Onkyo 505 + E80 - Czy to dobre zestawienie?

nimda

New member
Witam
Jak w temacie, czy moze byc taka kombinacja - 2x E80 + ONKYO 505 ??

Prosze o sugestie, chce sie zmiescic w kwocie do 2500PLN, a na ampli HK 245 nie moge sobie pozwolic z roznych przyczyn.

Zastanawiam sie tez nad Onkyo 505 + QQ500, nieco tanszy zestaw, lecz na razie nie zalezy mi na 5,1, wolalbbym 2 lepsze kolumny stad pytanie o E80.

Moje przeznaczenie, pokoj okolo 20m2, muzyka 70%, KD 30%, Chce ampli, nie stereo.

Prosze o odpowiedz
nimda

Dwight

New member
Mam bardzo podobny dylemat.
Czytajac opinie bylem niemalze zdecydowany na HK245.
Mialem jednak okazje odsluchania go w porownaniu do Onkyo 605 na kolumnach bardziej dopasowanych do HK (JBL E60 i E80).
Ku mojemu zaskoczeniu nawet JBL nie pomogl HK. Dzwiek Onkyo 605 brzmial dla mnie duzo atrakcyjniej, mial wieksza dynamike i glebie.
Teraz tylko szukam dobrych kolumn. Podobnie jak u Ciebie u mnie muzyka to 70%. Kolumny frontowe wiec beda istotne.
E80 raczej bym Ci odradzal. Muzyka jakos lepiej brzmiala na E60 ze wzgledu na wieksza srednice glosnika niskotonowego. Moze wiec predzej E90?
Kiki zachwalal Jamo 606, ktorych nie mialem jeszcze mozliwosci odsluchac.
Mam nie lada dylemat i czekam jeszcze na ciekawe opinie w watku:

http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16322

Zapraszam do dyskusji

AndrzejIgor

New member
Jamo według mnie są bardzo konkurencyjne w stosunku do serii E. Oczywiście w moim subiektywnym guście. Może i brzmią inaczej ale ciężko mi było określić czy lepiej czy gorzej. Myślę że warte rozważenia byłyby jeszcze kolumny Jamo z serii 7xx.
Aha rozważając 606 zastanów się czy znajdziesz na nie miejsce, wszak po jednym głośniku mają z boku.

gawlus100

New member
Inwestuj w JBL E90. Mam identyczną powierzchnię pokoju i podobny stosunek kino/muzyka (może z lekką przewagą na muzykę). Jakbym dzisiaj kupował zainwestowałbym właśnie w zestaw na bazie E90 (chociaż jednak 5.1). Piękne kolumienki i te brzmienie....

samart

New member
do Nimda...
Wczoraj rozmawialem ze specem od nagłosnienia w jednej
z Firm dystrybucyjnych, pytając o porównanie frontów Quadrala Quintusa 700, do JBL E-90.
Odpowiedż była troche wymijająca (handlują Quadralem), po kilkunastu minutach uzyskałem mam nadzieję wiarygodną opinię: QQ 700 to wersja
Economy dla zestawów z ONKYO. Gdy zapytałem o konkrety, to uzyskałem odpowiedż, że nie bardzo jest co porównywać. JBL E-90, to klasa dużo wyższa od tej serii QQ, co słychać - widać i czuć....

Dwight

New member
AndrzejIgor napisał:
Jamo według mnie są bardzo konkurencyjne w stosunku do serii E. Oczywiście w moim subiektywnym guście. Może i brzmią inaczej ale ciężko mi było określić czy lepiej czy gorzej. Myślę że warte rozważenia byłyby jeszcze kolumny Jamo z serii 7xx.
Aha rozważając 606 zastanów się czy znajdziesz na nie miejsce, wszak po jednym głośniku mają z boku.

AndrzejIgor dzieki za opinie

gawlus100 napisał:
Inwestuj w JBL E90. Mam identyczną powierzchnię pokoju i podobny stosunek kino/muzyka (może z lekką przewagą na muzykę). Jakbym dzisiaj kupował zainwestowałbym właśnie w zestaw na bazie E90 (chociaż jednak 5.1). Piękne kolumienki i te brzmienie....

Tak, E90 zbieraja wiele pochlebnych opini.
Ostatecznie odlucham sobie wspomniane E90, JamoS606/7xx i Dali Blue
Jesli ktos mial juz okazje to zrobic na Onkyo to zapraszam do podzielenia sie wrazeniami.
Tymczasem dziekuje za dotychczasowe opinie :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

boromirep

New member
onkyo 505

ja mam do onkyo 505 jamo s606 i jestem bardzo zadowolony , duzo czytalem zanim kupilem ale jedna rzecz jest najwazniejsza TRZEBA KONIECZNIE samemu posluchac , poszedlem do sklepu posluchalem kilku zestawów i wybralem brzmienie ktore mi odpowiada .

Do góry