Dawno tu nie byłem.
OLED. Wreszcie. Nie pamiętam dokładnie ale gdzieś około 2008 roku (proszę mnie poprawić) jedna z firm pokazała prototypowy ekran OLED. Dużo lepsze kolory, lepsza płynność obrazu, dużo mniejsze input lagi. Słowem solidny następca LCD.
Minęło lat kilka LG proponuję tą technologie w sprzedaży i..
Jest dokładnie to samo tak jak było przy pojawianiu się płaskich TV. Jakieś wypalanie ekranu, zawiedzione oczekiwania. Słowem rozczarowanie.
Niestety. Księgowi którzy teraz ten sprzęt projektują nie są zainteresowani by produkt był dużo lepszy od poprzedniej generacji. Wciskają za to sporo zbędnego śmiecia w postaci dodatków typu net czy technologie smart.
Na co ja liczyłem przy nowej technologii o czym mnie w tym 2008 roku zapewniano? Liczyłem na zużycie energii na poziomie 40W z 55" ekranu. Jest jednak tyle co w LCD podświetlanym LED. Gdzie ta dbałość o środowisko i obniżenie zużycia energii.
Się rozpisałem, ale do rzeczy.
W 2007 kupiłem najwyższy model 32'' Samsunga. Działa skubaniec do dzisiaj. Żre prąd jak smok jako monitor do kompa. Gra się na nim nieźle , buczy od miesiąca i wiem,że jak się zepsuje to dam go do naprawy. On naprawdę ma niezłe kolory, płynność obrazu i dobry kontrast do pracy.
Kolejny TV już w 2010 , Bo Full HD, podświetlenie LED. Sharp serii 830 , 46''.
Oglądałem ostatnio OLED-y w dużych marketach i podjąłem decyzję o odsunięciu terminu zakupu zarówno tej technologii jak i 4K.
Nie widzę przyrostu jakości uzasadniającego zakup, szczególnie, że Blue Ray nie gości często (brak czasu) a na sygnały typu 1080i, czy 720p z tunera sat. szkoda takiej rozdzielczości, szczególnie przy 4K. Blue Ray 4K to temat za kilka lat, a że wciąż kupuję DVD to zakup 4K i OLED mija się z celem dla mnie.
Kolejna sprawa. Kupowanie na przyszłość by obecnym mechanizmie rynkowym jest bez sensu. Model biznesowy produkcji jest tak skonstruowany jak preordery w grach. Minimalizacja nakładu i maksymalny zysk.
Niech LED i 4K się rozwija , ja jednak będę proponował kupować dobrze dopracowane model LCD z podświetleniem OLED. Ekrany są dopracowane, metody kontroli jakości także. Dobra 55'' porządną "płynnością" by fajnie się grało w zupełności wystarczy
.