muzyka Blues, Rock (Pink Floyd, Heart), punkrock (Kult), metal (pokroju Black Sabbath, Led Zeppelin), muzyka filmowa (np z Kill Billa, Star Wars) + różniste z dość charakterystycznym wokalem (na odsłuchach byłem z Nirvaną "Nevermind" + takimi już jako mp3 Rexon - Short Change Hero, Dj Champion - No Heaven, Tadeusz Nalepa - Oni zaraz przyjdą tu (chciałem dać linki do youtube'a, ale forum mnie oskarżyło o sianie spamu :( )

Obecnie mam tez ofertę z jednego z marketów na te Cantony GLE 470.2 w cenie 1000 zł od sztuki. Pewnie są powystawowe. Nie wiem czy coś takiego opłaca się brać.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Moim zdaniem BX6 nie będą za duże do takiego pomieszczenia. Ewentualnie masz możliwość w tych kolumnach zatknąć otwory bass reflex. Canton GLE 470.2 słuchałem tylko w MM więc ciężko mi coś o nich zapisać. Do muzyki której słuchasz rozważyłbym jeszcze Paradigm Monitor 9v.7, Magnat Quantum 655/657, JBL Studio 190. Zamiast Onkyo 626 brałbym pod uwagę Marantza 5007, teraz są w coraz niższych cenach bo wchodzą nowe modele. W sprawie wyceny może też napisać do blackninja.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Onkyo 626 świetnie się spisze do kina, muzycznie szerszą sceną ma zarówno Marantz jak i Harman i te Monitor Audio będzie do dualnych potrzeb lepszym rozwiązaniem.

Pafawag

New member
Musiałem niezbyt precyzyjnie się wyrazić.
Rozważam kupno amplitunera Onkyo 616, a niestety tam gdzie byłem na dosłuchu tego modelu nie było tylko mieli już nowszy 626 i po prostu ten był podłączany.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Do Twojego pomieszczenia to coś w stylu BX6, jak za drogie to obejrzyj MR6, możesz też posłuchać Studio 190, wygląd kontrowersyjny ale grac potrafią.

Pafawag

New member
Dzięki. Jak będę miał możliwość to posłucham tych MR6 oraz JBLa.

Chociaż cały czas boję, że dźwięk strasznie będzie się odbijał od ściany oddalonej o 2,5 metra i będzie kiszka.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
2,6 trochę mało tak jak piszesz, dziwne trochę pomieszczenie ale co zrobić jak takie jest. Przy takim wagonie jednak mniejsze kolumny, bo nie będą grać na całe pomieszczenie.

Do góry