OLED65B9 problem z ekranem

ostroglaz

New member
Chciałem poprosić o radę w orientacyjnej diagnozie problem z moim nieco ponad 4-letnim telewizorem OLED65B9. Jakiś czas temu u dołu ekranu, pośrodku pojawiła się, sięgająca mniej więcej do środka ekranu ciemna "plama":

View attachment IMG_6813.jpg

Przyznam, że jest ona już od jakiegoś czasu i daje się we znaki głównie podczas oglądania meczów piłkarskich. W innych przypadkach nie jest to tak uciążliwe. Kilka przykładów poniżej:

View attachment IMG_6814.jpg
View attachment IMG_6822.jpg

Ciężko mi powiedzieć czy nie nastąpiło do po jakimś uderzeniu czymś w telewizor przez moje pociechy (nigdy nie zarejestrowałem takiego zdarzenia), czy usterka zaistniała niejako samoistnie. Co to może być za problem?

Jednocześnie myślę o zmianie telewizora i zastanawia mnie czy istnieje możliwość sprzedania takiego telewizora i jaka byłaby potencjalnie jego wartość? Nie chciałbym kogoś wsadzić na minę i sprzedać telewizor, który za chwilę może przestać działać (plama ta istnieje już co prawda od kilku miesięcy i się nie powiększa, ani nie zmniejsza). Czy w ogóle jest sens bawić się w próby sprzedaży takiego egzemplarza? Jak go kupowałem, to kosztował niemało i aż szkoda oddawać go za darmo przy dostawie nowego.
Może ktoś ma jakiś pomysł, skąd mogła pojawić się usterka i poradzi czy telewizory z takim defektem mają szansę znaleźć nabywcę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To wygląda słabo.
Raczej nikt nie kupi takiego i to niezależnie od ceny....

Robiłeś twardy reset ?

ostroglaz

New member
Nie robiłem, nawet nie wiedziałem, że jest taka opcja. Rozumiem, że w ustawieniach ją znajdę?
Co to może być w ogóle?

Waldorff

Member
Wygląda to jak wypalenie. Zrób zdjęcie jak na ekranie wyświetlany jest jednolity szary, czerwony albo biały kolor. Spróbuj może uruchomić odświeżanie pixeli.

Do góry