Moim skromnym zdaniem nie obejdzie się bez posłuchania kolumn przed wyborem. Tannoy'e do muzyki grają pięknie, ale już do kd są trochę za miękkie, sam mam 505 i QQ500 i w trybie PURE AUDIO niewiele ustępują zestawowi opartemu na F4, a w kd bardziej podoba mi się agresywność QQ500. Przed zakupem należy wziąć też pod uwagę, czy słuch ma się dobry i nieuszkodzony (np. pracą w głośnych pomieszczeniach), bo sam pewnie nie jestem już w stanie usłyszeć wszystkiego. Rozglądając się za sprzętem znaczącą poprawę w jakości dźwięku usłyszałem po odsłuchaniu zestawów głośnikowych (różnych), z których najtańszy kosztował powyżej 6000 zeta za parę, zestawy do kd za 1500 - 3000 nie różnią się dramatycznie (najniższa ocena dla M-Audio).
Do kina domowego zestaw F4 polecam uzupełnić subem. Przy zakupie zestawów proszę wziąć pod uwagę jeszcze jedną rzecz mającą wpływ na cenę - otóż należy sprawdzić importera danej marki. Jeżeli jest ten sam importer dla AV i kolumn, to można przy zakupie "wydębić" dodatkową obniżkę - sprawa dotyczy oczywiście zakupów w klasycznych sklepach, nie wiem jak ze sklepami internetowymi.